ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ

Μια θαυματουργή Ντίσνεϊλαντ

1.   2. 


Το "πιστεύω" του π. Νεκταρίου

Ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης δεν έχει ιδιαίτερο συγγραφικό έργο και δεν φαίνεται να ασχολείται με τα θεολογικά ζητήματα. Τα περισσότερα κείμενά του είναι απλές εσωεκκλησιαστικές πολεμικές ή εκλαϊκευτικές παραινέσεις προς τους πιστούς. Το σημαντικότερο έργο του είναι το "Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας", το οποίο αυτοδιαφημίζεται ως best seller που κυκλοφόρησε σε 17 εκδόσεις και 200.000 αντίτυπα από το 1984 έως σήμερα. Αλλά κι αυτό είναι συλλογή άρθρων του ίδιου και άλλων ομοϊδεατών του και βασίζεται, όπως όλη η σχετική παραφιλολογία περί Αντίχριστου και "666", στα κείμενα της Αμερικάνας Mary Stewart Relfe (βλ. "Ιός", 9/7/2000). Αντίθετα με ό,τι θα περίμεναν όσοι γνωρίζουν μόνο την τηλεοπτική εικόνα του "μάνατζερ", ο π. Νεκτάριος εμφανίζεται μέσα στα κείμενά του ως ορθόδοξος φονταμενταλιστής και υπερσυντηρητικός εχθρός της τεχνολογίας.

Πρώτο στοιχείο των απόψεών του είναι η επίθεση στον πολιτικό κόσμο: "Αληθεύει (κύριοι πολιτικοί) το γεγονός ότι είστε όλοι βραχυκυκλωμένοι στα δίχτυα του Σιωνισμού; Η έχει εφαρμογή η λαϊκή παροιμία 'όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν;'" Δεν διστάζει να επιτεθεί και στους ιεράρχες για να αποδείξει τη δική του ανωτερότητα: "Να υπογράψουν όλοι οι Αρχιερείς δήλωση που να δηλώνουν ότι δεν ανήκουν στη Μασονία, Ρόταρυ, Λάιονς" (σελ. 229). "Αλλά μήπως και μερικοί εκκλησιαστικοί άρχοντες δεν γίνονται όργανα του Αντιχρίστου;" (σελ. 109).

Το κείμενο χαρακτηρίζεται από ακραίο αντισημιτισμό και υιοθέτηση όλων των γνωστών συνωμοτικών θεωριών: "Ο Χίτλερ ήταν Εβραίος", "ο Μωάμεθ ήταν Εβραίος", "το έθνος των Εβραίων έχει την κατάρα του Θεού". "Αφού δεν πέτυχε ο Χίτλερ αυτό που ήθελαν οι Εβραίοι, για να μπορούν να να κυβερνούν σε Ανατολή και Δύση, σκέφθηκαν και δημιούργησαν μια νέα αυτοκρατορία, την ΕΟΚ" (σελ. 225). Ο Αντίχριστος είναι η Ενωμένη Ευρώπη: "Διαδίδεται ότι από το κτίριο της ΕΟΚ ίσως κάνει την εμφάνισή του ο φέρων τον αριθμό 666. Θα είναι Εβραίος στην καταγωγή, θα ηγηθεί σαν πρόεδρος της ΕΟΚ και θα μεταπηδήσει στο Ισραήλ" (σελ. 318). 

Ορισμένες θέσεις του φαίνονται άμεσα επηρεασμένες από τις προσωπικές του σχέσεις. Για παράδειγμα, στην έκδοση του 1991 περιλαμβάνεται μια οξύτατη επίθεση στη Μαργαρίτα Παπανδρέου: "Την βαπτίζουμε όχι Μαργαρίτα, αλλά Τσουκνίδα, για να ανταποκρίνεται το όνομά της με την πραγματικότητα της καρδιάς της". Την ίδια περίοδο ανέπτυσσε ο Μουλατσιώτης σχέσεις με τη Δήμητρα Παπανδρέου. Το αποκαλύπτει κι η ίδια στο βιβλίο της: "Ομολογώ ότι πιστεύω στο ξεμάτιασμα (...) και απ' αυτή την πίστη μου ξεκίνησε και η σχέση μου με τον πατέρα Νεκτάριο, έναν άξιο ιερωμένο, μαχητή της Ορθοδοξίας και καλό φίλο" ("10 χρόνια και 54 μέρες", εκδ. Λιβάνη 1997).

Φαίνεται ότι τα μάγια είναι ειδικότητα του π. Νεκταρίου. Εχει συντάξει ειδικό κατάλογο με 13 εντολές "Πώς λύνονται τα μάγια". Ειδικεύεται στα μάγια του γάμου και συστήνει στους πιστούς που παντρεύονται να μην έχουν εμπιστοσύνη ούτε στους γονείς τους: "Ενας ξένος ποτέ δεν κάνει μάγια, διότι δεν τον ενδιαφέρει αν είσαι ευτυχισμένος ή όχι. Πρέπει να προσέχουμε όλους τους γνωστούς μας και τους συγγενείς μας ακόμη και τους γονείς μας αν κατά βάθος δεν ήθελαν τον γάμο μας. Ολα τα ρούχα μας και ό,τι χρησιμοποιήθηκε κατά την ώρα του γάμου μας να έχει κλειδωθεί σ' ένα δωμάτιο και το κλειδί να το έχουμε εμείς. Κανείς να μην πλησιάσει τα στέφανα και ο,τιδήποτε είχε σχέση με το μυστήριο. Σε κανέναν εμπιστοσύνη" ("Γάμος και μαγεία").

Ο π. Νεκτάριος δεν είναι βέβαια δογματικός. Αν χρειαστεί, αναθεωρεί όλες του τις απόψεις. Μόλις πριν από πέντε χρόνια, στο βιβλιαράκι "Πώς λύνονται τα μάγια", είχε εντελώς διαφορετική άποψη για τη σύγχρονη μουσική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα από τον "μάνατζερ" των παπα-ροκάδων: "Με τη σύγχρονη μουσική (οι σατανιστές) έλκουν τους νέους οπαδούς στη θρησκεία του σατανά". Ενώ, αντίθετα, "εμείς οι χριστιανοί έχουμε σαν υμνωδία μας και μουσική μας την Βυζαντινή μουσική και ψαλμωδία" (σελ. 10). Βέβαια με τη βυζαντινή μουσική είναι λίγο δύσκολο να κερδίσεις πλατινένιο δίσκο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη "Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας;"
, (έκδοση Χριστιανικού Ιεραποστολικού Κέντρου, Τρίκορφο Φωκίδος, 2000). Το best seller του Μουλατσιώτη, με όλα τα κινδυνολογικά, αντισημιτικά και συνωμοσιολογικά σλόγκαν της εποχής.

Αρχιμ. Αυγουστίνος, Αρχιμ. Νεκτάριος "Ιστορικό της Ιεράς Μονής και οι βίοι των Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ" (Τρίκορφο Δωρίδος, 1999). Πολυτελής έκδοση για την προβολή της μονής στο Τρίκορφο, καθώς και της γυναικείας μονής που έχει ιδρύσει δίπλα ο Νεκτάριος. Περιλαμβάνονται εκτενείς περιγραφές θαυμάτων που συνέβησαν κατά την ανέγερση και λειτουργία των μονών.

Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη "Εκκλησιαστικές, παρεκκλησιαστικές ή εξωεκκλησιαστικές οι Χριστιανικές Αδελφότητες;" (έκδ. Χριστιανικού Ιεραποστολικού Κέντρου Ηλιουπόλεως, Αθήνα 1988). Υποστήριξη των οργανώσεων αυτών που συγκροτούνται στο περιθώριο της επίσημης Εκκλησίας, γραμμένη την περίοδο που ο Νεκτάριος προωθούσε τη δική του αδελφότητα. Στα "επιχειρήματα" περιλαμβάνεται και αναδημοσίευση επιστολής από τον αλήστου μνήμης "Στόχο". 

Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη "Ο διωγμός και οι διώκτες του μοναχισμού" (έκδ. Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ, Τρίκορφο). Σειρά κειμένων, στα οποία υποστηρίζεται η άποψη ότι ο μοναχισμός βρίσκεται υπό διωγμό. Στα τελευταία κεφάλαια παρουσιάζεται ως κύριο πρόβλημα το ζήτημα της οικονομικής ανεξαρτησίας των μονών από τις μητροπόλεις.ΔΕΙΤΕ

Παπαδίστικη κομπανία
του Ομηρου Ευστρατιάδη (1983). Κωμωδία β΄ διαλογής, γυρισμένη την εποχή που ο εκσυγχρονισμός της εκκλησίας δεν εύρισκε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινωνικό σώμα.

Ο παπα Σούζας (1982). Αλλη μια παρεξηγημένη ταινία της ίδιας εποχής, που κατέληξε στα δικαστήρια. 

(Ελευθεροτυπία, 25/2/2001)

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ