Το γκολφ και οι "διευκολύνσεις" επενδυτών

 

Αλήθειες και ψέματα του κ. Δούκα
 

 

Στον «αθέατό» του κόσμο (18/11/08) ο Κ. Χαρδαβέλλας ασχολήθηκε με την όψιμη μανία των κυβερνητικών παραγόντων και των επιχειρηματιών που τους πλαισιώνουν, να γεμίσουν με γήπεδα γκολφ την άνυδρη Ελλάδα. Αναφέρθηκε μάλιστα στον γνωστό πλέον Ομιλο Πάπιστα, που ανακοίνωσε ότι θα κατεβεί από την Κοζάνη στα Μάταλα της Κρήτης για να κατασκευάσει γήπεδο και πολυτελείς εγκαταστάσεις στα 2.500 στρέμματα που ανήκουν στο Δήμο Τυμπακίου. Σχολιάζοντας ο Κ.Χ., είπε «εκτός από τη Μονή Τοπλού στη Σητεία [σ.σ. ήδη διεξάγεται ανάκριση με παραγγελία του κ. Σανιδά] που έχει έτοιμο project με μια αγγλική εταιρεία για γήπεδα γκολφ στην Κρήτη, γήπεδο γκολφ στη Μεγαλόνησο ετοιμάζει και ο Ομιλος Πάπιστα, που αγόρασε από τον Εφραίμ τα δημόσια οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, πού θα βρεθούν όλοι αυτοί οι όγκοι νερού στην Κρήτη που δοκιμάζεται από τη λειψυδρία, ...ε αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί πολύ απλά. Ας μην πλένονται οι Κρητικοί. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Vantevveghe [που έχει αναλάβει την επένδυση, βλ. Ιός, 15/7/07], τονίζει σε αναφορά του ότι: Είχαμε μεγάλη βοήθεια από τον κ. Δούκα και το πρωθυπουργικό γραφείο. Μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

Στο σημείο εκείνο της εκπομπής παρενέβη τηλεφωνικά ο Πέτρος Δούκας και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Π.Δ.: «Ακούστηκαν κάτι απίθανα πράγματα. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω καμία σχέση και καμία παρέμβαση με κανένα development του γκολφ, σε καμία περιοχή της Ελλάδας. Είμαι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ, που σημαίνει ότι έχουμε την ευθύνη του αγωνιστικού προγράμματος. Οτιδήποτε έχει να κάνει με ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα είναι καθαρά θέμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ούτε έχω παρέμβει υπέρ κανενός και ούτε θα παρέμβω και φυσικά σε καμία περίπτωση να γίνει οτιδήποτε σε βάρος του περιβάλλοντος. [...] Από πλευράς μου κανείς δεν έχει τύχει καμίας εύνοιας, κι ούτε είχα τη δυνατότητα να ευνοήσω κάποιον».

- Τότε πώς εξηγείτε την επιστολή της εταιρείας αυτής;

Π.Δ.: «Ρωτήστε τους ίδιους. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερα γκολφ στην Ελλάδα. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, με μόνο 5 γήπεδα έναντι 400 στα περισσότερα άλλα κράτη, 70 έχουν οι Τούρκοι. Αλλά στην πράξη [δεν έκανα] τίποτα. Ούτε την αρμοδιότητα ούτε τη δυνατότητα είχα και να 'θελα να τους βοηθήσω τους ανθρώπους. Απολύτως καμία».

- Δεν αμφισβητώ αυτά που λέτε. Μια τελευταία ερώτηση. Πιστεύετε ότι στην Κρήτη, και μάλιστα εκεί στο Τυμπάκι που πάσχει από λειψυδρία, μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια γήπεδα;

Π.Δ.: «Αν υπάρχουν λύσεις στα πολύ σωστά προβλήματα που θέτετε, θα 'πρεπε να το δούμε. Δεν μπορεί κανείς να πει οιονεί όχι δεν μ' αρέσει. Αν μπορούν να κάνουν ήπια παρέμβαση και να βρουν νερό που δεν θα επιβαρύνει τις γύρω περιοχές, να το 'βλεπε κανείς».

Πέρα από τις κατά καιρούς «συμπτωματικές» επισκέψεις του Πέτρου Δούκα σε περιοχές που ετοιμάζονται να εκχερσωθούν προκειμένου να γίνουν τα γήπεδα γκολφ (Μεσσηνία, Κρήτη, Αταλάντη κ.λπ.), παραθέτουμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γκολφ για την ομιλία του Πέτρου Δούκα στο συνέδριό της το 2005: «Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ Πέτρος Δούκας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε τους συνέδρους πως η κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι το γκολφ αποτελεί έναν εν δυνάμει στυλοβάτη του ποιοτικού τουρισμού και είναι διατεθειμένη να προωθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στον τομέα του τουριστικού γκολφ. Ηδη έχουν αποδεσμευτεί από παλαιές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις οι υπό εξέλιξη επενδύσεις τουριστικών συγκροτημάτων γηπέδων γκολφ, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και θα πυροδοτήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία νέων γηπέδων και από άλλους Ελληνες και ξένους επενδυτές. Σ' αυτό θα συμβάλει και το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα ρυθμίζει τις εκκρεμότητες για την οικιστική ανάπτυξη στα τουριστικά συγκροτήματα γηπέδων γκολφ, κάτι που ήταν ένας σοβαρός ανασχετικός παράγοντας στην προσέλκυση νέων επενδυτών».

Για όποιον δε αμφιβάλλει για την ενεργή βοήθεια του υφυπουργού, από κάθε κυβερνητική θέση, παραθέτουμε και το απόσπασμα από δικές του δηλώσεις στο ΕΛΚΕ (Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων), 18 μήνες μετά την ανάληψη της θέσης του υφ. Οικονομίας: «Θα ήθελα να προσκαλέσω ξένους επενδυτές να κοιτάξουν την Ελλάδα σαν ένα τόπο για επενδύσεις στον τομέα του γκολφ (γήπεδα και εγκαταστάσεις). Συγκροτούμε γι' αυτό μια νέα διυπουργική επιτροπή που θα διευκολύνει τις επενδύσεις στο γκολφ, που πιστεύουμε ότι αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο τομέα ανάπτυξης στην Ελλάδα και όλοι θα μεριμνήσουμε για τη "γρήγορη" διεκπεραίωση των προτάσεων και σχεδίων για τα γκολφ και τις σχετιζόμενες με αυτά εγκαταστάσεις».

Τέλος, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, χαρακτηριστική είναι και παρακάτω η δήλωση του Π.Δ. το 2005: «Κι άλλα γήπεδα είναι αναγκαία. Χρειαζόμαστε καλύτερες υπηρεσίες, μεγαλύτερες ανέσεις. Χωρίς αυτά η Ελλάδα είναι ανάπηρη. Το να ξαπλώνει κανείς στην παραλία δεν είναι πλέον αρκετό».

Τελικά ο Πέτρος Δούκας, μαθαίνοντας τη γλώσσα της διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται να έχει ξεχάσει τη διαφορά της αλήθειας από το ψέμα. Κι ενώ στην αρχή ξέχασε τι ακριβώς είχε υπογράψει στην περίπτωση του Βατοπεδίου, τώρα έχει ξεχάσει και το τι έχει πει και κυρίως το τι έχει κάνει στο ζήτημα του γκολφ και της αποψίλωσης ολόκληρων περιοχών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανέσεις που ονειρεύεται για τους golden golfers. Κι αν επί του παρόντος, λίγο χάρη στον κ. Σανιδά, λίγο χάρη στα ΜΜΕ και πολύ χάρη στην επιμονή φορέων και κατοίκων κάποιες περιοχές γλιτώνουν από αυτή τη λαίλαπα της καταστροφικής μανίας των γηπέδων, άλλες, όπως για παράδειγμα η Μεσσηνία με την ΠΟΤΑ του εφοπλιστή Κωσταντακόπουλου, έχουν παραδοθεί πλήρως στα επενδυτικά αποψιλωτικά έργα, παρ' όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ με τη βοήθεια του Χωροταξικού για τον Τουρισμό θα νομιμοποιηθούν οι καταστροφικές για το περιβάλλον μεγάλης έκτασης οικιστικές επεμβάσεις που συνοδεύονται με γήπεδα γκολφ, στον υπόλοιπο κόσμο (ακόμα και στην Κύπρο) συζητούν για κλείσιμο πολλών γηπέδων και δραστηριοποιούνται σε καμπάνιες για τη μη νομιμοποίηση του γκολφ σαν ολυμπιακού αθλήματος. Συζητήσεις που δεν γίνονται στα ελληνικά ΜΜΕ, παρά μόνο με αφορμή κάποιο επενδυτικό ή κατασκευαστικό σκάνδαλο.

Για του λόγου το αληθές, ακόμα και στον Economist (το αγαπημένο περιοδικό του κ. Δούκα) επισημαίνεται ότι σε μια πρόσφατη διάσκεψη για τη διαφθορά στην Αθήνα, ακτιβιστές από διάφορες χώρες αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις των πολιτών με τη μορφή της αντίστασης σε καταστροφικές για το περιβάλλον αποφάσεις, ειδικά όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από διεφθαρμένες ή ανύπαρκτες κυβερνήσεις.

Ακτιβιστές από πολλές χώρες ανέπτυξαν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν την κακοποίηση του περιβάλλοντος με νέες μεθόδους. Στο άρθρο καταγράφονται πετυχημένα παρόμοια παραδείγματα από πρωτοβουλίες σε διάφορες χώρες και επισημαίνεται και η σημαντική συμβολή των bloggers σε αυτές τις προσπάθειες.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, αναφέρεται στην πρωτοβουλία 10 μη κυβερνητικών οργανώσεων που μαζί με ένα δίκτυο τοπικών δράσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου αντιστέκονται στη σχεδιαζόμενη αλλαγή που θα καθιστά «εύκολη» την οικιστική παρέμβαση στα νησιά.

Γίνεται αναφορά στην αντίθετη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σε πρωτοβουλίες πολιτών να σωθεί ό,τι παραμένει όρθιο από τις ομορφιές της Ελλάδας. «Τα αθηναϊκά ΜΜΕ, ακόμα και τα αντιπολιτευόμενα», γράφει ο Eco-nomist (20/11/08), «κρατούν μια παράξενη σιωπή στο ζήτημα, γεγονός που αποδίδεται στην ισχύ του λόμπι των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών».

 

(Ελευθεροτυπία, 29/11/2008)

 

www.iospress.gr