ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

1.    2.    3.

 

Με το ίδιο νόμισμα


Αν ο γερουσιαστής Μακάρθι υπήρξε ο εμπνευστής και ο πολιτικός διαχειριστής στο κυνήγι των (ομοφυλόφιλων και κομμουνιστριών) μαγισσών, εκείνος που ανέλαβε το σκέλος της καταστολής και της τήρησης των φακέλων ήταν ο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, το πανίσχυρο αφεντικό του FBI. Από ειρωνεία της τύχης, το τέλος της ζωής και των δυο τους σημαδεύτηκε από τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήριζαν τα θύματά τους. Ο Μακάρθι κατέληξε αλκοολικός, σε μια δηλαδή από τις κοινωνικές κατηγορίες που ο ίδιος θεωρούσε "ύποπτες", διότι πίστευε ότι οι άνθρωποι με εξαρτήσεις υπόκεινται στον εκβιασμό των "ερυθρών". Όσο για τον Χούβερ, μετά το θάνατό του, οι περισσότεροι βιογράφοι του άφησαν σοβαρά υπονοούμενα ή δήλωσαν ανοιχτά ότι υπήρξε ομοφυλόφιλος! Πληρώθηκαν, δηλαδή, οι διώκτες με το ίδιο νόμισμα, και μετατράπηκαν σε θύματα της δικής τους πολιτικής.

Η φήμη ότι είναι ομοφυλόφιλος συνόδευε τον Χούβερ σε όλη του την καριέρα. Όταν τις άκουγε γινόταν πύραυλος και έβαζε στο κυνήγι όποιον τις διέδιδε. Αλλά ο τρόπος της ζωής του ενίσχυε τις διαδόσεις. Ποτέ δεν έγινε γνωστό κάποιο ειδύλλιό του έστω και ένα απλό αίσθημα με γυναίκα, και μάλιστα από την εποχή που πήγαινε στο Γυμνάσιο. Πολλοί από τους "ψιθυριστές" σκανδαλίζονταν με τα γυμνά ανδρικά αγάλματα που είχε στον κήπο του και παρατηρούσαν με νόημα ότι ζούσε με τη μητέρα του μέχρι το θάνατό της. Εξίσου παράξενο για "όργανο του νόμου" ήταν και το εξαιρετικά κομψό και προσεγμένο του ντύσιμο.

Φυσικά όλα αυτά δεν θα αρκούσαν, ακόμα και στους πλέον καχύποπτους. Το στοιχείο που παραξενεύει τους "ροζ" βιογράφους του Χούβερ είναι ο ισόβιος δεσμός του με έναν άντρα, τον Κλάιντ Τόλσον. Ο Τόλσον ήταν ένας ψηλός όμορφος άντρας, πέντε χρόνια νεότερος από τον Χούβερ. Προσελήφθη στο FBI το 1928 και πολύ γρήγορα έγινε στενός φίλος και συνεργάτης του Χούβερ. Η εξέλιξή του στην ιεραρχία του FBI δεν έχει προηγούμενο. Ο Πάουερς περιγράφει τη σχέση των δυο αντρών ως "συζυγική": "Πήγαιναν μαζί στη δουλειά και γύριζαν μαζί. Έτρωγαν μαζί και έκαναν μαζί διακοπές. Όταν ο Χούβερ πήγαινε σε επαγγελματικό ταξίδι τον συνόδευε και ο Τόλσον. Η σχέση τους ήταν τόσο στενή, τόσο μακρόχρονη και τόσο στοργική, ώστε αντικατέστησε και για τους δυο εργένηδες τη θέση μιας συζυγικής ζωής".

Η πιο ρητή αναφορά στη σεξουαλική ζωή του Χούβερ περιέχεται στο βιβλίο του βραβευμένου δημοσιογράφου Αντονι Σάμερς. Αναφέρεται ότι ο πανίσχυρος διευθυντής του FBI υπήρξε τραβεστί και ότι η Μαφία διέθετε σχετικά στοιχεία και τα χρησιμοποιούσε για να τον εκβιάζει. Ο συγγραφέας εκτιμά ότι ποτέ το οργανωμένο έγκλημα δεν θα είχε τέτοια ισχύ, αν δεν είχε στο χέρι τον Χούβερ. Εντελώς διαφορετική άποψη υποστήριξε ένα χρόνο αργότερα ένας άλλος βιογράφος του Χούβερ, ο Αταν Τεοχάρις, ο οποίος ανέλαβε την αποκατάσταση της σεξουαλικής τιμής του. Αλλά κι αυτός καταλήγει ότι "όπως και να 'χει, ο Χούβερ πήρε το μυστικό της προσωπικής του ζωής στον τάφο". 

Το σίγουρο είναι ότι έχει δίκιο ένας τέταρτος βιογράφος του Χούβερ, ο Κερτ Τζέντρι, όταν τον περιγράφει ως "παρανοϊκό και υποχόνδριο που μεταβλήθηκε σε εθνικό ήρωα κυνηγώντας όσους δεν ακολουθούσαν τα δικά του πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς".

(Ελευθεροτυπία, 23/4/2000)

 

www.iospress.gr                                  ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ