ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ο σταυρός της νέας εποχής

1.   2.  


"Εσύ με έστειλες εκεί!" (3)

Ο Κώστας Γιάπης γεννήθηκε χειμώνα του '52, εποχή του Υδροχόου (4). Είναι έγγαμος με τη Σοφία Γιάπη, Γεροντολόγο - Ψυχολόγο και πατέρας δύο παιδιών (5). Ζει με ένταση στα Πατήσια (6). Η μητέρα του κατάγεται από τον Πόντο και ο πατέρας του από τη Κρήτη (7). Ο πατέρας του ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κοντά στον Αρη Βελουχιώτη, με σημαντική προσωπική συνεισφορά στην ευρεία Δημοκρατική Παράταξη και τη ΝΕΠΑΚΑ (8). Θείος του ο αείμνηστος Γιάννης Γιάπης, Πρόεδρος της Βουλής (9). Ελπίζοντας στη βοήθεια του παππού του, επί σειρά ετών κοινοτάρχη του Καπανδριτίου που "ξήλωσε" η χούντα, ο Κώστας Γιάπης ξεκίνησε από τα γυμνασιακά του χρόνια το ειδύλλιο με τα κοινά, παρότι ο παππούς του προσπαθούσε πάντα να τον αποτρέψει από την πολιτική (10).
Εκπαιδεύτηκε στις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), όπου πήρε και το πτυχίο του αυτοδύτη (11). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορους τύπους πολεμικών πλοίων (12). Είναι καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου (13), διδάκτωρ σε θέματα βιομηχανικής οικονομίας. Εμπειρογνώμων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέλος του Ευρωπαικού FORUM της Κοινωνίας των Πληροφοριών (14). Μέλος Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και συντάκτης εκθέσεων για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης (15). Από το 1978 ως το 1981 ήταν στέλεχος του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (16). Ασχολήθηκε ιδιαίτερα στους τομείς έρευνας για τις εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεματικής στις μεταφορές και στο Σύστημα Ανάλυσης και Αξιολόγησης Οδικής Ασφάλειας (17). Μέλος ελληνικών και διεθνών οργανισμών, προώθησε μεθοδικά τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων και προάσπισε αποτελεσματικά τα αιτήματα των ανθρώπων της εργασίας (18). Εχει διατελέσει πολλές φορές Πρόεδρος Πολιτιστικών Συλλόγων με ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα (19).
Οπως και η γυναίκα του Σοφία Γιάπη, έτσι και ο Κώστας, είναι σεμνός, απλός, καταδεκτικός, ζεστός, ανθρώπινος και δεν απομακρύνθηκε από τα δικά μας καθημερινά προβλήματα. Τέτοια ανατροφή δίνουν και στα δυο παιδιά τους (20). Ο Κώστας Γιάπης διακρίθηκε για τη διορατικότητα, την αποφασιστικότητα και μαχητικότητά του σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους που εργάστηκε (21). Είναι αγωνιστής ισοπεδωτικός στο δίκιο του, ιδεαλιστής, τίμιος. Οταν έκανε την εκλογική του καμπάνια, τα 'χάσαν όλοι με την κινητικότητα και το πάθος του. Θα μπορούσε να ξηλώσει με το ίδιο πείσμα τις ράγες των τραμ (22). Ο Κώστας Γιάπης είναι πολιτικός του διαλόγου. Είναι ταυτόχρονα μαχητής. Πρωταγωνιστεί στη Βουλή και στα δικαστήρια και αποκρούει τη σκευωρία εναντίον της ΝΕΠΑΚΑ (23). Εχει τιμηθεί με τις περισσότερες πλακέτες από την οργανωμένη βάση της ΝΕΠΑΚΑ (24). Η συμμετοχή του στην πολιτική ζωή χαρακτηρίζεται από συνεχή και συνεπή προσφορά. Δεν απουσίασε από κανέναν αγώνα (25). Αρθρώνει έγκυρο πολιτικό λόγο, έχει βαθιές γνώσεις, απόψεις και θέσεις που εκφράζει με ιδιαίτερη ευγλωττία, καθαρότητα λόγου και γραφής. Οπου κλήθηκε στα μέσα επικοινωνίας, εκπροσώπησε υπεράξια τις θέσεις μας (26). Από το 1982 έως το 85 πραγματοποίησε 1.860 ομιλίες σ' όλα τα μέρη της Ελλάδας (27). Εχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά (28).
Ο Κώστας Γιάπης είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ραδιοσυχνότητας Πολιτών Ελλάδας που αριθμεί 20.000 μέλη, τα οποία προσφέρουν εθελοντικά σημαντικό κοινωνικό έργο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ηταν είναι και θα μείνει πάντα ασυμβίβαστος, αποτελεσματικός στην προσφορά του (29). Βασική του φιλοσοφία ήταν η αποκέντρωση, η αξιοκρατία, η ανάθεση ευθυνών στις τοπικές "κοινωνίες" του μπάσκετ και πίστη στον Ανθρωπο (30). Διαπραγματεύτηκε τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Ελλάδας σε δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι (31). Πέτυχε την απορρόφηση όλων των κοινοτικών πόρων υπέρ του ΟΓΑ, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ΕCU (32).
Ο Κώστας Γιάπης προωθεί και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι αναδεικνύεται σε προσωποικότητα διεθνούς εμβέλειας. Η "μάχη" του με την Μάργκαρετ Θάτσερ, που αντιστάθηκε σε όλες τις αποφάσεις του, παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φτάνει να τον αποκαλέσει "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" (33). Ο Κώστας Γιάπης θεωρείται ο βουλευτής που αποτελεί το σοβαρότερο στήριγμα της Εκκλησίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (34). Είναι ιδρυτικό μέλος της Διακομματικής για Θέματα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας (35). Στο σκοπιανό ζήτημα ανάγκασε τον μεσολαβητή λόρδο Οουεν από επίσημο FORUM να παραδεχθεί ως ορθές πολλές από τις ελληνικές θέσεις (36). Εργάστηκε σκληρά για θέματα όπως: εθνικά, προώθηση του ιστορικού οικουμενικού ρόλου της Ορθοδοξίας, παιδεία, ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και προβολή του στο εξωτερικό, δικαιοσύνη, γυναικεία θέματα, προβλήματα νέας γενιάς (37).
Στο κρίσιμο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κώστας Γιάπης εισάγει νέο ύφος και αναβαθμίζει την διαδικασία ενημέρωσης. Αποτέλεσμα της σταθερής πολιτικής του στάσης και θέσης είναι η επανεκλογή του στις πρώτες θέσεις της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΠΑΚΑ (38).
Ασχολείται με την κλασική κιθάρα, τη μουσική, τη ζωγραφική και τον αθλητισμό (39). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ξένα περιοδικά και ανθολογίες (40). 
Η εκλογή του θεωρείται βέβαιη (41).


Η ΝΕΠΑΚΑ δεν χωράει στο τσεπάκι κανενός (42).

Θεμέλιο της πολιτικής μας φιλοσοφίας είναι ο άνθρωπος. Υπερασπίζουμε την αξιοπρέπειά του, και πιστεύουμε ότι αποτελεί το υποκείμενο της ιστορίας και όχι το αντικείμενο (43).

Κάτι όμως πρέπει να γίνει. Και να γίνει τώρα (44). 

Η χώρα μας έχει μεγάλα προβλήματα να λύσει, γι' αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας αυτούς που έχουν γνώση και μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά (45).

Τα θέματα αυτά ζητούν αφενός βαθιά γνώση της κυριαρχούσας σήμερα διεθνώς λογικής και αφετέρου κοινωνική ευαισθησία, στέρεη σχέση με τον άνθρωπο και τα προβλήματά του (46).

Είναι γνωστό ότι στην πολιτική του δράση, ο Κώστας Γιάπης διακατέχεται από εθνική και κοινωνική ευαισθησία. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εθνική ακμή εξασφαλίζεται μόνο με κοινωνική συνοχή, η οποία επιτυγχάνεται στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης (47).

Η προοπτική της Ελλάδας είναι συνάρτηση της οικονομικής σταθεροποίησης και ανάπτυξης με στόχο την πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (48).

Οι Ελληνες, ως σύνολο αλλά και ως άτομα, μπορούν όχι απλώς να διασωθούν αλλά και να θριαμβεύσουν στην Ενωμένη Ευρώπη. Χρειάζονται όμως άμεσα την υποδομή που θα ελευθερώσει τα δημιουργικά τους χαρίσματα: Εκσυγχρονισμό και φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, προώθηση της έρευνας και διάδοση της ελεύθερης σκέψης σε όλο το πλέγμα της κοινωνίας (49).

Η οικονομική πολιτική της τελευταίας τριετίας δημιούργησε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιτυχή ένταξη της χώρας μας στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, χωρίς τριγμούς και προβλήματα, σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και συναίνεσης (50).

Με την ανάπτυξη χτυπάμε αλύπητα την ανεργία (51).

Για να φθάσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις εκεί που πρέπει (52).

Η ΝΕΠΑΚΑ εγγυάται πως θα αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και με τον αναγκαίο θεσμικό εκσυγχρονισμό θα διαμορφωθούν όλοι εκείνοι οι όροι και οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και στην κοινωνία μας να απολαύσει τους καρπούς της ευημερίας. Η ΝΕΠΑΚΑ, το κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών, έχει διαμορφωμένη μια στέρεα εθνική στρατηγική ελληνικής προοπτικής (53).

Η οικολογία δεν είναι υπόθεση μόνον κάποιων κομμάτων. Ο οικολογικός αγώνας δεν κόβεται σε μερίδια, δεν μονοπωλείται από καμία ομάδα. Πρέπει όλα τα κόμματα να αποκτήσουν μια οικολογική συνείδηση, όλοι οι πολίτες μια οικολογική σκέψη (54).

Ο Κώστας Γιάπης αγωνίζεται για να μπει φρένο στους "επαγγελματίες" της πολιτικής. Γιατί η πολιτική είναι λειτούργημα. Ο βουλευτής πρέπει να είναι εργαζόμενος, να έχει τους δικούς του πόρους. Ετσι ώστε να μην εξαρτάται από τα όποια συμφέροντα και να μην υποκύπτει στις όποιες πιέσεις (55).

Ο Κώστας Γιάπης αγωνίζεται για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου Διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Ανθρώπινους Πόρους ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες διαφάνειας, ορθολογικής διαχείρισης και αξιοπιστίας (56).

Αγωνίζεται για τις αλύτρωτες πατρίδες. Για μια Ελλάδα που κλείνει στην ελεύθερη αγκαλιά της όλα τα ώς τώρα αλύτρωτα παιδιά της: Β. Ηπειρος, Αν.Ρωμυλία, Αν.Θράκη, Ιμβρος-Τένεδος, Ιωνία, Κύπρος, Πόντος (57).

Είναι ντροπή να φυτοζωούν κυριολεκτικά οι Αξιωματικοί και οι άνδρες των Εν. Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας (58).

ΝΕΠΑΚΑ, η μόνη αξιόπιστη επιλογή για την κατάρρευση του κατεστημένου του χθες που εκβιάζει με την παρουσία του το αύριο της χώρας (59).


Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Με έχετε αλλεπάλληλα τιμήσει, και μάλιστα πανηγυρικά, με την ψήφο σας, και πιστεύω πως δικαιωθήκατε στην επιλογή και την εμπιστοσύνη σας (60). Αισθάνομαι ότι έχω την ίδια πολιτική και κοινωνική ταυτότητα με το λαό της Β' Περιφέρειας, αισθάνομαι ότι σας ανήκω (61). Ξεκινώντας από τα χαμηλά, νιώθω να συμμερίζομαι την αγωνία σας (62).

Φίλοι μου, ζητώ την προσοχή σας. Ακούστε με (63). 
Για να σας πείσω δεν θα σας υποσχεθώ τίποτα. Γιατί η "ξύλινη γλώσσα" της πολιτικής πρέπει να πάψει να υπάρχει (64). Σ' έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, μόνες αναλλοίωτες παραμένουν οι ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που αποτελούν τον μοναδικό ίσως πυρήνα αντίστασης σε καινοφανείς θεωρίες και ξενόφερτες επιρροές (65). Το βλέπω στα μάτια του δεκαεξάχρονου γιου μου και όλων των παιδιών που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Το ακούω στις συζητήσεις των γονιών μου με τις οικογένειες της πολυκατοικίας που μένουν στο Παγκράτι (66).

Αθηναία, Αθηναίε,
Η εκλογική αναμέτρηση έχει έναν προδήλως κρίσιμο χαρακτήρα (67). Ζητώ την ψήφο και την υποστήριξή σας για να συμβάλουμε μαζί στην απαλλαγή της πολιτικής μας ζωής από τις κακοδαιμονίες της αναλγησίας και
αναποτελεσματικότητας που την ταλανίζουν (68). Η βαθιά γνώση της ελληνικής κοινωνίας που πηγάζει τόσο από τη μακρά δημοσιογραφική μου θητεία, όσο και από την ενασχόλησή μου με τα κοινά τα τελευταία 18 χρόνια είναι, πιστεύω, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο στην τωρινή συγκυρία. Γιατί τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα βρίσκεται σε πορεία δεδομένη εκ των πραγμάτων αλλά και σκόπιμη. Πορεία δύσκολη και καθοριστική για το μέλλον. Πορεία από την επιβίωση στην κυριαρχία με την ισότιμη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές δομές και αξίες (69). Το μέλλον όμως έχει απαιτήσεις και η καθημερινότητα παραμένει βασανιστική για πολλούς (70).

Φίλη, φίλε,
Από πού ν' αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς (71). Απευθύνομαι σε σένα που νιώθεις την ίδια με μένα συντριβή απ' την αναξιοπιστία της πολιτικής ζωής του τόπου (72). Οταν ήμουν νέος, είχα σαν όνειρο να ζήσω χωρίς συμβιβασμούς. Εβαλα σαν στόχο να αποκτήσω οικονομική ανεξαρτησία και σήμερα έχω μια επιχείρηση ανακύκλωσης χαρτιού (73). Η μακρά θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό και ο χρόνος διοίκησης μου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς με θετική προσφορά κατά γενική παραδοχή, μου δίνουν τη δυνατότητα να αγωνιστώ για τα κοινά (74). Εθεσα στην υπηρεσία του τόπου, της παράταξης και της Αθήνας όλες τις δυνάμεις μου: μια επίπονη και επιτυχημένη πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, τη νομική μου κατάρτιση, το προσωπικό ήθος και την κοινωνική μου ευαισθησία, το χάρισμα του λόγου, ολόκληρο το Είναι μου (75). Είμαι ένα πρόσωπο που νιώθει καλά σε συνθήκες προσφοράς. Στο σπίτι μου, παλαιότερα στα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια που σπούδασα, στις επιχειρήσεις που εργάστηκα, στο δημόσιο, στη Βουλή ένιωθα καλά όταν μπορούσα να δώσω αυτό που έχω να δώσω, όταν μπορούσα να είμαι χρήσιμος, εποικοδομητικός, συλλογικός (76). Αγωνίζομαι από μικρό παιδί για τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους και της παράταξης. Για την αξιοπιστία, το σεβασμό, την αλήθεια (77). Για την οικογένειά μου, θα με κρίνει η κόρη μου. Είναι άλλωστε σήμερα δεκαεπτά χρονών κοπέλα (78).

Φίλες, φίλοι,
Το έντυπο αυτό αποτελεί την πραγματοποίηση μιας αντίληψής μου, ότι ο κάθε πολιτικός έχει την υποχρέωση, πλέον των άλλων, να ενημερώνει αντικειμενικά και υπεύθυνα για τις θέσεις του, τη δράση και το έργο του κάθε πολίτη (79). Οι σημερινές ώρες είναι αποφασιστικής σημασίας για την πορεία της χώρας. Τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, όπως και η πορεία εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας (80). 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Η μεγάλη μέρα των εκλογών έφτασε. Εχω τη θέληση και την απόφαση να δικαιώσω και τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, αλλά ιδίως εσάς (81). Δεσμεύομαι να προτείνω σε όλους τους βουλευτές της Β' Αθήνας την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία μηχανισμού απορρόφησης κονδυλίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (82). Η τσάντα του βουλευτή είναι ειδική παραγγελία (83).
Μ' αυτά τα συναισθήματα και με όλη την ευθύτητα που θεωρώ ότι με διακρίνει... σφίγγω καθενός ξεχωριστά το χέρι (84).


Κώστας Γιάπης

ΥΓ. Σας εσωκλείω και μία πρόσκληση, η οποία ισχύει για πολλά άτομα και για τους φίλους σας (85).

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

(Ελευθεροτυπία, 22/9/1996)

 

www.iospress.gr                                   ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ