Η καταδίκη του «Περίανδρου» αποκαλύπτει τη δράση της Χρυσής Αυγής

 

Πάγος στον «Αριο» φαλαγγάρχη
 

Μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης. Η σκηνή στη μεγάλη αίθουσα τελετών στο ισόγειο του Αρείου Πάγου. Το σχεδόν γεμάτο αμφιθέατρο χωρίζεται σε δυο τμήματα από μια ζώνη αστυνομικών. Την είσοδο ελέγχουν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ. Ξαφνικά, με στρατιωτική ακρίβεια, όλοι όσοι κάθονται στο μπροστινό μέρος της αίθουσας σηκώνονται σε στάση προσοχής. Όχι, δεν μπήκε το δικαστήριο. Την είσοδο του κατηγορούμενου ήταν που ήθελαν να τιμήσουν μ’ αυτή την κίνηση οι θεατές των πρώτων σειρών. Ηταν βλέπετε ο «φαλαγγάρχης» τους, ο κ. Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος ή «Περίανδρος» ή «Πέρι Ντρούτσα», που ερχόταν φρουρούμενος να ακούσει την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Στις πρώτες θέσεις του αμφιθεάτρου κάθονταν Χρυσαυγίτες και στις πίσω μέλη του Νέου Αριστερού Ρεύματος, φοιτητές και μέλη αριστερών σχημάτων που είχαν έρθει να συμπαρασταθούν στα τρία θύματα της δολοφονικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής το απόγευμα της 16 Ιουνίου 1998: τον Δημήτρη Κουσουρή, τον Γιάννη Καραμπατσόλη και τον Ηλία Φωτιάδη.

Κατά παράδοξο τρόπο επιλέχτηκε αυτή η αίθουσα του Αρείου Πάγου για τη δίκη, κάτι που συμβαίνει σπάνια, αλλά φαίνεται ότι οι ιθύνοντες της Εισαγγελίας και της ΕΛ.ΑΣ. ήθελαν να εξασφαλίσουν απόλυτη διαφάνεια και συνθήκες άνετης παρακολούθησης. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου που μείωσε την πρωτόδικη καταδίκη από 21 χρόνια σε 12, με αποτέλεσμα να μπορεί ο κ. Ανδρουτσόπουλος να αποφυλακιστεί μετά από μικρό χρονικό διάστημα, θεωρήθηκε από πολλές πλευρές δείγμα ότι «έπεσε στα μαλακά» ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής. Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος που μετατράπηκαν οι κατηγορίες για τα δυο άλλα θύματα (από απόπειρες ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες) οδήγησε στην παραγραφή των δύο αυτών ενεργειών, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να πει ότι δικαιώθηκε από το δικαστήριο η πολύχρονη φυγοδικία του κατηγορούμενου. Η απόφαση αυτή, αν και βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμα το σκεπτικό της, ασφαλώς στηρίχτηκε στο γεγονός ότι τα τραύματα του Καραμπατσόλη και του Φωτιάδη δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο του Κουσουρή, ούτε τους έφεραν στο κατώφλι του θανάτου όπως εκείνον. Βέβαια από την ακροαματική διαδικασία δεν πρόκυψε ως στόχος μόνο ο Κουσουρής, αλλά φαίνεται ότι το Εφετείο επέλεξε αυτή τη «λύση» για να προσφέρει μια χαμηλότερη ποινή στο δράστη.

Το πνεύμα επιείκειας που επέδειξε το Εφετείο είναι ευπρόσδεκτο ακόμα και για τον χειρότερο κακούργο. Η απόφαση, πάντως, από πολιτική άποψη παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Διότι -έστω κι αν περιόρισαν τα θύματα από τρία σε ένα- με την ομόφωνη κρίση τους οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι επικύρωσαν στην ουσία αυτό που είχε πει και το πρωτόδικο δικαστήριο. Ότι δηλαδή τη δολοφονική ενέργεια διέπραξαν μέλη της Χρυσής Αυγής, από εκείνα που παραβρίσκονταν λίγο νωρίτερα στο χώρο των δικαστηρίων της Ευελπίδων κι ότι ένας απ’ αυτούς, με ενεργό ρόλο στην επίθεση, ήταν ο κ. Ανδρουτσόπουλος.

1. Κατέρρευσε η «θεωρία» στην οποία στηρίχτηκε όλη η υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του Περίανδρου (Τ. Μιχαλόλια, Γ. Ηρειώτη και Θ. Μαντά), ότι για όλα φταίει ο Τύπος που στοχοποίησε τον κ. Ανδρουτσόπουλο και ειδικά ο «Ιός» και ο Δημήτρης Τρίμης που κατέθεσε σε όλα τα στάδια της δίκης. Το δικαστήριο δέχτηκε ως αξιόπιστες και αλληλοσυμπληρούμενες τις μαρτυρίες των θυμάτων που αναγνώρισαν το πρόσωπο του δράστη μέσα στην ομάδα των Χρυσαυγιτών.

2. Επιβεβαιώθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι δολοφονική συμμορία που σχεδιάζει και εκτελεί επιθέσεις εναντίον ανυπεράσπιστων στόχων που επιλέγει μεταξύ αυτών που θεωρεί «αντιπάλους» της.

3. Από την ακροαματική διαδικασία διαψεύστηκε επίσης ο ισχυρισμός των Χρυσαυγιτών ότι δήθεν ο φαλαγγάρχης τους διώκεται για τις ιδέες του. Ούτε σε ένα σημείο της δίκης δεν αναπτύχθηκαν αυτές «οι ιδέες», ενώ παρουσιάστηκε και το πρωτοφανές φαινόμενο να δικάζεται (υποτίθεται για τις «ιδέες» του) υπαρχηγός «πολιτικής οργάνωσης» και να μην έχει έρθει να καταθέσει ούτε ο αρχηγός του (ο φίρερ Νίκος Μιχαλολιάκος) ούτε κανείς άλλος. Δεν εμφανίστηκε και κανένας από την ομάδα των 8-10 Χρυσαυγιτών που βρίσκονταν (όπως παραδέχεται ο ίδιος) μαζί με τον κ. Ανδρουτσόπουλο στα δικαστήρια λίγη ώρα πριν από την επίθεση. Προφανώς φοβόντουσαν μην αναγνωριστούν από αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου.

4. Ο κ. Ανδρουτσόπουλος επέλεξε να μην έχει κανένα μάρτυρα υπεράσπισης. Είχε την πικρή πείρα της πρώτης δίκης, όπου τον «έκαψαν» οι δικοί του με τις αναφορές στη «μυική του προαγωγή» και τις «συμπλοκές αντιφρονούντων».

5. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουτσόπουλος δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να διέπραξαν το έγκλημα άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Δεν μπορώ να αποκλείσω οτιδήποτε». Κάτι παρόμοιο είχε πει και στην πρώτη δίκη.

6. Προέκυψαν σοβαρές αμφιβολίες για τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι στο διάστημα της φυγοδικίας του βρισκόταν στη Βενεζουέλα. Παρά το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα της έδρας, δεν προσκομίστηκε κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο ή άλλο τεκμήριο που να πιστοποιεί κάτι τέτοιο. Σ’ αυτή την έλλειψη στηρίχτηκε και η απόρριψη του αιτήματος να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Ενισχύεται έτσι η άποψη που είχε διατυπωθεί από τον Τύπο, ότι ο φυγόδικος βρισκόταν στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος μια άτυπη κάλυψη από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. («Αστυνομικοί κάλυπταν τον Περίανδρο», Τα Νέα, 17/4/04 και «Αστυνομικοί έκαναν στραβά μάτια για τον Περίανδρο», Το Βήμα, 18/9/05).

7. Στις ίδιες εφημερίδες είχε δημοσιευτεί η πληροφορία ότι ο Περίανδρος είχε εμφανιστεί μαζί με άλλους Χρυσαυγίτες στην κηδεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου (30/6/99), την περίοδο δηλαδή που φυγοδικούσε -υποτίθεται- στη Βενεζουέλα. Εξαιτίας της παρουσίας πολλών «νοσταλγών» της χούντας, η κηδεία φυσικά είχε διεξαχθεί υπό αυστηρό αστυνομικό έλεγχο. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής (Κλειώ Παπαντολέων, Γιάννης Ραχιώτης, Σπύρος Φυτράκης) έθεσαν υπόψη του δικαστηρίου σχετικές φωτογραφίες από βίντεο του καναλιού Mega. Από την υπεράσπιση απορρίφθηκε ως αβάσιμη η πληροφορία, ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η μύτη του εικονιζόμενου δίπλα στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής είναι μεγαλύτερη από τη δική του. Η εφημερίδα "Χρυσή Αυγή" την Τετάρτη ισχυρίζεται ότι "σ' εμάς είναι γνωστό ποιός ήταν στη φωτογραφία", χωρίς όμως να αποκαλύπτει το όνομά του. Πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν υπάρχει και σωσίας του Περίανδρου στην οργάνωση.

Τελικά η δίκη τελείωσε όπως άρχισε. Με μια επίδειξη (παρα)στρατιωτικής οργάνωσης και έκφρασης υποταγής στον καταδικασμένο φαλαγγάρχη από τα μέλη της ναζιστικής γκρούπας: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», «Όχι φυλακές για τους εθνικιστές», «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει». Μετά από μια πρώτη προσπάθεια να επιτεθούν στους συμπαραστάτες των θυμάτων, οι Χρυσαυγίτες στράφηκαν σύσσωμοι και προς την πλευρά ενός από τους φορείς του «Ιού» που κάλυπτε δημοσιογραφικά τη δίκη. Το λυντσάρισμα αποφεύχθηκε, χάρη στην παρουσία της αστυνομίας και τη μεσολάβηση των συνηγόρων υπεράσπισης του Περίανδρου που έβλεπαν την επιχειρηματολογία τους να καταρρέει μπροστά στα μάτια του έκπληκτου δικαστηρίου που μόλις είχε σηκωθεί από την έδρα. Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο κ. Ανδρουτσόπουλος, στο διάδρομο του δικαστηρίου θα υποδείξει έναν από τους υπογράφοντες λέγοντας: «Αυτός εδώ τα κάνει όλα. Να αυτός εδώ». Και συνέχισε με απειλητικό ύφος: «Ας μην ήμουν εγώ να τους πω…»

«Δηλαδή τι θα τους λέγατε κύριε Ανδρουτσόπουλε;» ήταν το δικό μας ερώτημα, που έμεινε αναπάντητο γιατί μεσολάβησαν οι δικηγόροι και οι δικαστές να προλάβουν νέα έκρηξη των συγκεντρωμένων. Με τη στάση τους, βέβαια, ακόμα και στο δικαστήριο, οι Χρυσαυγίτες και ο φαλαγγάρχης τους είχαν ήδη επιβεβαιώσει όσα καταλογίζονται στη ναζιστική οργάνωση.

 

(Ελευθεροτυπία, 21/3/2009)

 

www.iospress.gr