Σε απεργία πείνας κατέφυγε ο προφυλακισμένος Θ. Ηλιόπουλος 


Ουαί τοις νομικοίς*

 

"Στις 8 Ιουλίου, μετά από 6,5 μήνες φυλακή, όπου βρέθηκα για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, κατηγορούμενος για πράγματα που δεν έκανα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε τη συνέχιση της προφυλάκισής μου, για ακόμη 6 μήνες ...Κατεβαίνω σε απεργία πείνας. Είναι το μόνο μέσο που μου απέμεινε σαν κρατούμενος για να φωνάξω την αλήθεια και να καταγγείλω την τεράστια αδικία". Με αυτά τα λόγια, στις 10/7/2009, ο 30χρόνος Θοδωρής Ηλιόπουλος, απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής, εργαζόμενος (σε διάφορες επισφαλείς εργασίες) της γενιάς των 600 ευρώ και μοναδικός πλέον προφυλακισμένος για τα γεγονότα του περσινού Δεκέμβρη (για "αντίσταση κατά της αρχής", "απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης" "κατοχή και χρήση εκρηκτικών" κ.ο.κ) απευθύνεται σε όσους "ξέρουν ότι ο μόνος δρόμος για την ελευθερία είναι η αντίσταση", ζητώντας τη συμπαράσταση όσων "αντιδρούν στη δικαστική αυθαιρεσία και τη φρίκη της".

Μελετώντας το σύνολο της δικογραφίας και τα πραγματικά περιστατικά, μας γίνεται σαφές ότι πρόκειται για (μια ακόμα) υπόθεση με καφκικά κι εκδικητικά χαρακτηριστικά εκ μέρους των πολιτικών, αστυνομικών και δικαστικών αρχών. "Δεν προκύπτει μελέτη καν της δικογραφίας από εκείνους που αποφάσισαν να παρατείνουν γι άλλους έξι μήνες την προφυλάκισή του", λέει ο δικηγόρος Νίκος Μαβίδης που (από κοινού με την Γιάννα Κούρτοβικ) χειρίζεται την υπόθεση του κ. Ηλιόπουλου. "Οσα υφίσταται είναι πλήρως αναιτιολόγητα, και ως εκ τούτου αυθαίρετα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της παράτασης της προφυλάκισης", υπογραμμίζει ο κ. Μαβίδης. Και πράγματι έτσι είναι:

* Ο κ. Ηλιόπουλος συνελήφθη στις 18/12/2008, γύρω στις 19:15 (ήταν ήδη σκοτάδι), από 4 διμοιρίες Ειδικών Δυνάμεων -"στο σωρό" με καμιά δεκαριά άλλους- και χτυπήθηκε από ορισμένους αστυνομικούς, κοντά στη Νομική Σχολή της Αθήνας (κάπου στην Ακαδημίας κοντά στη συμβολή με τον πεζόδρομο της Μασσαλίας) για συμμετοχή στα επεισόδια (μετά τις 14:00) που ακολούθησαν το ογκώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εκείνης της μέρας. Κατά την έρευνα που υπέστη από τους αστυνομικούς δεν βρέθηκε οτιδήποτε ενοχοποιητικό, οι δε αστυνομικοί που τον συνέλαβαν κατέθεσαν ότι ήταν "άτομο με ακάλυπτο πρόσωπο" κι ότι "πρωτοστατούσε" στις επιθέσεις εναντίον των Ειδικών Δυνάμεων (ΜΑΤ) από τις 15:00 το μεσημέρι!

* Ομως, όπως προκύπτει από 4 μάρτυρες, από τις 15:00 έως τις 18:30 βρισκόταν σε καφενείο της οδού Κωλέττη με μία φίλη του (γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και εργαζόμενη στο συγκεκριμένο καφενείο) και μετά κινήθηκε έχοντας ραντεβού με άλλους φίλους του προς τις αφετηρίες των λεωφορείων της Ακαδημίας (έφτασαν στις 19:00) για να πάνε στου Ζωγράφου. Στο σημείο αυτό καταδιώχθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ, με συνέπεια να περικυκλωθεί και να πιαστεί ο κ. Ηλιόπουλος.

* Επίσης κατά τη σύλληψή του (δαρμένος και ψεκασμένος, με 7 βαθμούς μυωπία) ερευνήθηκαν προσεκτικά από τους αστυνομικούς τα χέρια του, που ήταν καθαρά, το σακίδιο και τα ρούχα του, τα οποία δεν είχαν κανένα ίχνος που να μπορεί να δημιουργήσει και την ελάχιστη υποψία συμμετοχής του σε πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Ούτε βεβαίως μύριζε βενζίνη...

* Τη σύλληψη "στο σωρό" (και συνεπώς την εκ των υστέρων κατασκευή του κατηγορητηρίου) επιβεβαιώνει η "ζωντανή" περιγραφή από τον ρεπόρτερ του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ του μπουζουριάσματος διαφόρων "ταραξιών", ανάμεσά τους και του Θ. Ηλιόπουλου. Ελεγε ο δημοσιογράφος Δημ. Μανής, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο χώρο των γεγονότων: "Δεν πρόκειται για νεαρούς ταραξίες, αλλά για συγκεντρωμένο κόσμο, ο οποίος παρακολουθούσε όσα γίνονται εδώ, και έκαναν έφοδο οι αστυνομικοί και συνέλαβαν κάποιους από αυτούς (...) και ο κόσμος φώναζε 'γιατί τους συλλαμβάνετε, αφού βλέπετε ότι δεν συμμετέχουν στα επεισόδια'. Και τα ΜΑΤ άρχισαν να ψεκάζουν και να ρίχνουν χημικά προς το μέρος μας, προς τους δημοσιογράφους, τους κάμεραμεν, για να φύγουμε, να μην τραβάμε, να μην βλέπουμε τι κάνουν εκείνη την ώρα...".

* Αν και δύο αστυνομικοί καταθέτουν ότι αναγνωρίζουν τον Θ. Ηλιόπουλο (εφόσον ήταν ακάλυπτο το πρόσωπό του) να επιτίθεται με πέτρες, ξύλα και μολότοφ, όταν καλούνται (22/12/2008) να τον αναγνωρίσουν επίσημα ενώπιον των δικαστικών αρχών η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία κατακρεουργείται. Το άρθρο 225 παρ. 2 ΚΠΔ απαιτεί "ο μάρτυρας όταν πρόκειται να αναγνωρίσει πρόσωπα ή πράγματα προσκαλείται προηγουμένως να τα περιγράψει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια". Στην περίπτωση του κ. Ηλιόπουλου ωστόσο, έγιναν τα εξής ...πρωτότυπα: Από το περιεχόμενο των ένορκων ανακριτικών καταθέσεων των δύο αστυνομικών φαίνεται καθαρά ότι ενώ αυτοί εξετάζονταν ενώπιον της 24ης Ανακρίτριας, η ίδια διέκοψε την εξέτασή τους, για να αναγνωρίσουν τον "φοβερό και τρομερό" κ. Ηλιόπουλο, χωρίς όμως προηγουμένως να τους προσκαλέσει να περιγράψουν με τη μεγαλύτερη ακρίβεια το πρόσωπό του, πριν δηλαδή την κατ' αντιπαράσταση αναγνώριση του υπόπτου από τους αστυνομικούς! Οι δυο αστυνομικοί στις καταθέσεις τους δεν προσδιορίζουν, πριν την κατ' αντιπαράσταση αναγνώριση του κ. Ηλιόπουλου, το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του προσώπου του, δηλαδή ότι κατά το χρόνο της σύλληψής του είχε μακριά μαύρα γένια και μαλλιά πιασμένα κοτσιδάκι. Κατά τ' αλλα, οι αστυνομικοί υποτίθεται ότι τον έβλεπαν επί 3 ώρες με ακάλυπτο το πρόσωπο να τους πετά εκ του συστάδην τόνους πέτρες, ξύλα και μολότοφ, αλλά τους διέφυγαν ορισμένες ...λεπτομέρειες.

* Ο ύποπτος σωρείας ποινικών αδικημάτων με το "ακάλυπτο πρόσωπο" Θοδωρής Ηλιόπουλος (για την "ισχυροποίηση" του εναντίον του κατηγορητηρίου και για να δικαιολογηθεί η άμεση προφυλάκιση του τον Δεκέμβριο 2008), σήμερα μετατρέπεται -με την απόφαση 2160/2009 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών- σε βίαιο "κουκουλοφόρο", έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί η παράταση της κράτησής του για άλλους έξι μήνες. Πώς γίνεται αυτό το άλμα λογικής; "Με βάση την μέχρι στιγμής κύρια ανάκριση προέκυψε ότι ο ως άνω κατηγορούμενος στις 18/12/2009 μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου από κοινού με 10 ακόμα άτομα πρωτοστατούσε φορώντας κουκούλα (...) Εμπαινε και έβγαινε συνεχώς (σ.σ. από τις 3 το μεσημέρι!) στη Νομική Σχολή πλησίαζε τους αστυνομικούς και τους πετούσε κομμάτια μαρμάρου, βόμβες μολότωφ και πέτρες..."

* Στην ίδια απόφαση διαβάζουμε το πρωτοφανές: Οτι συνιστά πρόσθετο λόγο προφυλάκισης το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος Θ. Ηλιόπουλος δηλώνει από την ημέρα της σύλληψής του σταθερά ότι είναι αθώος! "Επειδή η αντικοινωνική συμπεριφορά του τραυμάτισε τη δημοκρατία και έπληξε επί μακρόν την ασφάλεια των πολιτών. Επειδή ο κατηγορούμενος δεν έχει μετανοήσει ισχυριζόμενος ότι δήθεν ήταν περαστικός (...) θα πρέπει να εξακολουθήσει η προσωρινή του κράτηση για ένα εισέτι εξάμηνο".

Μήπως όλη αυτή η ιστορία αλλά και η γλώσσα των δικαστών σας θυμίζει κάτι από το "ένδοξο" παρελθόν;

*(Κατά Λουκά ΚΕΦ. 11 παρ. 45,46: "...και υμίν τοις νομικοίς, ουαί, ότι φορτίζετε τους ανθρώπους φορτία δυσβάστακτα...")
 

 

 

(Ελευθεροτυπία, 18/7/2009)

 

www.iospress.gr