OΤΕ-ΕΛΑΣ-ΛΑΟΣ λογοκρίνουν το Διαδίκτυο 


Οι Γερμανοί ξανάρχονται

 

Μετά τους μετανάστες, ήρθε η σειρά του κυβερνοχώρου να υποστεί τις συνέπειες της άτυπης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ. Με δυο ταυτόχρονες σχεδόν κινήσεις, ο απερχόμενος εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς κι ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα των υπηρεσιών ασφαλείας και του κόμματος Καρατζαφέρη για την ουσιαστική περιστολή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο Διαδίκτυο.

Η γνωμοδότηση Σανιδά (29.6.09) έθεσε την επικοινωνία μέσω Διαδικτύου εκτός της συνταγματικής προστασίας του απορρήτου της αλληλογραφίας. Σύμφωνα με αυτήν, όχι μόνο οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά και κάθε «προανακριτική αρχή» (ο αστυνόμος π.χ. υπηρεσίας) δικαιούται να απαιτεί τα πλήρη στοιχεία των ανταλλασσόμενων e-mail, οι δε εταιρείες παροχής των συνδέσεων «υποχρεούνται να τα παραδίδουν χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».

Είναι προφανές ότι η εν λόγω γνωμοδότηση παραβιάζει χοντροκομμένα τόσο την ισχύουσα νομοθεσία περί απορρήτου των επικοινωνιών, όσο και το άρθρο 19 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι το απόρρητο αυτό δεν δεσμεύει «την δικαστική αρχή» (και μόνο αυτή) «για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων» – κι όχι, βέβαια, για απλά πλημμελήματα όπως η συκοφαντική δυσφήμιση ή η απλή εξύβριση, την επιτυχή δίωξη των οποίων ο συνταγματικός νομοθέτης ιεραρχεί -πολύ ορθά- χαμηλότερα από την ελευθερία των πολιτών να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να υπόκεινται στον έλεγχο των διωκτικών αρχών.

Με αυτή τη διαυγή συνταγματική επιταγή διαφωνούν φυσικά τα λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ. και, όπως αποδείχθηκε, και ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (οι γνωμοδοτήσεις του οποίου, ευτυχώς, δεν είναι καθόλου δεσμευτικές για τα δικαστήρια). Στο καθαρά πολιτικό επίπεδο, την προώθηση αυτής της ανατροπής των συνταγματικών εγγυήσεων τη διεκπεραίωσε ωστόσο η κοινοβουλευτική ακροδεξιά του ΛΑ.ΟΣ. Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια, ο υιός Πλεύρης ζητούσε στις 10 Μαρτίου 2009 να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση «προτίθεται να προστατεύσει τους πολίτες από συκοφαντικά δημοσιεύματα και άλλες αξιόποινες συμπεριφορές πλημμεληματικού χαρακτήρα που τελούνται στο διαδίκτυο, και ειδικώς αν προτίθεται να επιτρέψει την άρση του απορρήτου όταν πρόκειται όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για απλά πλημμελήματα».

Στην αγόρευσή του (13.3), ο Πλεύρης ξεκαθάρισε πως η παρέμβασή του γίνεται σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛΑΣ: «Από συζητήσεις που έχω κάνει με τον κ. Σφακιανάκη στο ηλεκτρονικό έγκλημα -που αντικειμενικά είναι μια από τις καλύτερες υπηρεσίες που λειτουργούν- αυτό που μου έχει μεταφερθεί είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η δυνατότητα άρσης υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με κακούργημα». Όσο για τις υπόγειες διυπηρεσιακές ζυμώσεις που προηγήθηκαν, αποκαλυπτική ήταν η αναφορά του υπουργού, κατά την απάντησή του, σε «ένα τεράστιο εισηγητικό σημείωμα» που ο βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ. θεωρούνταν σίγουρο πως γνωρίζει, αλλά η ακριβής προέλευση του οποίου κρίθηκε σωστό να μη γνωστοποιηθεί στον «κυρίαρχο» ελληνικό λαό.

Όσο για το υπέρτατο αγαθό που χρήζει προστασίας, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που να δικαιολογείται και το ψιλοτσαλάκωμα του Συντάγματος, ο υιός Πλεύρης υπήρξε κάτι παραπάνω από αφοπλιστικός: «Τυχαίνει να είναι κυρίως τα πολιτικά πρόσωπα που γίνονται έρμαιο και βορά σ’ αυτούς τους διαδικτυακούς τόπους χωρίς να μπορούν να προστατευθούν. […] Δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή και εσείς και οι υπουργοί που είναι δίπλα σας και σχεδόν όλοι όσοι είμαστε εδώ, όταν μπαίνουμε σε αναφορές στο διαδίκτυο, να βρίσκουμε ύβρεις εναντίον μας και πράγματα τα οποία είναι ανυπόστατα. Στο Facebook ακόμα γίνονται ολόκληρες σελίδες, χωρίς να έχουμε δώσει καμία άδεια. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα και θα ήθελα να το εκτιμήσετε». Ο δε υπουργός έκρινε σκόπιμο, κλείνοντας, «να ευχαριστήσει τον κύριο συνάδελφο για το ύφος της απαντήσεως και την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος».

Κατά διαβολική σύμπτωση, η έκβαση και του δεύτερου σκέλους της ίδιας «επίκαιρης ερώτησης» κρίνεται τούτες τις μέρες. Πρόκειται για τη λειτουργία του γνωστού δικτυακού τόπου αντιπληροφόρησης Athens Indymedia, που από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει στοχοποιηθεί εξαιτίας της συμβολής του στην αποκάλυψη των επίσημων ψεμάτων που πρόθυμα αναπαρήγαγαν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ σε ζητήματα δημόσιας τάξης (τεκμηρίωση των πραγματικών συνθηκών της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ξεσκέπασμα του παραποιημένου ντοκουμέντου που πρόβαλε το MEGA, καταγραφή της οπλοχρησίας από αστυνομικούς στη διάρκεια διαδηλώσεων, συνεργασία αστυνομικών - νεοναζί κ.λ.π).

Από τη στιγμή που η εγχώρια ακροδεξιά ανακάλυψε (ή της υπέδειξαν) ότι το Indymedia χρησιμοποιεί το σέρβερ του ΕΜΠ, ξεκίνησε μια καμπάνια εντός κι εκτός Κοινοβουλίου για το κλείσιμό του. Πειθαρχώντας στις εντολές του Κυριάκου Βελόπουλου, ο υφυπουργός παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος απαίτησε έτσι γραπτά από το Ίδρυμα (26.1.09) να λάβει όλα τα μέτρα «ώστε να εντοπισθεί ο διαμετακομιστής και να σταματήσει η εκπομπή των συγκεκριμένων sites, η οποία προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα» (!).

Καθώς όμως το Πολυτεχνείο «ολιγώρησε», έχοντας προφανώς διαφορετική άποψη από τους εγχώριους ακροδεξιούς για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και την ελευθερία του λόγου, την υπόθεση ανέλαβε η «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Στις 30 Ιουνίου, η ΟΤΕ Α.Ε. έστειλε εξώδικο στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), μέσω του οποίου παρέχονται οι διαδικτυακές δυνδέσεις των ΑΕΙ, απαιτώντας το κλείσιμο του ενοχλητικού σάιτ. Εντυπωσιακή είναι η διακηρυγμένη σύμπλευση του οργανισμού με την κοινοβουλευτική ακροδεξιά. Μοναδική πηγή του εξωδίκου αποτελεί η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 18.6.09 ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης. Ακόμη χειρότερα, το κλείσιμο του Indymedia δικαιολογείται από τον ΟΤΕ αποκλειστικά και μόνο βάσει των ισχυρισμών του Πολατίδη: επί λέξει, «επειδή, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα του εν λόγω βουλευτή, υφίσταται σαφής παραβίαση των όρων της συμβάσεως» μεταξύ ΟΤΕ και ΑΔΕΤ-ΕΜΠ! Πάλι καλά που η επιχειρηματολογία της πάλαι ποτέ δημόσιας επιχείρησης δεν περιέλαβε, δια της μεθόδου του copy paste, και τις κοινοβουλευτικές εξάρσεις του εν λόγω δημοσίου ανδρός (9.4.09) κατά των «αναρχοάπλυτων»…

Στην απάντησή του προς τον ΟΤΕ, το ΕΔΕΤ φρόντισε -ευτυχώς- να υπενθυμίσει στην εταιρεία ότι η μεταξύ τους σύμβαση δεν της «έχει παραχωρήσει το δικαίωμα να ελέγχει το περιεχόμενο» των πληροφοριών και ιδεών που διακινούνται μέσω των πανεπιστημιακών δικτύων. Ο μοναδικός περιορισμός που επιβάλλουν οι εν λόγω συμβάσεις, διευκρινίζεται, αφορά «την μη εμπορική χρήση των υποδομών του δικτύου κορμού ΕΔΕΤ, από τους 100 περίπου δημόσιους εκπαιδευτικούς/ερευνητικούς φορείς της χώρας» και όχι «θέματα ελευθερίας της έκφρασης μέσω διαδικτύου». Για άγνωστους λόγους, ωστόσο, ο ΟΤΕ δείχνει να επιμένει: με δεύτερο εξώδικό του, στις 7 Ιουλίου, δίνει στον ΕΔΕΤ πέντε μέρες διορία για το κλείσιμο του Indymedia, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κόψει όλες τις διαδικτυακές παροχές των πανεπιστημίων της χώρας!

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για την πανηγυρική επιβεβαίωση όσων είχαν διαβλέψει έγκαιρα τις επικίνδυνες επιπτώσεις του ξεπουλήματος μιας τόσο στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης στο ξένο κεφάλαιο: μια γερμανική εταιρεία αναλαμβάνει να υπαγορεύσει δια της βίας στα ελληνικά ΑΕΙ τα επιθυμητά γι’ αυτήν όρια της ελευθερίας του λόγου. Επευφημούμενη μάλιστα απ’ τους εγχώριους «εθνικιστές», που διαπιστώνουν ότι -όπως κι επί Κατοχής- τα γερμανικά όπλα είναι ο καλύτερος σύμμαχός τους στη μάχη ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό».

«Από τη στιγμή που ο ΟΤΕ έχει καλώς ή κακώς απαγκιστρωθεί από το ελληνικό υπερκράτος, δεν είναι πια όμηρος των εκάστοτε κυβερνήσεων», πανηγυρίζει από τις στήλες του χουντικού «Ελεύθερου Κόσμου» (5.7.09) ο Παναγιώτης Δούμας, στέλεχος του ΛΑ.ΟΣ. γνωστό για τις άοκνες προσπάθειές του υπέρ της απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. «Κατά διαβολική σύμπτωση, οι ενέργειες αυτές συμπίπτουν χρονικά με το γεγονός ότι προ ημερών οι πρώτοι Γερμανοί της Deutsche Telecom έλαβαν τις θέσεις τους στο ΔΣ της ΟΤΕ ΑΕ».

Τουλάχιστον, τα «Sieg Heil!» είναι πιά εκτός εποχής…
 

 

 

(Ελευθεροτυπία, 11/7/2009)

 

www.iospress.gr