Ο Αλέκος Αλαβάνος και η Ελένη Πορτάλιου μιλούν για τις επιθέσεις που δέχτηκαν στον Αγιο Παντελεήμονα

Οχι στο Αβατο των ρατσιστών

 

“Ολοι οι ψηφοφόροι σου βρωμάνε, Αλαβάνε Αλαβάνε”, “Εξω οι ξένοι απ' την Ελλάδα”, “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή”. Αυτά ήταν τα συνθήματα των καθαρών “κατοίκων” του Αγ. Παντελεήμονα.

Των “κατοίκων” με τα μυρωδάτα καλοξυρισμένα κεφάλια που έχουν καταλάβει... μια παιδική χαρά. Για οργανωμένο έγκλημα σε συνεργασία με ακροδεξιές συμμορίες που δρουν στην περιοχή, μίλησαν ο Αλέκος Αλαβάνος και η Ελένη Πορτάλιου στους “εμβρόντητους” τηλεπαρουσιαστές. Οι ταγοί της ενημέρωσης απορούσαν για τα φαινόμενα αυτά, προσπαθούσαν να βολέψουν "τα δύο άκρα" στα λιγοστά λεπτά που αφιέρωσαν στα κανάλια τους για τα άθλια αυτά γεγονότα και να περάσουν στα γρήγορα στο επόμενο θέμα. Ενα επόμενο θέμα που ολημερίς στα κανάλια τσουβαλιάζει μαζί την εγκληματικότητα, τους μετανάστες, την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών, την ανεργία και ενίοτε (και) την Αριστερά. Και ο φαύλος αυτός κύκλος συνεχίζεται, ενισχύοντας τις εγκληματικές ενέργειες εις βάρος μεταναστών, αστέγων και τοξικοεξαρτημένων, χωρίς θεσμικές λύσεις ή κοινωνικές παρεμβάσεις, οδηγώντας με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια στην συνεχή καταστολή και -το χειρότερο- στην ποινικοποίηση της φτώχειας.

Ζητήσαμε από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Αλέκο Αλαβάνο και από την υποψήφια δήμαρχο Αθήνας Ελένη Πορτάλιου ένα σχόλιο για τα περιστατικά που σημάδεψαν την επίσκεψή τους στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Αν μη τι άλλο και οι δύο ανήκουν σε εκείνους που πολύ έγκαιρα είχαν διαγνώσει το πού οδηγούνται τα πράγματα όταν το λόγο έχει μόνο η καταστολή και τα μαχαίρια.

Αλέκος Αλαβάνος: “Το περιστατικό που έλαβε χώρα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα με την επίθεση στοιχείων του υποκόσμου και μικρής ομάδας νεοφασιστών εναντίον του περιοδεύοντος κλιμακίου του Μετώπου – Ελεύθερη Αττική και επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα στην περιοδεία της υποψηφίας Δημάρχου κ. Πορτάλιου, υπό την προκλητική απάθεια έως συμπαιγνία των αστυνομικών δυνάμεων, αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και της ίδιας της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται σήμερα από τον ίδιο τον ΟΗΕ, καθώς σε σχετική έκθεσή του ο εισηγητής του γι' αυτά τα θέματα καταδίκασε την αντιμετώπιση των μεταναστών από την ελληνική πολιτεία και την αστυνομία κάνοντας ειδική αναφορά στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και απαίτησε επίσης την άμεση αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ και τις ρυθμίσεις της συνθήκης Δουβλίνο 2.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν προτίθεται ν’ αλλάξει ρότα στην πολιτική εξυπηρέτησης της ΕΕ. «Φυλακίζει» ουσιαστικά εντός της χώρας το τεράστιο κύμα μεταναστών που έχουν σαν προορισμό χώρες της ΕΕ (90% του συνολικού αριθμού) χωρίς καν να χορηγεί πολιτικό άσυλο σ’ αυτούς που το αιτούνται και το δικαιούνται (μόλις 3 στους 1.000 παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα) που θα τους επέτρεπε να διακινηθούν σε όλη την ΕΕ και στη συνέχεια τους εγκαταλείπει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, βορά στις νεοφασιστικές συμμορίες, στα παράνομα κυκλώματα εκμετάλλευσης και την κατασταλτική αντιμετώπιση της αστυνομίας.

Πλέον η κυβέρνηση αυτή με την πολιτική της τρόικας και του Μνημονίου εξαθλιώνει τον ντόπιο πληθυσμό και σπρώχνει τη νεολαία στην μετανάστευση.

Εμείς, το Μέτωπο – Ελεύθερη Αττική, δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη κανενός άβατου όπως επιχειρούν να μετατρέψουν οι εγκληματικές συμμορίες τον Αγιο Παντελεήμονα και άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Σπάμε τα άβατα, απαντάμε με αλληλεγγύη στα προβλήματα των λαϊκών και υποβαθμισμένων από την πολιτεία, κυβέρνηση, δήμο και νομαρχία, περιοχών.

Απαντάμε με προτάσεις για μαζική χορήγηση ασύλου, για άνοιγμα των συνόρων για όλον αυτόν τον κόσμο ώστε να διακινηθούν ελεύθερα στις χώρες προορισμού τους, απαντάμε με προτάσεις αναβάθμισης της ζωής στις γειτονιές με πρόνοια για ξενώνες για τους αστέγους, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εξασφαλισμένη υγιεινή, παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους, ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα, νομιμοποίηση του δικαιώματος στην εργασία”.

Ελένη Πορτάλιου: “Το περασμένο Σάββατο 200 μέλη και φίλοι της Ανοιχτής Πόλης περιοδεύσαμε στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, της λαϊκής αγοράς Μιχαήλ Βόδα, της πλατείας Αττικής και της πλατείας Βικτωρίας. Πήγαμε εκεί για να δηλώσουμε ότι η δημοκρατία στην πόλη αφορά όλες τις περιοχές της και ότι τα άβατα που δημιουργούν ακραία ρατσιστικά στοιχεία πρέπει να σπάσουν.

Με το σύνθημα «Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, τη γειτονιά αλλάζουμε με Δημιουργία», επισκεφτήκαμε τα μαγαζιά της περιοχής, συνομιλήσαμε με όλους και όλες, ανεξαρτήτως εθνικότητας και κάναμε γνωστές τις θέσεις μας για τα προβλήματα της περιοχής. Οι αγανακτισμένοι πολίτες ήταν ελάχιστοι, αντίθετα ο κόσμος μας υποδέχθηκε πολύ φιλικά και πήρε ευχαρίστως το υλικό μας.

Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι άνθρωποι της Ανοιχτής Πόλης που ζουν εκεί και έμπρακτα διεκδικούν να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων, οι οποίες συμβαίνουν πολύ συχνά από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι τα προβλήματα στις περιοχές του 6ου Διαμερίσματος και του ιστορικού κέντρου δημιουργούνται επειδή στο χώρο αυτό δρουν κυκλώματα δουλεμπόρων, εμπόρων ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, καθώς και ρατσιστικές ομάδες, που οφείλει να διαλύσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κρατική πολιτική για τους πρόσφυγες, από τη μια, τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα (Δουβλίνο 2) και, από την άλλη, δίνει άσυλο μόλις στο 0,3%, έναντι 33% της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωθώντας τους σε καταστάσεις μη νομιμότητας. Αντίστοιχα για τους μετανάστες, οι άδειες παραμονής δεν δίδονται ή δεν ανανεώνονται, λόγω του απαιτούμενου μεγάλου αριθμού ενσήμων. Εξ άλλου χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε για τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που το κοινωνικό κράτος καταρρέει και δεν υπάρχουν θεσμοί και δομές στήριξης των φτωχών, των αστέγων και των εξαρτημένων ατόμων. Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Αντίστοιχα ο Δήμος, στο βαθμό που του αναλογεί, έχει υποχρέωση να διατηρεί την πόλη ανοιχτή, καθαρή και ευπρόσωπη και να ενισχύσει τις δικές του προνοιακές δομές του για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα προβλήματα είναι σύνθετα, έχουν τη ρίζα τους στους πολέμους και τη φτώχεια, γι αυτό και οι λύσεις τους πρέπει να βασίζονται στους κανόνες δικαίου, το κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη”.

 

(Ελευθεροτυπία, 30/10/2010)

 

www.iospress.gr