Η αποστολή Βουλγαράκη στο FBI και τη CIA μετά την επίσκεψη Κορωνιά

 

Οι υποκλοπές, ο υπουργός και οι ΗΠΑ
 

 

Νέα τροπή στην υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη που έχει κλείσει άρον άρον από την ελληνική δικαιοσύνη έδωσε η αποκάλυψη ότι ο δικηγόρος που τον Φεβρουάριο του 2006 είχε σπεύσει να αναλάβει την οικογένεια του νεκρού στελέχους της Vodafone ήταν ταυτόχρονα διορισμένος σε επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τον Αύγουστο του 2004, συνεργάτης και φίλος της οικογένειας Πελέκη.

Τα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί ενισχύουν την προσπάθεια της οικογένειας Τσαλικίδη να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης, αφού πρώτα της παραδοθεί ο σχετικός φάκελος, ο οποίος έχει τεθεί στο αρχείο. Κεντρικό πρόσωπο στην εξέλιξη αυτή είναι βέβαια ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος υπογράφει και τον διορισμό του δικηγόρου, ενώ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε κάθε γνωριμία μ' αυτόν.

Μέχρι να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, αξίζει να χυθεί λίγο φως στις κινήσεις του κ. Βουλγαράκη το κρίσιμο διάστημα που ακολούθησε την ενημέρωση της κυβέρνησης από τον κ. Κορωνιά για την ύπαρξη του κυκλώματος των υποκλοπών (10/3/05) και τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη που είχε συμβεί κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες την προηγούμενη μέρα.

Από πολλές πλευρές έχει διατυπωθεί μια θεωρία συνωμοσίας που βασίζεται στην άποψη ότι τον Βουλγαράκη «τον έφαγαν οι Αμερικανοί», επειδή τάχα αποκάλυψε τις υποκλοπές. Θυμόμαστε όλοι ότι στην επεισοδιακή εκείνη πρώτη αποκάλυψη της υπόθεσης, την οποία είχαν φέρει σε πέρας με κοινή συνέντευξη Τύπου τρεις υπουργοί στις 2/2/06, έντεκα ολόκληρους μήνες μετά την ενημέρωση Κορωνιά στο πρωθυπουργικό γραφείο, είχε υποδειχθεί με έμμεσο τρόπο ότι η αμερικανική πρεσβεία βρισκόταν στο κέντρο του ύποπτου τριγώνου των υποκλοπών. Για όσους δεν το κατάλαβαν, είχε αναλάβει τότε η πιο καραμανλική εφημερίδα των τελευταίων χρόνων να το κάνει λιανά. «Οδηγεί σε εκλογές η σύγκρουση Καραμανλή με Αμερικανούς», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυριανής», και ο υπότιτλος: «Κάποτε θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν στην Ουάσιγκτον ότι δεν είμαστε υποτακτικοί και η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» (4/2/06).

Αυτή τη «θεωρία» επανέλαβε η Λιάνα Κανέλλη σε συνέντευξη που της πήρε ο Μανώλης Κοττάκης για την κρατική ΝΕΤ πριν από δυο βδομάδες (29/11):

«Εγώ κάνω κι άλλους συνειρμούς, τους οποίους δεν μου απαγορεύει κανένας», λέει η εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Και εξηγεί: «Τρεις υπουργούς είχαμε που παρουσίασαν το ζήτημα της Vodafone». «Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος και Παπαληγούρας». Και συμπληρώνει η κυρία Κανέλλη: «Η γυναίκα του Βουλγαράκη κινδυνεύει να πάει φυλακή, ο Ρουσόπουλος είναι σπίτι του και ο Παπαληγούρας γλίτωσε γιατί δεν έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης». Εκπληκτος ο δημοσιογράφος τη ρωτά: «Θεωρείς δηλαδή ότι κάποιοι τους εκτέλεσαν πολιτικά;» Κι εκείνη με βαθυστόχαστο ύφος: «Θέλω να πω ότι το χταπόδι είναι τόσο πλατύ και τόσο βαθύ...»

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, το «βαθύ χταπόδι». Τι έκανε ο αντιιμπεριαλιστής (κατά το ΚΚΕ) Γιώργος Βουλγαράκης τις πρώτες μέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης; Οχι το 2006 που μας τα είπαν εμάς, αλλά το 2005, τότε που τα έμαθαν εκείνοι; Εχουμε και λέμε:

 - Στις 23/3/05, δυο βδομάδες μετά την επίσκεψη του Κορωνιά στο πρωθυπουργικό γραφείο, επισκέφτηκε τον κ. Βουλγαράκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τσαρλς Ρις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά επαφών με Αμερικανούς υψηλούς αξιωματούχους». Ο χρόνος της επίσκεψης ορίστηκε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

 - Στις 8/4/05 ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, μεταβαίνει αύριο στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ από 9 έως 16/4/05. Τον κ. υπουργό θα συνοδεύουν ο διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής, και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Βουλγαράκης θα έχει σειρά συναντήσεων με υψηλούς Αμερικανούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, στην Ουάσιγκτον θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κ. Michael Cher-toff, τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κ. Albert Gonzalez, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, κ. Nicholas Burns, τη σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας, κ. Frances Town-send, τον διευθυντή του FBI, κ. Robert Mueller, και τον διευθυντή της CIA, κ. Porter Goss. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα συζητηθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα το θέμα της συνεργασίας στη μεταολυμπιακή εποχή. Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS: Center for Strategic and International Studies), με θέμα: Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διατλαντικές σχέσεις: Η ελληνική εμπειρία».

Οπως έχουμε αποκαλύψει σε παλιότερα δημοσιεύματα, τα στελέχη αυτά, και ειδικότερα η Φράνσις Τάουνσεντ, έχουν άμεση σχέση με την επιβολή καθεστώτος υποκλοπών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων («Η σκιά της κυρίας Τάουνσεντ», 14/5/06, κ.α.).


 - Στις 12/4/05 ο κ. Βουλγαράκης έκανε ομιλία στο CSIS για «τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ως πυρήνας μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των ασύμμετρων απειλών».

 - Την ίδια μέρα συνάντησε τη σύμβουλο του προέδρου Μπους σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, κυρία Τάουνσεντ, και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κυρία Τάουνσεντ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε τη στενή συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο κοινών πρωτοβουλιών με τις ΗΠΑ, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

 - Στις 13/4 ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε με τον κ. Μίλερ, διευθυντή του FBI, και άλλους αξιωματούχους για «θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Συγκεκριμένα, έμφαση δόθηκε στον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκόμισε από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του μοντέλου ολυμπιακής ασφάλειας και τη διεθνή συνεργασία».

- Στις 14/4 ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε με τον τότε διευθυντή της CIA Πόρτερ Γκος, αλλά και τον προηγούμενο, τον Τζορτζ Τένετ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Washington Times πρότεινε να «χτιστεί» ένα κέντρο στην ελληνική πρωτεύουσα με μορφή ιδρύματος, «στο οποίο θα ενσωματωθούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες της διεθνούς συνεργασίας, που αποκτήθηκαν από την προστασία μιας μεγάλης διοργάνωσης από τρομοκρατική επίθεση. Το προτεινόμενο ίδρυμα στην Αθήνα θα μπορούσε να ονομαστεί Βαλκανικό και Μεσογειακό Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια. Θα μπορούσε να εκπαιδεύει μέλη υπηρεσιών ασφάλειας από άλλες χώρες της περιοχής και να διοργανώνει στρατηγικές και τακτικές ασκήσεις με τη βοήθεια των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών».

Μετά απ' αυτά, όποιος θέλει μπορεί -όπως η κ. Κανέλλη- να πιστεύει ότι τον «Βουλγαράκη τον έφαγαν οι Αμερικάνοι». Εμάς, πάντως, δεν μπορεί να μας πείσει.

 

(Ελευθεροτυπία, 13/12/2008)

 

www.iospress.gr