Η ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

Γοργόνες και μάγκες

1. / 2.   

«Δεν θα επαναληφθεί»


Η συζήτησή μας με τον Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών, έγινε το Σάββατο 8 Ιουνίου, την ώρα που είχε προγραμματίσει συγκέντρωση η Χρυσή Αυγή. Η αστυνομία είχε αποκλείσει τη μισή έκθεση.

Μπαρμπουνάκης: Πρώτη φορά κλείνει η έκθεση εξ αυτού του λόγου. Υπάρχει το πρόβλημα ότι κάνουν πάντα την εκδήλωσή τους κατά την τελευταία ημέρα της έκθεσης. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και την παρουσία του κοινού. Πρώτη φορά κάνει χωριστά η Χρυσή Αυγή. Μέχρι τώρα έκανε μαζί με τους άλλους. Φέτος διασπαστήκανε. Σήμερα έχουν αυτοί (η Χρυσή Αυγή) και αύριο οι υπόλοιποι. 

ΕΡ.: Τι γνώμη έχετε γι' αυτό το επεισόδιο με τα βαλκανικά βιβλία;

ΑΠ.: Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που επιχειρούμε να μετεξελιχθεί το φεστιβάλ σε διεθνές. Συμμετέχουν όλες οι βαλκανικές χώρες και αρκετές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Του χρόνου στοχεύουμε να είναι ένα πραγματικό διεθνές φεστιβάλ, μια που η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρώπης.

ΕΡ.: Τα βιβλία αυτά τα φέρατε μέσω προξενείων;

ΑΠ.: Οχι. Μέσω συλλόγων εκδοτών και ιδιωτών. Επιχειρούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο μ' αυτό που γίνεται στην Φραγκφούρτη. Να συμμετέχουν οι εκδότες, να εκτίθενται τα βιβλία, αλλά να μην πουλιούνται. Αυτό το επεισόδιο ήταν άσκημο, κατακριτέο. Εγινε αυθαίρετα, χωρίς να μας προειδοποιήσει κανείς, χωρίς να έρθει σε επαφή μαζί μας. Μας ξάφνιασε και μας και βέβαια προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν να το υποβαθμίσουμε.

ΕΡ.: Ενα μικρό διπλωματικό επεισόδιο πάντως έγινε.

ΑΠ.: Προφανώς. Πάντως φέτος είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία, μέσω του φορέα μας, του Διαβαλκανικού Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου. Εχουμε ιδρύσει το βραβείο «Αίμος» και πέρυσι το πήρε ο Βούλγαρος, ο Στόεφ και φέτος από την Αλβανία ο Νίκος ο Κατσαλίδας, ο Βορειοηπειρώτης. Το απένειμε πριν από λίγο καιρό ο υπ. Πολ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Συμμετείχαμε φέτος στην τριεθνή έκθεση της Σόφιας. Εκεί έγινε μια συνάντηση συγγραφέων απ' όλη τη Βαλκανική. Το '96 είχε αποφασιστεί η έδρα του βαλκανικού βιβλίου να είναι η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια τιμή για την πόλη, αποδεκτή από όλες τις βαλκανικές χώρες. Αρα υπήρχε ένα άρωμα, μια καλή πορεία. Εύχομαι αυτό το επεισόδιο να μην αμαυρώσει αυτή την πορεία...

ΕΡ.: Αυτό ξεκίνησε πάντως από την ίδια παρέα που οργανώνει την εκδήλωση για τον Μέγα Αλέξανδρο.

ΑΠ.: Προφανώς. Από τη μια μεριά λέμε να παίξει η Θεσσαλονίκη έναν ευρύτερο ρόλο στη Βαλκανική, να γίνει η μητρόπολη των Βαλκανίων και από την άλλη κάνουμε κινήσεις που δεν βοηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση. 

ΕΡ.: Εσείς ήρθατε σε επαφή με τους συλλόγους των εκδοτών των βαλκανικών χωρών για να τους εξηγήσετε ότι ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο;

ΑΠ.: Μέχρι τώρα δεν είχα καμιά επαφή. Δεν διαμαρτυρηθήκανε. Ισως κι αυτοί το υποβάθμισαν, επειδή έχουμε μια καλή σχέση.

ΕΡ.: Πάντως είναι γεγονός ότι αποσύρθηκαν κάποια βιβλία έτσι αυθαίρετα.

ΑΠ.: Βεβαίως. Και είναι αυτονόητο ότι σ' αυτό το φεστιβάλ ποτέ κανείς δεν έχει κάνει λογοκρισία. Είναι αυτονόητη η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και του πολιτισμού. Εχουμε μια ιστορία είκοσι ετών. 

ΕΡ.: Η δική μας αίσθηση όμως είναι ότι «τους πέρασε».

ΑΠ.: Οι ίδιοι μετά εμφανίστηκαν ως απολογητές. Αν βλέπατε τις εκπομπές τους, λέγανε ότι «εμείς δεν το κάναμε».

ΕΡ.: Αλλά επιμένανε ότι καλώς έγινε. Και αυτό που έμεινε είναι ότι ο τραμπουκισμός δικαιώθηκε. Τα βιβλία που διάλεξαν αυτοί αποσύρθηκαν.

ΑΠ.: Κοιτάξτε να δείτε. Τα βιβλία τα έβαλαν μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο και αναχώρησαν. Δεν επανήλθαν. Καταρχήν δεν κατανοώ με ποιο κριτήριο έκαναν την επιλογή. Βλέπανε μια φωτογραφία που δεν τους άρεσε και το ξεχώριζαν. Αυτό οπωσδήποτε είναι κατακριτέο. Λογοκρισία δεν νοείται.

ΕΡ.: Του χρόνου, λοιπόν, θα διαλέξουν και άλλα βιβλία που δεν τους αρέσουν και θα τα... αποσύρουν.

ΑΠ.: Δεν θα γίνει αυτό. Φέτος μας αιφνιδιάσανε. Δεν θα επαναληφθεί.

ΕΡ.: Εχετε εδώ στη Θεσσαλονίκη μια κακή παράδοση παρόμοιων ενεργειών. Το ξέρετε εσείς καλύτερα από μένα.

ΑΠ.: Το ξέρω. Να σου πω κάτι. Είκοσι χρόνια, κάθε χρόνο κάτι θα συμβεί σ' αυτό το φεστιβάλ. Εσείς στην Αθήνα καλά περνάτε. Για ρώτα κι εμάς.ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς»

(«Ιός», 9/6/2002). 
Οι ανακατατάξεις στο χώρο των ελλήνων θαυμαστών του Λεπέν, μετά τις πρόσφατες επιτυχίες του ειδώλου τους.

Κυριάκου Βελόπουλου 
«Η Ελλάδα αιμορραγεί»
(εκδόσεις Κάδμος 1999). 
Δίτομο πολυσέλιδο πόνημα του τηλε-εθνικιστή της Β. Ελλάδας. Παρουσιάζεται ως «το απαγορευμένο βιβλίο για τους Ελληνες», χωρίς να έχει υπάρξει καμία απαγόρευση. Το βιβλίο στο μεγαλύτερο μέρος του συντίθεται από κολάζ άλλων δημοσιευμάτων. Η πολιτική κατεύθυνση του συγγραφέα μαρτυρείται από τις ευχαριστίες στον Καψάλη («Στόχος), το Γεωργαλά (χούντα), τον Πλεύρη («Κόμματα 4ης Αυγούστου»).

Pierre-Andre Taguieff
«Sur la Nouvelle droite»
(Descartes & Cie, Paris 1994). 
Η Νέα Δεξιά στη Γαλλία, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που έχουν εφαρμογή και στους έλληνες Λεπέν.

Ετιέν Μπαλιμπάρ- Ιμανουέλ Βαλερστάιν 
«Φυλή Εθνος Τάξη»
(μετάφραση Αγγ. Ελεφάντη, Ε. Καλαφάτη, εκδόσεις Ο Πολίτης, Αθήνα 1991). 
Περιγράφεται η θεωρία του διαφοριστικού ρατσισμού και η μετατόπιση των σύγχρονων ρατσιστών από την κλασική θεωρία της ανισότητας των φυλών.ΔΕΙΤΕ

«Βουλή».

Καθημερινή εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου σε κανάλι της Θεσσαλονίκης. 
Χαρακτηριστικό, η επανάληψη απόψεων και επιχειρημάτων. Αναδεικνύεται η δράση του «Διαύλου Ελλήνων» και περιλαμβάνεται τηλε-μάρκετινγκ εθνωφελών προϊόντων (βιβλίων, κασετών κ.λπ.) του ίδιου και της παρέας του.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

http://www.geocities.com/antiratsistiki_protovoulia

Ανασύνθεση
http://www.anasynthesi.org
Η Ανασύνθεση είναι πολιτική οργάνωση της Ιατρικής του ΑΠΘ στο χώρο της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς, που εκπροσωπείται στο Σύλλογο Φοιτητών και τα Συνδιοικητικά Οργανα του τμήματος.

 

(Ελευθεροτυπία, 23/6/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ