ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ
1.   2.   3.


ΣΤΟ ΟΡΙΟΟ ΧΑΙΝΤΕΡ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ

(Όλα τα αποσπάσματα περιέχονται σε επίσημες ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του FPO)

- «Για μένα αξίζει περισσότερο να σφίξω το χέρι ενός ευπρεπούς αγρότη, παρά του ομοσπονδιακού καγκελάριου, ο οποίος δεν έχει θέση στην κρύα του καρδιά για τις ανάγκες των αγροτών.» (21.10.86)

- «Θα αγωνιστούμε για την αποξήρανση του βάλτου των προνομίων.» (29.10.86)

- «Είμαι εδώ και πολύ καιρό μέλος συνδικάτων, αλλά ποτέ δεν με κάλεσαν σε τοπικές συνελεύσεις ούτε μου δόθηκε η ευκαιρία να εκλέξω τους εκπροσώπους. Όλα γίνονται όπως στο Ανατολικό Στρατόπεδο.» (15.12.86)

- «Το θλιβερό είναι ότι εκατομμύρια ψηφοφόροι προδίδονται από τα παλιά κόμματα.» (23.12.86)

- «Η ανήθικη συκοφάντηση προσώπων και ολόκληρων (πολιτικών) ομάδων είναι γνωστή από την εποχή των Γιακωβίνων.» (11.1.87)

- «Η πολιτική της νέας κυβέρνησης συνεργασίας των σοσιαλιστών κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.» (17.1.87)

- «Τα μεγάλα κόμματα προδίδουν τα δικά τους αιτήματα. Τα παλιά κόμματα δεν γνωρίζουν τι σκέφτονται οι πολίτες.» (29.1.87)

- «Τα πρωτόγονα συνθήματα της διαδήλωσης των Σλοβένων αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι οι εκπρόσωποι της μειονότητας στην Καρινθία δεν ενδιαφέρονται για εποικοδομητικές συνομιλίες.» (2.2.87)

- «Η προνομιακή θέση των μεταναστών οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί.» (8.2.87)

- «Οι Πράσινοι δεν είναι παρά καμουφλαρισμένοι αναρχοκομμουνιστές. Μοιάζουν με το καρπούζι που έξω είναι πράσινο και μέσα κόκκινο.» (27.2.87)

- «Η αντίδραση των παλιών κομμάτων στις προτάσεις του FPO μοιάζουν με μανιασμένες άναρθρες κραυγές.» (6.4.87)

- «Η συμμαχία του SPO με το OVP είναι μια κουτσή πάπια.» (6.4.87)

- «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η αυστριακή κυβέρνηση ακολουθεί μια διπλωματία υποκλίσεων προς τις ΗΠΑ, παρά τη σκανδαλώδη συμπεριφορά των Αμερικάνων». (16.5.87)

- «Οι ΗΠΑ δεν θα ησυχάσουν αν δεν γκρεμίσουν ακόμα και το τελευταίο μνημείο των πεσόντων του πολέμου.» (12.6.87)

- «Η λύση βρίσκεται σε μια πραγματική ιδιωτικοποίηση, η οποία θα περιλάβει και τις κρατικές τράπεζες. Η σημερινή αποκρατικοποίηση δεν είναι παρά μια παραπειστική μανούβρα.» (16.7.87)

- «Η αυστριακή Ένωση Αγροτών δεν είναι ένωση αγροτών αλλά ένωση κλεφτών.» (9.8.87)

- «Το Λαϊκό Κόμμα είναι η σκωληκοειδής απόφυση της κυβέρνησης: είναι μονίμως σε ερεθισμό και δεν χρησιμεύει σε τίποτα.» (24.8.87)

- «Η κυβέρνηση είναι ένα κοτέτσι όπου όλοι κακαρίζουν και κανείς δεν κάνει αυγά.» (17.9.87)

- «Απαιτούμε από τον καγκελάριο να δείχνει αποφασιστικότητα και να μη μοιάζει έτοιμος να πέσει νοκ άουτ με κάθε πρόβλημα.» (21.4.88)

- «Όταν λέει κανείς τέτοια πράματα του βάζουν τη σφραγίδα του φασίστα. Ε, τότε υπάρχουν πολλοί φασίστες στην Αυστρία.» (27.6.88)

- «Τα κυβερνητικά κόμματα είναι φουσκωμένοι, ντοπαρισμένοι σχηματισμοί από την υποστήριξη των ΜΜΕ και της κρατικής τηλεόρασης.» (3.10.88)

- «Αν το ψέμα είχε πράγματι κοντά ποδάρια, τότε οι υπάλληλοι της Ενωσης Αγροτών θα ήταν νάνοι.» (3.10.88)

- «Πότε θα καταργηθεί και σε μας το 'ανατολικό μπλοκ’ με τη διαφθορά, τη σπατάλη, τους εξαναγκασμούς, τα μονοπώλια και τα προνόμια;» (14.1.90)

- «Έχουμε 300 στρατηγούς. Αυτοί οι χρυσοί φασιανοί είναι η παρακμή του ομοσπονδιακού στρατού και η κατάργηση της εθνικής άμυνας.» (14.1.90)

- «Η κυβέρνηση οσιαλδημοκρατικού-λαϊκού κόμματος από δειλία και αναποφασιστικότητα μας κατάντησε περίγελο διεθνώς.» (14.1.92)

- «Έξω οι παλιάνθρωποι (σ.σ. η κυβέρνηση) που διοικούν τόσο άσκημα τη χώρα στην πλάτη του φορολογούμενου πολίτη.» (3.10.93)

- «Η μετανάστευση σήμερα είναι ένα μικρό κύμα. Σε λίγο θα ακολουθήσει πραγματική θύελλα.» (28.10.93)

- «Το κόμμα μας είναι σαν ένας μικρός Δανιήλ στο λάκκο των μαύρο-κόκκινων λεόντων.» (28.10.93)

- «Δεν θα μας σταματήσουν οι ερυθροί λογοκριτές στην κρατική τηλεόραση.» (16.2.94)

- «Η πολιτική δεν πρέπει να γίνεται για τους τεμπελχανάδες, τους κοπρίτες, τα κοινωνικά παράσιτα, αλλά για τους ανθρώπους που προσπαθούν.» (18.2.94)

- «Τις κόκκινες (SPO) και τις μαύρες (OVP) ψείρες πρέπει να τις καταπολεμάμε με υδροκυάνιο.» (25.4.94)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Gudmund Tributsch "Schlagwort Haider" (Falter Verlag, Wien 1994). Εκτενέστατο ανθολόγιο περικοπών από δηλώσεις και ομιλίες του Χάιντερ, με τη μορφή πολιτικού λεξικού. Περιλαμβάνονται περισσότερα από 1000 αποσπάσματα και συνοδεύονται από αναλυτική καταγραφή των λέξεων-κλειδιά που χρησιμοποιεί ο Αυστριακός ακροδεξιός πολιτικός. Την επιλογή και την κατάταξη των αποσπασμάτων επιμελήθηκε ο Γκούντμουντ Τρίμπουτς, ο οποίος διευθύνει τα κοινοβουλευτικά αρχεία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος. Ο τόμος συμπληρώνεται με μια μελέτη του Γερμανού γλωσσολόγου Φραντς Γιάνουσεκ, στην οποία αναλύεται ο τρόπος που χειρίζεται τη γλώσσα ο Χάιντερ και η μέθοδος που έχει επιλέξει για τη συγκρότηση μιας "μεταμοντέρνας" ακροδεξιάς ρητορείας. Η ανάλυση δίνει απαντήσεις και στην απορία που γεννά η διαπίστωση ότι τα λόγια του Χάιντερ έχουν σημαντική απήχηση.

Franz Januschek "Rechtspopulismus und NS-Anspielungen am Beispiel des osterreichischen Politikers Jorg Haider" (Duisburger Institut fur Sprach- und Sozialforschung, 1990). Γλωσσολογική ανάλυση του ακροδεξιού λαϊκισμού και των υπαινιγμών για το ναζιστικό παρελθόν που διατυπώνει ο Χάιντερ. Ερμηνεία της σύγχρονης μορφής ακροδεξιάς επιχειρηματολογίας που εφαρμόζει. Εντοπίζονται οι λόγοι που είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη κάθε προσπάθεια να πολεμηθεί ο Χάιντερ με τη δαιμονοποίησή του και με στερεότυπα όπως "ο εγγονός του Χίτλερ" κ.α. Ανάλυση του ρόλου των υπαινιγμών στον πολιτικό λόγο.

Ulrich Schmitz "Postmoderne Concierge: Die Tagesschau. Wortwelt und Weltbild des Fernsehnachrichten" (Opladen, 1994) Ανάλυση των βραδινών τηλεοπτικών δελτίων. Ο "μεταμοντέρνος" πολιτικός λόγος που επιβάλλεται από τη μετατροπή της πολιτκής σε σόου.
 


ΔΕΙΤΕ

Ο δικτάτορας (The Great Dictator) του Τσάρλι Τσάπλιν (1940). Η πασίγνωστη καρικατούρα του Χίτλερ λειτουργεί ακόμα ως πρότυπο κάθε μεγαλομανούς πολιτικού. Ορισμένοι υπαινιγμοί του Χάιντερ παραπέμπουν στη "χρυσή" εκείνη εποχή του πανγερμανισμού. 

Evita, Αλαν Πάρκερ (1996). Κινηματογραφική, εκσυγχρονισμένη, μεταφορά του γνωστού θεατρικού μιούζικαλ των Αντριου Λόιντ Βέμπερ και Τιμ Ράις. Αφελής εξιστόρηση της ανόδου μιας χωριατοπούλας που έγινε σταρ στην πρωτεύουσα και μετά πρώτη κυρία δίπλα στον ιδιότυπο δημαγωγό Χουάν Περόν. 

(Ελευθεροτυπία, 19/3/2000)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -   ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ