Πειθαρχικές διώξεις καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Πώς παραβιάζεται το άσυλο;
 

Η ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης από Πανεπιστημιακούς δασκάλους παίρνει μορφή χιονοστιβάδας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από τις αρχές του περασμένου μήνα καλούνται αρκετά μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να «εξεταστούν ανωμοτί σχετικά με την ΕΔΕ κατά παραγγελία του κ. πρυτάνεως, αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 43/26.02.2009», επειδή εξέφρασαν γνώμη για το σύννομο ή όχι της εκλογής προέδρου του Τμήματος Χημείας, επειδή διατύπωσαν δημόσια την αντίθεσή τους στο Προεδρικό Διάταγμα 160, τον περιβόητο «εσωτερικό κανονισμό», καθώς και επειδή διαπίστωσαν την ύπαρξη αντίφασης μεταξύ διατάξεων αυτού του Π.Δ. και του νόμου 3549/2007, σχετικά με την συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στα εκλεκτορικά και τα όργανα διοίκησης. Υπήρξε επίσης διαφωνία με την εκλογή της Προέδρου του τμήματος που επικυρώθηκε παρά το γεγονός ότι ως μοναδική υποψήφια έλαβε ποσοστό πολύ μικρότερο του 1/3 των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος που απαιτεί ο νόμος και ο πρώτυπος εσωτερικός κανονισμός.

Είχε προηγηθεί ΕΔΕ, πειθαρχική δίωξη και παραπομπή στο ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο που συγκροτείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Επικρατείας του Δημήτρη Ράιου, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η κατηγορία κατά του κ. Ράιου ήταν ότι είπε την άποψή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Ερευνα» του Παύλου Τσίμα. Σύμφωνα με την επίσημη πράξη του Πρύτανη κ. Ιωάννη Γεροθανάση (αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 26/19.12.2007), ασκείται πειθαρχική δίωξη κατά του κ. Ράιου, επειδή «επέδειξε συμπεριφορά απάδουσα εις την αξιοπρέπεια Πανεπιστημιακού λειτουργού επειδή ενώ κατά τους πανεπιστημιακούς νόμους είχε το δικαίωμα, την ευχέρεια και το καθήκον να θέσει ως αντικείμενο κριτικής, όσα χωρίς τεκμηρίωση εξέθεσε σε τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Παύλου Τσίμα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA την 15η Φεβρουαρίου 2006 ή να καταγγείλει σε συνεδρίαση της Συγκλήτου ή του Πρυτανικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου του Ιδρύματος (Γενική Συνέλευση, κλπ), διατύπωσε δηλώσεις απαξιωτικές, οι οποίες απευθυνόμενες στο ευρύ κοινό εύκολα παρερμηνεύονται και δημιουργούν αρνητική εικόνα για το Πανεπιστήμιο και τους θεσμούς του».

Και ποιές ήταν αυτές οι φοβερές δηλώσεις που προκάλεσαν την πειθαρχική δίωξη του καθηγητή; Το έγγραφο του Πρύτανη καταγράφει τα επίμεμπτα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Ράιου στο MEGA: «Η παρουσία επί τόσα χρόνια του ίδιου προσώπου σε μια θέση εξουσίας […] οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. […] Εχουν τη δυνατότητα να μοιράζουν πιστώσεις, να μοιράζουν θέσεις, να μοιράζουν αξιώματα και όλα αυτά σε ημέτερους, σε αυτούς που πρόσκεινται προς το σημερινό πρυτανικό σχήμα. […] Εγώ πιστεύω ότι η σημερινή Πρυτανεία και η επόμενη που θα έλθει και οι προηγούμενες συνιστούν πλέον ένα καθεστώς».

Και τώρα είναι η σειρά πολλών μελών ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου, τα οποία καλούνται να καταθέσουν «ανωμοτί», δηλαδή ως υποψήφιοι κατηγορούμενοι, επειδή τοποθετήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος ενάντια στην εφαρμογή του ΠΔ 160, άρθρο 46, παρ. 10, και τις νομικές ερμηνείες που δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου. Εχουν ήδη κληθεί οι Β.Τ., Δ.Τ., Ε.Μ., Κ.Δ., Ε.Π., Μ.Λ., Σ.Σ., Α.Μ., και Μ.Κ.

Την αντίθεσή της στην πρακτική των ΕΔΕ που εφαρμόζει η πρυτανεία, εκφράζει η απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στις 31/3/2009, ζητώντας:

• Να ανακληθεί τώρα η εντολή διενέργειας ΕΔΕ που ποινικοποιεί τις απόψεις.

• Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη συναδέλφου που διώκεται για δημόσια κατάθεση άποψης.

• Να σταματήσουν οι ενέργειες της Διοίκησης που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και παραβιάζουν το Παν/κό Ασυλο.

• Να πάρει θέση για το ζήτημα η Διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ.

Με τα ίδια αιτήματα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας της πανεπιστημιακής κοινότητας στην πρυτανεία στις 7/4/2009.

Την υπόθεση έφεραν στη βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Μπάμπης Χαραλάμπους και Σπύρος Χαλβατζής. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «πρόσφατα, πολλά μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκαν για να εξεταστούν ανωμοτί ‘σχετικά με την ΕΔΕ κατά παραγγελία του κ. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αριθ. πρωτ. ΕΜΠ 43/26-02-2009’. Σημειώνεται ότι ούτε το αντικείμενο της ΕΔΕ τους ανακοινώ­θηκε, ούτε το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου. Όπως έγινε γνωστό, οι εξεταζόμενοι δέχτηκαν ερωτήσεις για απόψεις που είχαν εκφράσει, ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας, απόψεις που ήταν αντίθετες με το νομοθετικό πλαίσιο που προώθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια».

Το πολιτικό συμπέρασμα των βουλευτών του ΚΚΕ είναι ότι «οι παραπάνω ενέργειες αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν το τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας που προβάλλει αντιστάσεις στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ επιχειρούν να επιβάλουν στα Πανεπιστήμια. Πρόκειται ακόμα για προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής, ιδεολογικής και συνδικαλιστικής δράσης των πανεπιστημιακών δασκάλων, για την επιβολή των αναδιαρθρώσεων».

Ανεξάρτητα από τις νομικές ερμηνείες που μπορεί να δοθούν στον τρόπο εφαρμογής των ρυθμίσεων που επέβαλε το νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυρίας Γιαννάκου, το σίγουρο είναι ότι οι διωκόμενοι πειθαρχικά διδάσκοντες του Τμήματος Χημείας εξέφρασαν τη γνώμη τους μέσα στα αρμόδια όργανα, τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν την πεμπτουσία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο.

Αλλά οι διώξεις αυτές δεν πραγματοποιούνται εν κενώ. Εδώ και λίγο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον τοπικό Τύπο αρκετά ρεπορτάζ σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης των πολιτικών συμμαχιών μέσα στο Πανεπιστήμιο και τον ιδιαίτερο ρόλο του δικομματισμού, δηλ. της έμμεσης συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και των αντίστοιχων φοιτητικών τους παρατάξεων, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Τελευταία αποκαλύφθηκε από τη φοιτητική παράταξη ΕΑΑΚ (http://barricadas-eaak.blogspot.com), ότι η πολιτική συνεργασία των δυο παραπάνω παρατάξεων, διαπερνιόταν και από σχέσεις χρηματισμού συγκεκριμένων μελών της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τις επιχορηγήσεις προς τους φοιτητικούς συλλόγους καρπώνονταν ο τέως πρόεδρος της ΔΑΠ και ο νυν πρόεδρος της ΠΑΣΠ με αμφισβητούμενα παραστατικά (π.χ. αναγράφονταν 167 γομολάστιχες, βλ. «Ηπειρωτικός Αγώνας», 1.2.2009, 12.3.2009). Τίθεται έτσι ένα τεράστιο θεσμικό και πολιτικό ζήτημα για την πρυτανική αρχή και για τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, ενώ η σοβαρότητα των καταγγελιών έχει προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα, μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου (και όχι της πρυτανικής αρχής). Στο μεταξύ ο πρύτανης κ. Ιωάννης Γεροθανάσης, απειλεί ότι θα σύρει τους καταγγέλλοντες φοιτητές στα δικαστήρια και ότι θα ερευνήσει την υπόθεση από το 1970, όταν είχαν την ευθύνη άλλα πρυτανικά σχήματα («Ηπειρωτικός Αγώνας», ό.π.).

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φαίνεται ότι έχουν διαμορφωθεί θεσμοί,

σχέσεις και μηχανισμοί διαιώνισης της εξουσίας, με ισχυρή υποστήριξη και προστατευτικό κλοιό. Σε αυτό το πλαίσιο, η οποιαδήποτε έκφραση γνώμης και κριτική στάση εκλαμβάνεται ως εχθρική κίνηση, και κινητοποιείται εναντίον της η πρακτική της ΕΔΕ.

Το αποτέλεσμα, βέβαια είναι να απαξιώνεται εντελώς ο κριτικός λόγος και η ανεξαρτησία του ακαδημαϊκού δασκάλου, να απαξιώνεται ο ρόλος του και να υπόκειται η έκφραση γνώμης του στις ποινικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Το πανεπιστημιακό άσυλο για το οποίο τόσο πολύ «προβληματίζεται» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει λοιπόν αλωθεί εκ των έσω. Και βέβαια αυτοί που το καταλύουν μ’ αυτό τον τρόπο δεν είναι καθόλου κουκουλοφόροι.Υ.Γ.: Ενημέρωση για το άλλο κρούσμα ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής δράσης (δίωξη του Τάκη Πολίτη) περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα http://net.glotta.ntua.gr/politis. Για το ίδιο ζήτημα, μας γράφει ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης: “Αγαπητέ Ιέ, παρά τις αντιρρήσεις μου για πολλές επιλογές της προηγούμενης διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, θέλω να ενώσω τη φωνή μου για την υποστήριξη του διωκόμενου συναδέλφου Τάκη Πολίτη. Αλλο η διαφωνία κι άλλο η ποινικοποίηση”.

 

(Ελευθεροτυπία, 16/5/2009)

 

www.iospress.gr