ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ

 

1.   2.   3.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ


16.12.1998. ΗΠΑ και Βρετανία αρχίζουν να βομβαρδίζουν το Ιράκ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση 3 από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία). Η ρωσική Δούμα αναβάλλει την επικύρωση της συνθήκης START II.

2.1.1999. Εξαγγελία από τον Κλίντον ενός προγράμματος αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ κατά 20% μέσα σε μια εξαετία. 

22.2.1999. Υποβολή περιορισμών στις πωλήσεις διαστημικού υλικού των ΗΠΑ προς την Κίνα, για "στρατηγικούς" λόγους.

24.3.1999. Έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

9.4.1999. Ο Γέλτσιν ανακοινώνει ότι έδωσε εντολή οι πυρηνικοί πύραυλοι της Ρωσίας να σημαδέψουν τις χώρες που παίρνουν μέρος στον πόλεμο.

13.4.1999. "Καταρχήν" συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο.

23-24.4.1999. Συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 50χρονα της Συμμαχίας κι εξαγγελία του νέου στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας: διεύρυνση τόσο του χώρου δράσης του ΝΑΤΟ όσο και της έννοιας της "συλλογικής ασφάλειας". 

7.5.1999. Χτύπημα της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από αμερικανικό πύραυλο.

9.6.1999. Συμφωνία ΝΑΤΟ-Γιουγκοσλαβίας για τερματισμό του πολέμου.

12.6.1999. Αιφνιδιαστική είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στην Πρίστινα, πριν από εκείνα του ΝΑΤΟ.

18.6.1999. Ρύθμιση του καθεστώτος των Ρώσων στην "ειρηνευτική" δύναμη: δεν θα υπάγονται στις εντολές του ΝΑΤΟ αλλά και δεν θα έχουν δική τους ζώνη κατοχής.

7.8.1999. Εισβολή ισλαμιστών ανταρτών από την Τσετσενία στο Νταγκεστάν. Απώθησή τους από το ρωσικό στρατό ύστερα από σκληρές μάχες.

8-9.9.1999. Ο αμερικανός Υφυπ. Εξωτερικών Τάλμποτ ζητά επίσημα από τη Μόσχα τροποποίηση της Συνθήκης Αντιβαλλιστικών Όπλων, ώστε οι ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα "περιορισμένο" σύστημα. 

15.9.1999. Δημοσίευση των Γενικών Κατευθύνσεων του νέου αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ: στόχος η αποτροπή της ανάδυσης "περιφερειακών δυνάμεων" και η διατήρηση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα πετρελαϊκά αποθέματα όπου γης.

1.10.1999. Ο ρωσικός στρατός εισβάλλει στην Τσετσενία, με διακηρυγμένο σκοπό τη δημιουργία "υγειονομικής ζώνης" κατά των "τρομοκρατών".

3.10.1999. Πρώτη, επιτυχημένη δοκιμή αντιβαλλιστικού πυραύλου από τις ΗΠΑ.

13.10.1999. Η Γερουσία των ΗΠΑ απορρίπτει τη Συνθήκη Καθολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, παρά τις προσπάθειες του Κλίντον για υπερψήφισή της. 

10.1999. Συνάντηση ρώσων και κινέζων εμπειρογνωμόνων στο Πεκίνο, με σκοπό "το συντονισμό της πολιτικής και τεχνικής συνεργασίας" των δυο χωρών για την αντιμετώπιση του αμερικανικού αντιβαλλιστικού προγράμματος.

21.10.1999. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι στόχος των επιχειρήσεων στον Καύκασο είναι η "απελευθέρωση [όλης] της Τσετσενίας". 

25.10.1999. Η Μόσχα θέτει ως όρο για την επανάληψη των επαφών της με το ΝΑΤΟ, την πλήρη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

2.11.1999. Δοκιμή ρωσικού αντιβαλλιστικού πυραύλου και επίσημη προειδοποίηση Γέλτσιν προς Κλίντον: ενδεχόμενη ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος θα έχει "εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για όλη τη διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών".

18.11.1999. Διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη. Αναμέτρηση Ρωσίας και δυτικών για την Τσετσενία, και μεσοβέζικο ανακοινωθέν που υπερασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, καταδικάζει την "τρομοκρατία" και ζητά "πολιτική λύση" της σύρραξης.

9.12.1999. Συνάντηση κορυφής Γέλτσιν - Ζιανγκ Ζεμίν. Σύσφιξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων απέναντι στον "αμερικανικό ηγεμονισμό" και υπενθύμιση του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

15.12.1999. Δοκιμή ενός ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου SS-27, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

13.1.2000. Ανεπίσημη συνάντηση του Υπ.Εξ. της Τσετσενίας, Ιλιάς Αχμάντοφ, με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

14.1.2000. Δημοσίευση του νέου ρωσικού αμυντικού δόγματος. 

18.1.2000. Αποτυχημένη δεύτερη δοκιμή αντιβαλλιστικού πυραύλου από τις ΗΠΑ.

1.2.2000. Κατάληψη του Γκρόζνι από τα ρωσικά στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Gary Hart & Warren Rudman "New world coming: american security in the 21st century" (http://www.fas.org/man/docs/nwc/nwc.htm). Το πρώτο μέρος του νέου δόγματος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο και διαγράφει τα γενικά πλαίσια μέσα στα οποία αναμένεται να κινηθεί η αμερικανική πολιτική ως το 2025. 

"Kontseptsiya natsionaljnoy bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii" (περ. Nezavisimoye Voennoye Obozreniye 14.1.2000). Το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην πρωτότυπη εκδοχή του. Μπορεί να αναζητηθεί στο Ίντερνετ στα ρωσικά (http://nvo.ng.ru/concepts/2000-01-14/6_concept.html) και σε ανεπίσημη αγγλική μετάφραση ("2000 Russian National Security Concept", http://princeton.edu/~ransac/recentdocuments/russiastrat2000.htm). 

Theodor Postol "The target is Russia" (The Bulletin of the Atomic Scientists, 3-4.2000). Αποκαλυπτική ανάλυση του νέου αντιβαλλιστικού προγράμματος της κυβέρνησης Κλίντον από έναν καθηγητή του ΜΙΤ, ειδικευμένο σε ζητήματα οπλικών συστημάτων και κρατικής ασφάλειας.

Center for Arms Control, Energy & Environmental Sudies "START Web Site" (http://www.armscontrol.ru/start/). Ιστοσελίδα του Κέντρου για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μόσχας. Κείμενα και αναλύσεις για το εκκολαπτόμενο κυνήγι των εξοπλισμών, από την οπτική γωνία των ρωσικών κρατικών συμφερόντων.

Zbigniew Brzezinski "Η μεγάλη σκακιέρα. Η αμερικανική υπεροχή και οι γεωστρατηγικές της επιταγές" (Αθήνα 1998, εκδ. Νέα Σύνορα-Λιβάνη). Το πασίγνωστο βιβλίο του πάλαι ποτέ συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τζίμι Κάρτερ και αρχιτέκτονα του "Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου" (1979-85), που φιλοδοξεί να ξαναπαίξει τον ίδιο ρόλο.

Samuel Huntington "The clash of civilizations?" (περ. Foreign Affairs, Summer 1993). Το κλασικό πλέον άρθρο του υπερσυντηρητικού καθηγητή του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το οποίο οι διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος θα χαραχθούν με βάση την υποτιθέμενη "σύγκρουση πολιτισμών" ανάμεσα στη Δύση και το "Ισλαμορθόδοξο-Βουδιστικό" τόξο.

E.P.Thompson κ.ά. "Πόλεμος των άστρων" (Αθήνα 1986, εκδ. Μπουκουμάνης). Παρουσίαση και κριτική του ρεϊγκανικού "Πολέμου των Άστρων", με ιστορική αναδρομή στα παλιότερα αντιβαλλιστικά προγράμματα των δύο Υπερδυνάμεων. Διακριτική επισήμανση των "εσωτερικών" κοινωνικοπολιτικών παραγόντων που υπαγορεύουν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη σκλήρυνση της εξωτερικής πολιτικής. 


ΔΕΙΤΕ

SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (Dr Strangelove, or how I learned to stop worrying and love the bomb) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1963). Η κλασική κωμωδία για τον παραλογισμό της ψυχροπολεμικής "ισορροπίας του τρόμου" -και τις μιλιταριστικές ονειρώξεις περί "αναπόφευκτης" αναμέτρησης των δυο συνασπισμών. Διατηρεί ατόφια τη φρεσκάδα της μέχρι τις μέρες μας.

(Ελευθεροτυπία, 16/4/2000)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ