ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ


1.   2.   3.


Το αμερικανικό πρότυπο


Η αμερικανική εκδοχή του κινήματος κατά της αποποινικοποίησης των εκτρώσεων είναι ασφαλώς η πιο "μαχητική" στον πλανήτη. Οι αμερικανοί "φονταμενταλιστές της ζωής" έχουν επάξια αναδειχθεί σε αγωνιστικό πρότυπο -και άπιαστο όνειρο- πολλών ευρωπαίων ομοϊδεατών τους: οργανώνουν βομβιστικές επιθέσεις, στέλνουν παγιδευμένα δέματα, πυροβολούν γιατρούς, νοσοκόμες και εγκύους και, αρκετά συχνά, τους πετυχαίνουν κιόλας. Τον τελευταίο καιρό, η δολοφονική αυτή πτέρυγα των "υπέρμαχων της ζωής" υποστηρίζεται εμμέσως πλην σαφώς από μια ιστοσελίδα που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τίτλο "Φάκελοι της Νυρεμβέργης", η ιστοσελίδα δεν περιορίζεται στην καταγγελία των αμβλώσεων, του οικογενειακού προγραμματισμού και της αντισύλληψης. Εμφανίζει καταλόγους με ονόματα, φωτογραφίες, διευθύνσεις και προσωπικά στοιχεία γιατρών, δικηγόρων, δικαστών κ.ο.κ., ατόμων δηλαδή που είτε θεωρούνται υπεύθυνα για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων είτε εργάζονται σε κλινικές στις οποίες διενεργούνται νόμιμες εκτρώσεις. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας καλούνται να συνεισφέρουν στη συμπλήρωση των καταλόγων ή να στείλουν απειλητικά γράμματα στους επίορκους γιατρούς, αλλά δεν ωθούνται ρητά σε πράξεις βίας. Κανείς, ωστόσο, δεν τους εμποδίζει να διαλέξουν το θύμα τους μεταξύ των δεκάδων επίλεκτων στόχων που παρουσιάζονται αναλυτικά από τους "Φακέλους της Νυρεμβέργης".

Πρωτοβουλία της οργάνωσης Αμερικανική Ένωση Ακτιβιστών Ζωής (ACLA), οι "Φάκελοι της Νυρεμβέργης" διατείνονται ότι στόχος τους είναι να προλάβουν το κακό που συνέβη μετά το Ολοκαύτωμα, όταν είχαν πια καταστραφεί τα στοιχεία που θα έστελναν στη φυλακή τους ναζιστές δολοφόνους. Έτσι, συγκεντρώνουν από τώρα τις πληροφορίες που θα καταδικάσουν κάποτε, όταν επιτέλους θεωρηθεί η έκτρωση αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ζωής, όλους εκείνους "που σκοτώνουν σήμερα τα αγέννητα παιδιά". Αν η ταύτιση του Ολοκαυτώματος με τις εκτρώσεις είναι τρέχουσα στον σύγχρονο ακροδεξιό λόγο, πιο πρωτότυπες είναι οι αναφορές των "Φακέλων" στο Σατανά και το καθημερινό του γεύμα από "μακελεμένα παιδιά". "Κάντε το Σατανά να ψοφήσει της πείνας καταργώντας τις εκτρώσεις", είναι το βασικό σύνθημα της ιστοσελίδας. "Ο Σατανάς μάς απεχθάνεται γιατί του στερούμε το αγαπημένο του καθημερινό πιάτο (τα θυσιασμένα ανθρώπινα μωρά)".

Εκτός από το λόγο, οι "Φάκελοι της Νυρεμβέργης" επιστρατεύουν και το ανάλογο εποπτικό υλικό: το αίμα στάζει από παντού στην οθόνη, ενώ εικόνες κατακρεουργημένων εμβρύων σκοπεύουν να προκαλέσουν τέτοια απώθηση στους επισκέπτες της ιστοσελίδας, ώστε, σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο, "να ξεράσουν τη νόμιμη έκτρωση και να τελειώνει επιτέλους ο Πόλεμος των Εκτρώσεων". Τον συναισθηματικό εκβιασμό ακολουθεί η προσπάθεια στρατολόγησης: Οι επισκέπτες παροτρύνονται να συμπληρώσουν με νέα στοιχεία τους αναλυτικούς καταλόγους με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των "χασάπηδων" και διδάσκονται προσεκτικά πώς να συντάσσουν απειλητικές επιστολές χωρίς να κινδυνεύουν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Στο μεταξύ, κάθε φορά που κάποιος από τους "στόχους" πέφτει θύμα δολοφονικής απόπειρας, το όνομά του δεν εξαφανίζεται από τη λίστα, απλώς διαγράφεται με μια μολυβιά. Με γκρι χρώμα εμφανίζονται αντιθέτως τα ονόματα εκείνων που τραυματίστηκαν.

Η ύπαρξη μιας τόσο ανοιχτά τρομοκρατικής ιστοσελίδας ήταν λογικό να απασχολήσει τα δικαστήρια, όπου προ καιρού οι "Φάκελοι της Νυρεμβέργης" καταδικάστηκαν να πληρώσουν αποζημίωση 107 εκατομμυρίων δολαρίων σε κάποια από τα θύματά τους. Παρά ταύτα, οι υπεύθυνοι της σελίδας δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από τον αγώνα τους κατά του Σατανά: η τελευταία τους ιδέα είναι να φωτογραφίζουν τις γυναίκες που επισκέπτονται τις κλινικές στις οποίες διενεργούνται νόμιμες εκτρώσεις στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία και να τις περνούν κατ' ευθείαν στο διαδίκτυο για τα περαιτέρω.

(Ελευθεροτυπία, 26/3/2000)

 

www.iospress.gr                                  ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ