ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

 

 

Μικρόκαρδοι νοσταλγοί

Κάποιοι νοσταλγοί του εμφύλιου πολέμου ξέθαψαν τα ίδια επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Ευάγγελος Αβέρωφ εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 1982, όταν εξαγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων. Οπως τότε έτσι και τώρα, κρούεται ο κώδωνας του (ανύπαρκτου) κινδύνου εισαγωγής "σλαβομακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα. Προηγήθηκε ο "πρώην εμπειρογνώμων" του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Κωφός με άρθρο στο "Βήμα" (25/6) και ακολούθησε ο συντονιστής Εξωτερικών της Ν.Δ., βουλευτής Επικρατείας Πέτρος Μολυβιάτης. Και οι δύο βέβαια στις δηλώσεις τους αναγνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος. Ο κ. Κωφός παραδέχεται ότι "το ελληνικό κράτος υπήρξε μικρόκαρδο, απαγορεύοντας επί δεκαετίες την απλή επίσκεψη στη χώρα μας χιλιάδων "Αιγαιατών"", ενώ ο κ. Μολυβιάτης δηλώνει ότι "ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση στη δυνατότητα αυτών των ατόμων να επισκέπτονται προσωρινά την Ελλάδα για ανθρωπιστικούς ή παρεμφερείς λόγους".

Αλλά αυτή ακριβώς την προφανή αδικία του "μικρόκαρδου" ελληνικού κράτους έρχεται να άρει η κυβερνητική απόφαση που προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τη συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ε" (8/6) και την επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης. Και οι δύο μίλησαν για το αυτονόητο δικαίωμα επίσκεψης των πολιτικών προσφύγων στους τόπους όπου γεννήθηκαν και στους τάφους των γονιών τους. Ο επαναπατρισμός είναι πιο σύνθετο ζήτημα, που δεν αντιμετωπίζεται άμεσα από την κυβέρνηση, κυρίως επειδή συνδέεται με ζητήματα περιουσιών (δημεύσεις, καταπατήσεις κ.λπ.).

Οσοι, λοιπόν, αντιδρούν στην πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ, το μόνο που κάνουν είναι να διατηρούν στα σύνορα της χώρας μας το τελευταίο ψυχροπολεμικό τείχος στην Ευρώπη. Συμφωνεί άραγε ο κ. Καραμανλής μ' αυτή την πολιτική;

(Ελευθεροτυπία, 27/6/2003)


www.iospress.gr