Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

1.   2.   3.

 


ΣΤΟ ΟΡΙΟ


11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1999. Ο πρύτανης του UNAM, Φρανσίσκο Μπαρνές, δημοσιοποιεί την πρότασή του για επιβολή διδάκτρων.

15 ΜΑΡΤΙΟΥ. Έγκριση της πρότασης από το Πανεπιστημιακό Συμβούλιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών.

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ. Έναρξη της κατάληψης, ύστερα από ψηφοφορία 109.000 φοιτητών.

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ. Πρώτη μεγάλη πορεία 40.000 φοιτητών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

11 ΜΑΪΟΥ. Απόπειρα της Πρυτανείας να οργανώσει εξετάσεις εκτός Πανεπιστημιούπολης. Φοιτητικές διαδηλώσεις έξω από τα αυτοσχέδια εξεταστικά κέντρα οδηγούν στην αναβολή τους.

21 ΜΑΪΟΥ. Γιγάντια πορεία φοιτητών, εκπαιδευτικών και συμπαραστατών τους, από το κέντρο της πρωτεύουσας προς τα περίχωρα. 

3 ΙΟΥΝΙΟΥ. Πρώτη υποχώρηση του πρύτανη Μπαρνές: η καταβολή διδάκτρων προτείνεται να είναι "εθελοντική". Το Πανεπιστημιακό Συμβούλιο την εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία.

10 ΙΟΥΝΙΟΥ. Μεγάλη πορεία των φοιτητών, στην επέτειο της αιματηρής καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 1971.

14 ΙΟΥΝΙΟΥ. Γενικές συνελεύσεις των φοιτητών του UNAM, απορρίπτουν την πρόταση του πρύτανη και αποφασίζουν συνέχιση της κατάληψης ως την ικανοποίηση των "6 σημείων".

9 ΙΟΥΛΙΟΥ. Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων καταληψιών και συμπαραστατών τους από τα συνδικάτα και τις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας.

13 ΙΟΥΛΙΟΥ. Η ηγεσία της εκκλησίας παρεμβαίνει κατά της κατάληψης, ζητώντας από τους φοιτητές "να καταλάβουν πως η ανώτερη παιδεία δεν μπορεί να είναι δωρεάν".

27 ΙΟΥΛΙΟΥ. Μεσολαβητική πρόταση 8 επίτιμων καθηγητών απορρίπτεται από τους φοιτητές.

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. 107 συλλήψεις καταληψιών που συγκρούστηκαν με μπράβους στη Νομική Σχολή. Αφήνονται ελεύθεροι τη νύχτα, ύστερα από μαζικές κινητοποιήσεις.

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Πρώτη αντισυγκέντρωση 1.500 "αγανακτισμένων φοιτητών", που απαιτούν το άνοιγμα των σχολών τους.

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Ο πρύτανης Μπαρνές ζητά από την κυβέρνηση τη βίαιη καταστολή των καταληψιών. Απόρριψη του αιτήματος από τον πρόεδρο Σεντίγιο.

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Τεράστια πορεία για την επέτειο της αιματηρής καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης του 1968.

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Διάσπαση του Γενικού Απεργιακού Συμβουλίου (CGH), με αποχώρηση περίπου 40 εκπροσώπων που πρόσκεινται στην επίσημη αντιπολίτευση (PRD).

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Νέα μεσολαβητική πρόταση ("των 5 σχολών"), από πανεπιστημιακούς προσκείμενους στο PRD. Θα απορριφθεί με τη σειρά της από τις ΓΣ των φοιτητών.

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Παραίτηση του πρύτανη Μπαρνές. Τον διαδέχεται ο μέχρι τότε υπουργός Υγείας, Χουάν Ραμόν ντε λα Φουέντε.

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. Κάλεσμα της πρυτανείας προς το CGH για διάλογο, με σκοπό την επίτευξη "μείζονος πανεπιστημιακής συναίνεσης". Ακολουθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς αποτέλεσμα.

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Επεισοδιακή φοιτητική πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους διαδηλωτές του Σιάτλ. 98 συλλήψεις, άσκηση δίωξης σε 73.

6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000. Μονομερής τελική πρόταση του πρύτανη Ντε λα Φουέντε, και εξαγγελία πανεπιστημιακού δημοψηφίσματος για την αποδοχή της.

18-19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Αντιδημοψήφισμα των καταληψιών. 122.666 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και 534.983 πολίτες εκδηλώνουν την υποστήριξή τους προς το CGH. 

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Δημοψήφισμα της πρυτανείας. 180.088 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (σε σύνολο 400.000 περίπου) αποφαίνονται κατά 89,2 % κατά της κατάληψης.

28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Διαδήλωση χιλιάδων καταληψιών και υποστηρικτών τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Επίθεση παρακρατικών σε προπαρασκευαστική σχολή του UNAM. 37 τραυματίες & 248 συλλήψεις φοιτητών. 

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Τελευταία συνάντηση πρυτανείας-CGH, χωρίς αποτέλεσμα.

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. Εισβολή της αστυνομίας στο UNAM, ενώ συνεδριάζει το CGH, και 745 συλλήψεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Consejo General de Huelga, Universidad Nacional Autonoma de Mexico (http://www.geocities.com/Baja/Mesa/9813/). Ιστοσελίδα του Γενικού Απεργιακού Συμβουλίου στο Ίντερνετ. Περιλαμβάνει πολυσέλιδο εξαντλητικό χρονολόγιο της φοιτητικής εξέγερσης, ντοκουμέντα και των δύο πλευρών, επιλογή άρθρων και φωτογραφικό υλικό. 

Dialogo (http://www.dialogo.unam.mx). Αντίστοιχη ιστοσελίδα της πρυτανείας του UNAM. Σαφώς φτωχότερη από την προηγούμενη, είναι επικεντρωμένη κυρίως στις "προτάσεις διαλόγου" των τελευταίων μηνών.

Student strike at UNAM (http://www1.gratisweb.com/jsimer/unam.htm). Αγγλόγλωσσο site με κείμενα για την κατάληψη του UNAM, ενημερωμένο ως επί το πλείστον για τους πρώτους μήνες του κινήματος.

Gilberto Guevara Niebla "La democracia en la calle. Cronica del movimiento estudiantil mexicano" (Πόλη του Μεξικού 1988, εκδ. Instituto de Investigaciones Sociales UNAM). Η ιστορία του μεξικάνικου φοιτητικού κινήματος, από το 1929 ώς το 1987, γραμμένη από ένα στέλεχος της φοιτητικής εξέγερσης του '68. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου πραγματεύεται την απόκρουση της πρώτης νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης πριν από 13 χρόνια.

"Το Μεξικό είναι κοντά μας" (Αθήνα 1998, εκδόσεις Α/Συνέχεια). Παρουσίαση της πολιτικής κατάστασης και των κοινωνικών κινημάτων του Μεξικού, με έμφαση στα τελευταία χρόνια. 

La Jornada (http://serpiente.dgsca.unam.mx/jornada/). Η εξαίρετη "φιλοκινηματική" εφημερίδα του Μεξικού, γνωστή κυρίως από τα εκτενή ρεπορτάζ της για το Τσιάπας, αποτελεί επίσης την καλύτερη πηγή για τα τεκταινόμενα στο φοιτητικό κίνημα. 

El Universal (http://www.el-universal.com.mx/). Η κατεξοχήν "σοβαρή" αστική εφημερίδα της μεξικανικής πρωτεύουσας, με μια παράδοση που κρατά από το 1916. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πλούσια και σχετικά πλουραλιστική αρθρογραφία της. 

Excelsior (http://www.excelsior.com.mx/). Φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ευθύς εξαρχής τοποθετημένη υπέρ της δυναμικής καταστολής των "ταραχοποιών". 

Proceso (http://www.proceso.com.mx/). Το κυριότερο πολιτικό περιοδικό της χώρας, με μια πλούσια παράδοση δημοσιογραφικής έρευνας κι ευδιάκριτες συμπάθειες προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Τακτική αρθρογραφία για την εξέλιξη της φοιτητικής απεργίας και τη στρατηγική κάθε πλευράς. 


ΔΕΙΤΕ

La Huelga X της ανεξάρτητης κινηματογραφικής ομάδας Canal 6 de Julio και φοιτητών της κινηματογραφικής σχολής του UNAM (1999). Στρατευμένο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη διάρκεια της κατάληψης, για τη δημόσια προβολή του οποίου στις φοιτητικές εκδηλώσεις πληροφορούμαστε από τα έντυπα των ημερών. 

Obreros, privatizaciones y otras batallas της ανεξάρτητης ομάδας Canal 6 de Julio (1996). 45λεπτο ντοκιμαντέρ γύρω από τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων στο Μεξικό, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επίθεση του κεφαλαίου.

(Ελευθεροτυπία, 20/2/2000)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ