Η «ΕΙΔΙΚΗ» ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΟΥΣΑΟΥΙ

Ενα λευκό κελί για την Αλ Κάιντα

1.   2.   

Είναι γνωστό πως η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί την καταδίκη του Ζαχαρία Μουσάουι σε θάνατο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον «εικοστό αεροπειρατή» που έχασε το ραντεβού της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς βρισκόταν ήδη στη φυλακή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι «ειδικές» συνθήκες κράτησής του, όπως προκύπτουν από τα επίσημα ντοκουμέντα...
 

Εννέα μήνες μετά την 11η του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανοιχτές παραμένουν οι «εκκρεμότητες» της αμερικανικής δικαιοσύνης στην προσπάθειά της να εντοπίσει -και να τιμωρήσει παραδειγματικά- άτομα που να συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του χτυπήματος. 

Περισσότερο από πενιχρός, ο μέχρι σήμερα απολογισμός δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν κατά το ιδιότυπο κυνήγι (μουσουλμανικών) μαγισσών που ξεκίνησε τη 12η Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται αμείωτο ίσαμε σήμερα. 

Διόλου τυχαία, άγνωστος παραμένει ακόμη ο πραγματικός αριθμός εκείνων που συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και κρατήθηκαν για κάποιο διάστημα από τις αμερικανικές αρχές σε σχέση με τα γεγονότα. 

* Πρόσφατα δημοσιεύματα υπολογίζουν ότι αρκετές χιλιάδες άτομα, αραβικής κυρίως καταγωγής, υποβλήθηκαν στη διαδικασία αυτή, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξε στην απαγγελία εναντίον τους μιας γελοίας κατηγορίας που αφορούσε κάποια μικροπαράβαση της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας. 

* Ούτως ή άλλως, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σταμάτησε να δίνει πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων στις 5 του περασμένου Νοεμβρίου. Τότε, οι κρατούμενοι σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας «ύποπτοι» ανέρχονταν επισήμως σε 1.147. 

* Αντίστοιχη αδιαφάνεια καλύπτει, ως γνωστόν, και τις συνθήκες κράτησης και ανάκρισης των συλληφθέντων «Ταλιμπάν» ή/και «οπαδών της Αλ Κάιντα» που είτε παραμένουν στο Αφγανιστάν είτε έχουν μεταφερθεί στη βάση Γκουαντανάμο. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και κυρίως της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με τις οποίες στην περίπτωση των ανθρώπων αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν και παραβιάζουν συστηματικά τη σχετική διεθνή νομοθεσία, οι αμερικανικές αρχές εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν μια πιο «ήπια» τακτική απέναντι στους κρατούμενους «εχθρούς» τους. 

Στο κλίμα αυτό, ξεκινάει σε λίγον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες η δίκη του Ζαχαρία Μουσάουι, του μοναδικού κρατουμένου που έχει προς το παρόν παραπεμφθεί για «άμεση συμμετοχή στην ισλαμική συνωμοσία που οδήγησε στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου». 

Καθώς η προετοιμασία της δίκης βρίσκεται στην τελική της ευθεία, οι αποσπασματικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τον Μουσάουι ως έναν παθιασμένο ισλαμιστή, τυπικό εκπρόσωπο της Αλ Κάιντα, αποφασισμένο να δυσχεράνει όσο περνά από το χέρι του το έργο των δικαστών του. Ετσι ουδείς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την είδηση ότι ο Μουσάουι αποφάσισε προ ημερών να απολύσει τους (διορισμένους) συνηγόρους του και ότι στη συνέχεια έθεσε θέμα «μεροληπτικής εναντίον του στάσης» της δικαστού που έχει επιλεγεί να τον δικάσει. 

Οπως φάνηκε, οι κινήσεις αυτές του κατηγορούμενου ισλαμιστή εύκολα μπορούν να αποδοθούν στο (δυτικό) στερεότυπο του σκληροτράχηλου και φανατικού στελέχους της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, τα «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα» που έχουν υιοθετηθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η «περίπτωση Μουσάουι» προσφέρουν ένα πιο πειστικό ερμηνευτικό πλαίσιο, ικανό να φωτίσει από μια διαφορετική πλευρά την όλη υπόθεση. Αξίζει να δούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται. 

**Ο τριαντατριάχρονος Ζαχαρίας Μουσάουι, γάλλος πολίτης, μαροκινής καταγωγής, είχε συλληφθεί έναν περίπου μήνα πριν από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν οι υπεύθυνοι μιας ιδιωτικής σχολής πιλότων έκριναν ύποπτη την επιθυμία του να μάθει να οδηγεί αεροπλάνο και ειδοποίησαν το FBI. 

**Ο Μουσάουι κρατήθηκε αρχικά με τη δικαιολογία ότι είχε «εκπνεύσει» η βίζα του. Υστερα από την 11η Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές -με τη βοήθεια των γαλλικών υπηρεσιών- έλεγξαν εξαντλητικά την περίπτωσή του, με αποτέλεσμα στα μέσα του Δεκεμβρίου να του απαγγείλουν έξι κατηγορίες, τέσσερις από τις οποίες επισύρουν την ποινή του θανάτου. 

**Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο Μουσάουι είναι ο «εικοστός αεροπειρατής», ο οποίος, λόγω της προηγηθείσας σύλληψής του, δεν μπόρεσε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο (πτήση 93 της «Γιουνάιτεντ», Νιούαρκ-Σαν Φρανσίσκο) που την 11η Σεπτεμβρίου συνετρίβη στο έδαφος της Πενσιλβάνια. 

(Κάθε ένα από τα τρία υπόλοιπα αεροσκάφη είχε καταληφθεί, όπως πιστεύεται, από πέντε αεροπειρατές. Μόνο το τέταρτο, αυτό που εντέλει δεν πέτυχε το στόχο του, κατελήφθη από τέσσερις.) 

**Αναγγέλλοντας, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ότι θα ζητήσει την ποινή του θανάτου για τον κρατούμενο ισλαμιστή, η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σαφές ότι επενδύει πολλά στη δίκη -και ακόμη περισσότερα στην καταδίκη- του μοναδικού κατηγορουμένου για τα γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου (βλ. σχετικά σε πλαϊνή στήλη). 

Θα ήταν, πάντως, λάθος να θεωρηθεί ότι η υπόθεση Μουσάουι κινείται αποκλειστικά στο επίπεδο του εντυπωσιασμού της αμερικανικής «κοινής γνώμης» που συνεχίζει να εμφανίζεται σαν διψασμένη να πάρει το αίμα της πίσω: οι αστυνομικοί και δικονομικοί χειρισμοί ενόψει της επικείμενης δίκης και, κυρίως, οι συνθήκες κράτησης του «εικοστού αεροπειρατή», υποδεικνύουν ότι το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης δοκιμάζει στην περίπτωση αυτή τα όριά του -προτείνοντας ταυτόχρονα ένα «ειδικό» εκδικητικό μοντέλο αντιμετώπισης των υπόπτων για συμμετοχή στην «αντιαμερικανική ισλαμική σκευωρία».

**Στο μεταξύ, μέσα σε ένα στενό, μπετονένιο κελί στο οποίο το φως δεν σβήνει ποτέ, χωρίς ένα τραπέζι και μια καρέκλα, δίχως τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τους συγκρατουμένους του ή με δικηγόρους και διερμηνείς που δεν έχουν προηγουμένως ελεγχθεί εξονυχιστικά από το FBI, ο Μουσάουι περιμένει στις φυλακές της πόλης της Αλεξάνδρεια στη Βιρτζίνια τη δίκη του που προβλέπεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο με τη διαδικασία επιλογής των «κατάλληλων» ενόρκων. 

**Ενα ντοκουμέντο «για περιορισμένη επίσημη χρήση» καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια τα «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα» που οι αρχές της φυλακής οφείλουν να τηρήσουν ευλαβικά στην περίπτωσή του. 

**Στο πρώτο του μέρος, το κείμενο αυτό απαριθμεί τους περιορισμούς στην επικοινωνία του υποδίκου με τους δικηγόρους και τους διερμηνείς του. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στις -περίπου ανύπαρκτες- δυνατότητες επαφής του με άτομα που δεν ανήκουν στο γραφείο των συνηγόρων του, και κυρίως με μέλη της οικογένειάς του. 

**Στη συνέχεια προβλέπονται οι συνθήκες απομόνωσης του Μουσάουι από τους συγκρατουμένους του, ο έλεγχος της αλληλογραφίας του και η απαγόρευση επαφής του με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ στο τέλος του κειμένου περιγράφεται το είδος των αντικειμένων που δεν πρέπει να επιτραπούν στον κρατούμενο (μπαταρίες, στιλό, μολύβια κ.ο.κ.) και διατάσσονται τακτικοί έλεγχοι του κελιού του. 

«Απαγορεύεται»

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις των «Ειδικών Διοικητικών Μέτρων» που ενέκρινε η αμερικανική δικαιοσύνη σχετικά με την κράτηση του Ζαχαρία Μουσάουι, «ο υπόδικος δεν έχει το δικαίωμα να έρχεται σε επαφή με άλλους συγκρατουμένους του ή τρίτα πρόσωπα -εκτός εκείνων που ορίζονται συγκεκριμένα από το παρόν κείμενο- προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να καταστρατηγηθεί ο λόγος θέσπισης των "Ειδικών Διοικητικών Μέτρων", που είναι ο περιορισμός της δυνατότητας του κρατουμένου να δεχθεί ή να στείλει κάποια πληροφορία σχετιζόμενη με την τρομοκρατία». 

1. Στο γενικό αυτό πλαίσιο εντάσσονται οι παρακάτω ρυθμίσεις:

**Απαγορεύεται να επικοινωνήσει ο υπόδικος με γραπτό ή μαγνητοφωνημένο σημείωμα με άλλον κρατούμενο, επισκέπτη, συνήγορο ή οποιοδήποτε άλλο άτομο, εκτός εκείνων που ορίζει το παρόν κείμενο.

**Στην περίπτωση που χρειαστεί διερμηνέας ή μεταφραστής, το άτομο αυτό πρέπει να έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το FBI σε συνεργασία με τις αρχές των φυλακών.

**Ο διερμηνέας δεν έχει δικαίωμα να συνομιλήσει με τον κρατούμενο ή να παρακολουθήσει συνομιλία του με τρίτο άτομο, εφόσον η συνομιλία αυτή δεν παρακολουθείται από τις αρχές της φυλακής. 

**Ο διερμηνέας δεν πρέπει να παραμείνει μόνος με τον κρατούμενο σε κάποιο χώρο της φυλακής ούτε να μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο.

2. Εξίσου αυστηροί είναι οι όροι τους οποίους πρέπει να αποδεχθούν οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, που, προκειμένου να αναλάβουν την υπόθεση, καλούνται να δηλώσουν εκ προοιμίου και εγγράφως πλήρη συμμόρφωση και συμφωνία με τα «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα». 

**Ετσι, ο συνήγορος επιτρέπεται να επικοινωνεί με τον κρατούμενο μέσω τηλεφώνου μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί μεταφραστή εγκεκριμένο από τις ομοσπονδιακές αρχές εφόσον χρειαστεί να μεταφράσει αλληλογραφία του κρατουμένου και μπορεί να συναντηθεί μαζί του μόνο με την άδεια των υπευθύνων της φυλακής. 

**Ο συνήγορος δεν έχει επίσης το δικαίωμα να κοινοποιήσει σε τρίτους το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον κρατούμενο, εκτός όταν κάτι τέτοιο καθίσταται απολύτως αναγκαίο για την υπεράσπιση του πελάτη του. 

3. Ακόμη πιο περιοριστικοί είναι οι όροι που θεσπίζονται για τους βοηθούς του συνηγόρου. Τα μέλη του δικηγορικού γραφείου του συνηγόρου, τα οποία θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με τον κρατούμενο, οφείλουν προηγουμένως να υποστούν την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για τους διερμηνείς και μεταφραστές της υπόθεσης. 

**Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά πρέπει προηγουμένως να υποστούν «εξονυχιστικό έλεγχο» από το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρχές της φυλακής και, σε περίπτωση που κριθούν «καθαρά», να κληθούν να αποδεχθούν και να συνυπογράψουν τις διατάξεις των «Ειδικών Διοικητικών Μέτρων». 

4. Εμπειρογνώμονες και άλλοι μάρτυρες, οι οποίοι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη δίκη από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του, τηλεφωνικά μόνο, κάτω από τις εξής προϋποθέσεις: η ταυτότητα του μάρτυρα πρέπει να έχει προηγουμένως ελεγχθεί από το FBI και τις αρχές της φυλακής. 

**Κατά την τηλεφωνική συνομιλία του κατηγορουμένου με το μάρτυρα, ο συνήγορος (όχι κάποιος βοηθός του) πρέπει να παρευρίσκεται στον ίδιο χώρο με το μάρτυρα και να συμμετέχει στην τηλεφωνική συνομιλία. Κάθε επικοινωνία που δεν θα διεξάγεται στην αγγλική γλώσσα πρέπει να μεταφράζεται ταυτόχρονα από εγκεκριμένο διερμηνέα. 

**Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του υποδίκου με τον συνήγορό του οφείλουν να ακολουθούν την εξής διαδικασία: το ακουστικό δίνεται στον υπόδικο μόνον εφόσον κάποιος αρμόδιος των φυλακών τηλεφωνήσει στο συνήγορο (ή κάποιο βοηθό του) και βεβαιωθεί ότι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται πράγματι ο δικηγόρος του κατηγορουμένου. Ούτως ή άλλως, ο συνήγορος αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει την επικοινωνία του πελάτη του με κάποιο πρόσωπο το οποίο δεν έχει προηγουμένως περάσει από τον έλεγχο και την έγκριση του FBI και έχει αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να μαγνητοφωνεί τις συνομιλίες με τον πελάτη του. Το δικαίωμα αυτό διατηρούν μόνο τα αρμόδια άτομα του υπουργείου Δικαιοσύνης, της διεύθυνσης της φυλακής και του FBI. 

5. Σε περίπτωση που κάποια από τις αρχές αυτές θεωρήσει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ή μέρος τηλεφωνικής επικοινωνίας του υποδίκου περιείχε ύποπτες αναφορές, τότε έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν κάθε τηλεφωνική επικοινωνία του. 

**Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν το FBI κρίνει ότι ο υπόδικος χρησιμοποίησε την τηλεφωνική επικοινωνία με τους νομικούς του συμβούλους για να έρθει σε επαφή με κάποιον συγκρατούμενό του. 

6. Ακολουθούν οι οδηγίες για το υλικό το οποίο επιτρέπεται να ανταλλαγεί μεταξύ υποδίκου και συνηγόρων του: σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η διακίνηση μεταξύ τους κειμένων που δεν αφορούν στενά την υπεράσπιση, όλα δε τα έγγραφα πρέπει να περνούν υποχρεωτικά από τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών της φυλακής. Στα υλικά αυτά απαγορεύεται αυστηρά να περιλαμβάνονται μολύβια και στιλό, καθώς και κάθε αντίστοιχο αντικείμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον υπόδικο ως όπλο. 

**Εκτός από τους συνηγόρους του, ο υπόδικος δικαιούται να επικοινωνεί τηλεφωνικά με συγγενείς πρώτου βαθμού. Η ποσότητα και η διάρκεια αυτών των συνδιαλέξεων ορίζεται από τις αρχές της φυλακής και το FBI. Τόσο ο υπόδικος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του ειδοποιούνται, προτού μιλήσουν στο τηλέφωνο, για τους περιορισμούς που επιβάλλουν στην επικοινωνία τους αυτή οι διατάξεις των «Ειδικών Διοικητικών Μέτρων». 

**Οι συνδιαλέξεις του υποδίκου με μέλη της οικογένειάς του προβλέπονται ιδιαίτερα αραιές και θα παρακολουθούνται όλες υποχρεωτικά από τις αρχές της φυλακής. 

**Επίσης, οι αρχές της φυλακής είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τις συνομιλίες αυτές σε χωριστή κασέτα την κάθε μία. 

**Οι κασέτες θα παραδίδονται αμέσως στο FBI, προκειμένου να υποστούν ειδική ανάλυση για να διαπιστωθεί κατά πόσον περιέχουν κωδικοποιημένα μηνύματα. 

**Σε θετική περίπτωση, οι αρχές της φυλακής έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την επικοινωνία του υποδίκου με τους συγγενείς του. Αν διαπιστωθεί κάτι ύποπτο την ώρα της συνομιλίας, τότε το τηλεφώνημα μπορεί να διακοπεί αμέσως.

«Δεν επιτρέπεται»

7. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις των «Ειδικών Διοικητικών Μέτρων»: Επισκέψεις μπορεί να δεχθεί ο υπόδικος μόνο από μέλη της οικογένειάς του, τα οποία όμως έχουν ειδοποιήσει 14 τουλάχιστον ημέρες προηγουμένως για την πρόθεσή τους να τον συναντήσουν και η ταυτότητά τους έχει ελεγχθεί από το FBI. Κατά τις επισκέψεις αυτές απαγορεύεται να βρεθούν οι συγγενείς του κοντά στον υπόδικο, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να τους χρησιμοποιήσει ως ομήρους. 

**Από τον έλεγχο του FBI πρέπει επίσης να περνά η αλληλογραφία του υποδίκου προτού παραδοθεί στο συνήγορό του: οι επιστολές, που είναι γραμμένες στα αγγλικά, παραδίδονται μετά πέντε εργάσιμες ημέρες, εκείνες που είναι γραμμένες σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα μετά δέκα ημέρες και μετά τριάντα ημέρες όσες ενδέχεται να περιέχουν κάποια ύποπτη πληροφορία. 

Κατόπιν όλων αυτών είναι προφανές ότι απαγορεύεται κάθε επικοινωνία του υποδίκου με τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και κάθε συνάντησή του με τους άλλους κρατουμένους σε κοινόχρηστους χώρους. 

**Απαγορεύεται επίσης να μοιραστεί ο υπόδικος το κελί του με κάποιον συγκρατούμενό του, αλλά και να επιχειρήσει να επικοινωνήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο με συγκρατουμένους του. Ως εκ τούτου, οι αρχές της φυλακής και το FBI έχουν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν μικρόφωνα σε διάφορα σημεία έξω από το κελί του υποδίκου, ώστε να ελέγχουν τυχόν απόπειρές του να έρθει σε επαφή με τρίτους (κρατούμενους ή δεσμοφύλακες). 

**Στην κατοχή του υποδίκου απαγορεύεται αυστηρά να βρεθούν αντικείμενα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή του υγιεινή. Ιδιαιτέρως απαγορεύονται χτένες, καρυκεύματα και μπαχαρικά, μπαταρίες, στιλό, μολύβια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να του χρησιμεύσει ως όπλο. 

**Επίσης δεν επιτρέπεται να του προσφερθεί ζεστός καφές ή ζεστό τσάι, βραστό νερό, καθώς και οποιοδήποτε άλλο υγρό σε θερμοκρασία που μπορεί να βλάψει άλλα άτομα. 

**Στον υπόδικο δεν πρέπει επίσης να δοθεί ποτέ κάποιο σκεύος αποθήκευσης υγρού. 

**Εκτός όλων αυτών, ο υπόδικος επιτρέπεται να ξυριστεί μόνο κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες επιτήρησης και σε χρόνο καθορισμένο από τον υπεύθυνο της φυλακής. 

**Διατάσσονται, τέλος, συχνοί έλεγχοι του κελιού του υποδίκου. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί κάποια παραβίαση των σχετικών διατάξεων, ο υπόδικος τιμωρείται πειθαρχικά (π.χ. με την απαγόρευση χρήσης του τηλεφώνου).

8. Τα «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα» ανακοινώθηκαν επισήμως στον Ζαχαρία Μουσάουι με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης στις 7 Ιανουαρίου 2002, στην οποία περιλαμβανόταν και η επεξήγηση ότι οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για την περίοδο ενός έτους, μετά την εκπνοή της οποίας ενδέχεται να παραταθούν για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο. 

- Ακολούθησε γραπτό αίτημα του υποδίκου, στο οποίο έμπαινε θέμα αντισυνταγματικότητας ορισμένων από τις διατάξεις των «Ειδικών Μέτρων» και ζητιόταν η έγκριση ηπιότερων συνθηκών κράτησής του. 

- Στο υπόμνημα του Μουσάουι, η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε στις 17 Απριλίου υποστηρίζοντας ότι, λόγω της σχέσης του κρατουμένου με την Αλ Κάιντα και την ομάδα του Μπιν Λάντεν, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να συνεχίσει ο Μουσάουι την τρομοκρατική του δραστηριότητα μέσα από το κελί της φυλακής. «Τα μέτρα αυτά είναι λογικά, αν υπολογίσει κανείς τη μοναδικότητα της εγκληματικής δραστηριότητας στην οποία εμπλέκεται ο κατηγορούμενος», αναφέρεται στο επίσημο απαντητικό έγγραφο, στο οποίο τονίζεται επανειλημμένα ότι όλες αυτές οι προφυλάξεις δεν έχουν τιμωρητικό, αλλά προληπτικό χαρακτήρα. 

* Δύο, ωστόσο, από τα αιτήματα του Μουσάουι φαίνεται να γίνονται αποδεκτά: το πρώτο αφορά τη δυνατότητά του να χρησιμοποιεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο θα μπορεί να διαβάζει τα υλικά της δικογραφίας. Η διεύθυνση της φυλακής αναλαμβάνει έτσι την υποχρέωση να επιτρέψει την πρόσβαση του υποδίκου σε έναν κομπιούτερ, τον οποίο θα χειρίζεται με «ποντίκι». (Το πληκτρολόγιο θα έχει αφαιρεθεί, καθώς μπορεί να μεταβληθεί σε φονικό όπλο!). 

* Το δεύτερο αίτημα του Μουσάουι, που γίνεται εν μέρει αποδεκτό, αφορά μια «λεπτομέρεια» που δεν περιλαμβάνεται ρητά στα «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα». Οπως προκύπτει από την υπουργική απάντηση, οι αρχές της φυλακής δεσμεύονται να μειώνουν το βράδυ (με ντίμερ) την ένταση ενός από τα δύο φώτα που δεν σβήνουν ποτέ στο κελί του κρατουμένου. Αντίθετα, απορρίπτεται ως υπερβολική η απαίτηση του Μουσάουι να μην τον ξυπνούν κάθε τόσο οι φύλακες για να ελέγξουν το κελί του μέσα στη νύχτα...
 

(Ελευθεροτυπία, 26/5/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ