Η «ΕΙΔΙΚΗ» ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΟΥΣΑΟΥΙ

Ενα λευκό κελί για την Αλ Κάιντα

1.   2.   

Η προετοιμασία μιας καταδίκης

Ο Ζαχαρίας Μουσάουι, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου στη Μινεάπολη, όταν τον υποψιάστηκαν οι υπεύθυνοι μιας ιδιωτικής σχολής πιλότων και κάλεσαν το FBI. 
Το FBI ανέκρινε τον Μουσάουι και αποφάσισε την κράτησή του με τη δικαιολογία ότι είχαν περάσει οι ενενήντα ημέρες που δικαιούται να παραμείνει στις ΗΠΑ ένας γάλλος πολίτης χωρίς να ανανεώσει τη βίζα του. Στα πράγματα του Μουσάουι, οι άνθρωποι του FBI ανακάλυψαν εγχειρίδια οδήγησης αεροπλάνων και ένα σχετικό πρόγραμμα κομπιούτερ, κιάλια, δύο μαχαίρια και έναν φορητό υπολογιστή. Ζήτησαν τότε από την Ουάσιγκτον να τους επιτραπεί να ελέγξουν το δίσκο του υπολογιστή, αλλά οι ενδείξεις εναντίον του Μουσάουι δεν κρίθηκαν στη φάση εκείνη αρκετές ώστε να τους χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια. (Το γεγονός αυτό έχει γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου.)

Υστερα από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν τη συνέχιση της κράτησης του Μουσάουι. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν σταδιακά στα μέσα ενημέρωσης, ο Μουσάουι ακολούθησε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια διαδρομή αντίστοιχη με εκείνη του αεροπειρατή Μοχάμεντ Ατα, παρ' όλο που οι δυο τους κατέληξαν τελικά σε διαφορετικές σχολές πιλότων. 

* Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές αυτές, ο Μουσάουι είχε στην ατζέντα του το τηλέφωνο του Ραμζί Μπιν Αλ-Σιμπχ, μέλους της Αλ Κάιντα στη Γερμανία, ο οποίος θεωρείται βασικός χρηματοδότης της όλης επιχείρησης. Κατά τις αμερικανικές αρχές, ο Αλ-Σιμπχ έστειλε από τη Γερμανία 14.000 δολάρια στον Μουσάουι, για να πληρώσει, μεταξύ άλλων, και τα δίδακτρα της αεροπορικής σχολής. 

* Λίγο καιρό αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου, απαγγέλλεται τελικά στον Μουσάουι η κατηγορία για συμμετοχή στη συνωμοσία του Μπιν Λάντεν, που οδήγησε στα τρομοκρατικά χτυπήματα του Σεπτεμβρίου και το θάνατο περίπου 3.000 ατόμων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μουσάουι συνωμότησε προκειμένου α) να συμμετάσχει σε τρομοκρατικές ενέργειες, β) να διαπράξει αεροπειρατεία, γ) να καταστρέψει αεροσκάφος, δ) να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, ε) να δολοφονήσει ανθρώπους και στ) να προκαλέσει φθορές σε ξένη ιδιοκτησία. Από τη στιγμή εκείνη, αναφέρεται συνεχώς ως ο «εικοστός αεροπειρατής». 

* Στις 2 Ιανουαρίου, ο Μουσάουι αρνείται την ενοχή του. Λίγες ημέρες αργότερα, το δικαστήριο αποφασίζει να απαγορεύσει την τηλεοπτική μετάδοση της δίκης του Μουσάουι -κάτι που ο ίδιος επιθυμούσε. 

* Αρχίζει να διαδίδεται ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την καταδίκη του σε θάνατο, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, όσο και μικρής μερίδας του τύπου. 

* Οι τρεις διορισμένοι από το δικαστήριο συνήγοροι του Μουσάουι υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή της θανατικής ποινής για πράξεις που συντελέστηκαν μετά τη σύλληψη του κατηγορουμένου. Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώνονται στον Μουσάουι τα «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα», που καθορίζουν τους όρους της κράτησής του. 

* Στις 28 Μαρτίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ανακοινώνει επισήμως ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την καταδίκη του Μουσάουι σε θάνατο. Στο μεταξύ και ενώ η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, το FBI έχει αρχίσει να επιλέγει τους συγγενείς τριάντα περίπου θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, που θα χρησιμοποιήσει ως μάρτυρες κατηγορίας κατά του Μουσάουι. Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία καθώς φαίνεται βοήθησε αποτελεσματικά τις αμερικανικές αρχές να εμπλουτίσουν το φάκελο Μουσάουι, δηλώνει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να καταδικαστεί ένας γάλλος πολίτης σε θάνατο και απειλεί με διακοπή της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας. 

* Στις 22 Απριλίου, ο Μουσάουι ζητάει την απόλυση των συνηγόρων του, εξηγώντας ότι τους θεωρεί συνεργούς της κυβέρνησης στο σχέδιο εξόντωσής του. Ταυτόχρονα προτείνει να εκπροσωπηθεί από μουσουλμάνο δικηγόρο ή να υπερασπίσει ο ίδιος τον εαυτό του. 

* Σε απάντηση, η δικαστής Λιόνι Μπρίνκεμα διατάσσει την εξέτασή του από ψυχίατρο, προκειμένου να διακριβωθεί αν ο κατηγορούμενος είναι σε θέση να αντιληφθεί τις συνέπειες της στάσης του. 

* Στις αρχές Μαΐου, ο Μουσάουι ζητάει την εξαίρεση της δικαστού, καταγγέλλοντάς την ότι έχει φανεί μεροληπτική απέναντί του (τον χαρακτήρισε, για παράδειγμα, «ανορθόδοξο και απρόβλεπτο») και αποκαλύπτοντας ότι στο παρελθόν υπήρξε υφισταμένη ενός από τους διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους του.


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.findlaw.com

Ειδικευμένος νομικός δικτυακός τόπος, στον οποίο μπορούν να αναζητηθούν τα βασικά επίσημα ντοκουμέντα της υπόθεσης Μουσάουι: Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και η αιτιολόγησή τους, το έγγραφο με τα «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα» που επιβλήθηκαν στον υπόδικο στις αρχές Ιανουαρίου και η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο αίτημά του για «ηπιότερες» συνθήκες κράτησης. 

http://www.amnestyusa.org
Στον δικτυακό τόπο του αμερικανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι παρεμβάσεις της ανθρωπιστικής οργάνωσης για την υπόθεση Μουσάουι. 

http://www.cnn.com
Η σχεδόν καθημερινή ροή ειδήσεων σχετικά με την υπόθεση Μουσάουι προσφέρει μια καλή εικόνα για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται η δικαστική περιπέτεια του λεγόμενου «εικοστού αεροπειρατή». 

http://www.thenation.com 
Σε άρθρο του Ντέιβιντ Λίντορφ με τίτλο «Στοχεύοντας στην Καταδίκη» («Aiming for a Conviction») προτείνεται μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία των λόγων για τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την καταδίκη του Μουσάουι σε θάνατο. Ο Λίντορφ υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή ως ενδεχόμενη κατάληξη της δίκης χρησιμεύει προκειμένου να επιλεγούν «συντηρητικοί» ένορκοι, πρόθυμοι να πειστούν από τα επιχειρήματα των κατηγόρων. Κι αυτό, γιατί κατά τη διαδικασία επιλογής των ενόρκων θα αποκλειστούν όλοι όσοι δηλώσουν ότι διαφωνούν με τη θανατική ποινή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«Ο καταδότης της Αλ Κάιντα»
(«Ιός», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 23/12/2001) Η πρώτη δίκη της Αλ Κάιντα που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2001 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Το πορτρέτο του Τζαμάλ Αχμάντ Αλ Φαντλ, στενού συνεργάτη του Μπιν Λάντεν, που τον κατέδωσε στο FBI.

 

(Ελευθεροτυπία, 26/5/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ