Πρέπει να πληρώσει με τη ζωή του ένας εξ ανάγκης μικροκλέφτης;


Κύριε υπουργέ η Δικαιοσύνη εκδικείται;

 

Πριν λίγες μέρες λάβαμε μια επιστολή από τις φυλακές Τρικάλων. Ο αποστολέας, ο 58χρόνος Νίκος Τσουβαλάκης, κρατούμενος από τις 23.12.2008 (δηλαδή είναι ήδη ένα χρόνο και τέσσερις μήνες στη φυλακή), εκτίει μια εξοντωτική ποινή επτά ετών για "κλοπές κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια". Ετσι αποφάνθηκε το δικαστήριο -παρά την ηπιότερη πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας- ώστε να μετατραπούν μερικές κλοπές λάπτοπ και μπαταριών κινητών τηλεφώνων μικρής αξίας, από καταστήματα της Γλυφάδας γνωστών αλυσίδων μεγάλων επιχειρήσεων ηλεκτρονικών, σε τρομερά κακουργήματα. Οπως μας εξηγούν οι φίλοι και οι συνήγοροί του, το σύστημα καταστολής (Αστυνομία και Δικαιοσύνη) του "την είχε φυλαγμένη" σε έναν υπηρεσιακό φάκελο από πολύ παλιά και λειτούργησε εκδικητικά. Γιατί ο κ. Τσουβαλάκης ακόμα και τώρα λέει τα σύκα σύκα. Τα βάζει με το σύστημα. "Η κοινωνία δεν κινδυνεύει από εμένα", έγραφε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, πριν ακριβώς ένα χρόνο, 22.4.2009, "από τα κόμματα εξουσίας κινδυνεύει, που όπως βλέπετε, η κοινωνική παρακμή, η διαφθορά και η ζούγκλα της βίας έχουν γίνει καθεστώς και οι κλοπές και η κακουργηματική ιδιοτέλεια και απάτη κατά συρροήν από την πολιτική και οικονομιkή μαφία της χώρας μένουν στο ποινικό απυρόβλητο, παρότι κατασπατάλησαν και λεηλάτησαν, με τη διαπλοκή και τους αδίστακτους 'νταβατζήδες', όλον τον προϋπολογισμό και τα δημόσια Ταμεία".

Να τι μας γράφει ο κ. Νίκος Τσουβαλάκης: "Γεια σου 'Ιέ'. Οι συνθήκες κράτησης είναι περίπου σαν του Εξπρές του Μεσονυκτίου και της Σωφρονιστικής Αποικίας του Κάφκα. Οταν μου επιβλήθηκε η προκαταβολή της ποινής και πήγα στον Κορυδαλλό, για να δω γιατρό, έπρεπε να κάνω καταγγελία στην 'Ελευθεροτυπία', την οποία έστειλαν με φαξ από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο διευθυντή των φυλακών και μόνο τότε μπόρεσα να δω γιατρό. Εδώ, στις φυλακές Τρικάλων, αντιμετωπίζω επιπλοκές με το αναπνευστικό, καθώς και με την υπέρταση λόγω του κλίματος: υγρασία, κρύο, περιβάλλον καπνιζόντων κ.λπ. Και ψυχολογικά αντιμετωπίζω προβλήματα λόγω κατάθλιψης, και ενώ θα έπρεπε να βρίσκομαι σε φυλακή πλησίον των συγγενών μου, οι οποίοι βρίσκονται στον Πειραιά και στην Κρήτη -πράγμα το οποίο γνώριζαν αυτοί που διέταξαν τη μεταγωγή μου εδώ.

Αλλά όπως γνωρίζεις το κράτος εκδικείται όσους είναι εκτός κοπαδιού και δεν δέχονται να είναι υποζύγια της κάθε εξουσίας. Εδώ, όπως και σε όλες τις φυλακές οι κρατούμενοι έχουν μετατραπεί σε ζόμπι από τα χάπια και την πρέζα (...) Εκατοντάδες οι νεκροί και οι σακάτηδες. Η Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Λοβοτομής συνεργοί συνήγοροι και προστάτες του εγκλήματος που συντελείται σε βάρος των κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής μου στον Κορυδαλλό είχα κάνει τρεις απεργίες πείνας: δύο για τις βάρβαρες συνθήκες κράτησης και μία για συμπαράσταση στον αθώο προφυλακισμένο (σ.σ. από τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008) Θοδωρή Ηλιόπουλο. Στον Κορυδαλλό όλη μέρα τα μεγάφωνα καλούν τους τραυματιοφορείς να μεταφέρουν τους σφαγμένους ή αυτοτραυματισμένους κρατούμενους στο νοσοκομείο. Ολη μέρα σφάζονται για την πρέζα. Ο διάδρομος έξω από το φαρμακείο είναι μόνιμα γεμάτος αίματα. Το υπουργείο βέβαια το βολεύει αυτή η κατάσταση γιατί τα ζόμπι δεν αντιστέκονται ούτε απαιτούν".

Η επιστολή του κ. Τσουβαλάκη, πρέπει να απασχολήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη και τον υφυπουργό του, κ. Κατσιφάρα, αλλά κυρίως το Δικαστήριο Αναστολής Εκτέλεσης Ποινών (Πενταμελές Εφετείο) που στις 5 Μαΐου 2010 πρόκειται να εξετάσει το αίτημα αποφυλάκισης του κρατούμενου. Για τους εξής λόγους:

* Οπως προκύπτει απ' όλα τα δεδομένα, το αδίκημά του (που το παραδέχτηκε, όχι βέβαια στην έκταση που το φούσκωσε η Αστυνομία) και η ζημία που προήλθε απ' αυτό, δεν μπορούν κατά κανένα τρόπο να δικαιολογήσουν το εξοντωτικό ύψος της ποινής του, μεγάλο μέρος της οποίας έχει ήδη εκτίσει. Αλλωστε το Εφετείο που έχει οριστεί για τις 4.5.2011 θα αποφανθεί.

* Ο Ν. Τσουβαλάκης είναι ένας φτωχός βιοπαλαιστής, με βιβλιάριο υγείας της Πρόνοιας, που βοηθά επί χρόνια τα ανήμπορα μέλη της οικογένειάς του δουλεύοντας εποχικά, ένας άνθρωπος με φιλότιμο, ένας ανυπότακτος άνθρωπος που δεν κρύβει τις ιδέες του και που είναι πιά πολύ άρρωστος. Δεν είναι επικίνδυνος "τέλεσης εγκλημάτων", ούτε "ύποπτος φυγής", αντίθετα εκτός φυλακής θα συνεχίσει να στηρίζει τα τρία αδέλφια του που νοσηλεύονται σε ψυχιατρεία. Ενας από τους μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Τσουβαλάκη κατέθεσε σχετικά: "Τον γνωρίζω από 20ετίας, όπως και την οικογένειά του. Είναι πέντε αδέλφια. Τα τρία νοσηλεύονται στα ψυχιατρεία. Ο Νικόλαος Τσουβαλάκης είναι αυτός που προσπαθεί να τους συντηρήσει. Παίρνει και πουλάει μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα. Τα καλοκαίρια εργάζεται στην ταβέρνα μου στην Αίγινα όπως και τα Σαββατοκύριακά του χειμώνα. Οι ανάγκες τον οδήγησαν. Τον αγαπάει όλο το χωριό στην Αίγινα και του συμπαραστεκόμαστε".

* Ο κρατούμενος, σύμφωνα με τις αρχές του Δικαίου και τις ειλικρινείς, όπως πιστεύουμε, απόψεις του κ. Καστανίδη, δεν τιμωρείται για τον ανυπότακτο χαρακτήρα του ή τον "μεγάλο φάκελό του" ώστε να οδηγηθεί στο θάνατο (όπως δεκάδες άλλοι κάθε χρόνο στις φυλακές) ή να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η υγεία του.

* Από τις επίσημες γνωμοδοτήσεις επιστημόνων ο κ. Τσουβαλάκης προκύπτει ότι πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με συχνές και έντονες κρίσεις άσθματος και άλλα αναπνευστικά προβλήματα και κρίνεται ότι απαιτείται τακτική παρακολούθηση από πνευμονολόγο, που είναι αδύνατο να βρίσκεται στη φυλακή (Μερόπη Μανταίου, πνευμονολόγος, Επιμελήτρια, ΝΝΕΑ "Σωτηρία"). Πάσχει επιπλέον από σοβαρή και χρόνια υπέρταση και υπερλιπιδαιμία, νοσήματα για τα οποία επίσης υφίσταται ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης και ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Οι συνθήκες κράτησης είναι σχεδόν απαγορευτικές για την αντιμετώπιση και αυτού του νοσήματος (Γνωμάτευση παθολόγου Ολγας Κοσμοπούλου, Γ' ΠΕΣΥ Π. Αττικής και Διευθυντή Καδιολογικής του "Τζάνειου" Νοσοκομείου Παιραιά). Οπως ο ψυχίατρος, Διευθυντής του ΨΝΑ, Θ. Μεγαλοοικονόμου διαπίστωσε "ο κ. Τσουβαλάκης εμφανίζει εικόνα καταθλιπτικού συνδρόμου, με εσωτερίκευση και απόσυρση, καταθλιπτικό συναίσθημα, αυτοκαταστροφικό ιδεασμό, διαταραχές ύπνου και διατροφής".

* Η εικόνα αυτή σχετίζεται ασφαλώς με τις ψυχοπιεστικές συνθήκες υπό τις οποίες ζει στη φυλακή. Προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενέστερες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική του κατάσταση, και μετά από τις τρεις απεργίες πείνας που πραγματοποίησε, όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι η κράτησή του πρέπει να ανασταλεί.

Οπως σημειώσαμε ο Νίκος Τσουβαλάκης δεν κλέβει "κατ' επάγγελμα", ούτε "είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη". Οπως είπε στο δικαστήριο, στις 28.9.2009, είχε φτάσει "στα όρια της λιμοκτονίας και της ένδειας" και είχε "στο κεφάλι του τέσσερις ανίκανους προς εργασία και άρρωστους αδελφούς". "Ζητώ να δείξετε πνεύμα επιείκειας και ανθρωπιάς" -έλεγε στους δικαστές- "και να μας δώσετε την τελευταία ευκαιρία, να ξεφύγουμε από αυτό τον δρόμο και να πάμε να ησυχάσουμε μακριά από τη βαρβαρότητα και τη φρίκη των φυλακών κρεματορίων. Κάναμε μόνο τις κλοπές που ομολογήσαμε. Τις άλλες μας τις φορτώσανε".

Ο Νίκος Τσουβαλάκης μιλά σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο διότι συνελήφθη και δικάστηκε μαζί με τον αδελφό του Θεόδωρο. Και οι δυό καταδικάστηκαν με τις ίδιες εξοντωτικές ποινές, στο ίδιο κλίμα σαν να κινδύνευε από τις πράξεις τους ολόκληρο το εμπόριο ηλεκρονικών συσκευών, τα Mall πολυτελείας και ο καπιταλισμός ολόκληρος. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έστειλε ευτυχώς στο μπουντρούμι και τον Θ. Τσουβαλάκη. Του επιβλήθηκαν οι γνωστοί περιοριστικοί όροι έως την εκδίκαση της έφεσής τους. Στην περίπτωσή του το δικαστήριο αναγνώρισε ότι είναι άρρωστος και ακίνδυνος. Ο Θ. Τσουβαλάκης, βλέπετε, είχε ...προλάβει να πάθει εγκεφαλικό το 2000 που παραλίγο να τον σκοτώσει και να ζει από τότε με ένα επίσημο χαρτί αναπηρίας 67% και λίγες δεκάδες ευρώ επίδομα από την Πρόνοια. Ο ένας φτωχός "κλέφτης" μπορεί να πεθάνει εκτός φυλακής και ο άλλος, ο "ανθεκτικότερος", να περιμένει "καρτερικά" το δικό του τέλος, εντός των σύγχρονων Νταχάου, όπως ο Νίκος Τσουβαλάκης χαρακτηρίζει στην επιστολή του τη φυλακή των Τρικάλων.

Αυτή είναι η τακτική της Δικαιοσύνης και του Σωφρονιστικού Συστήματος κ. Καστανίδη;

 

(Ελευθεροτυπία, 24/4/2010)

 

www.iospress.gr