ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΑΘ 

 

Αγωγοί και αγωγές στη Θεσσαλονίκη

 

 

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΔΕΚΟ απασχολούν τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ με τις υπερεξουσίες τους, τις επιλογές και τις δηλώσεις τους. Πάντα βέβαια με αρωγό το σημερινό υπουργείο Οικονομικών που βολικά αποδέχεται οτιδήποτε οδηγεί στον έστω και μέσω απαξίωσης κατατεμαχισμό και στην πώληση των άλλοτε κραταιών κρατικών εταιρειών. Τρανά παραδείγματα, Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΟΛΜ, ΟΛΘ, ΔΕΗ κ.λπ.

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, και ειδικότερα στην Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) εγκαινιάστηκαν νέες πρακτικές. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζήτησε από τον πρόεδρο των εργαζομένων του σωματείου υπαλλήλων, Δημήτρη Βασιλειάδη, να υπογράψει δήλωση μετανοίας! Η «δήλωση» αφορά τις καταγγελίες που έχει κατά καιρούς διατυπώσει ο εν λόγω συνδικαλιστής και μέλος της ΔΑΚΕ. Ο Δ.Β., εκλεγμένο μέλος και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας και μέλος της Ν.Δ., αποφάσισε αντί να υπογράψει να στείλει την επιστολή-δήλωση στο μέγαρο Μαξίμου μαζί με μια σκληρή καταγγελία.

«Τις μεσαιωνικές μεθόδους των πιο σκοτεινών εποχών θυμίζουν οι εξευτελιστικές δηλώσεις μετανοίας σαν κι αυτή», μας τόνισε ο κ. Βασιλειάδης. Πράγματι το περιεχόμενο της δήλωσης είναι ιδιαίτερα εξευτελιστικό. Αν το υπέγραφε αυτό ο συνδικαλιστής θα αυτοχαρακτηριζόταν -εκτός των άλλων- απόλυτα ηλίθιος και ανίκανος. Παραθέτουμε λίγα μόνο από τα εισαγωγικά ρήματα της «ομολογίας»: «αναιρώ το περιεχόμενο των δηλώσεών μου... ήταν πληροφορίες κακόβουλες από συναδέλφους... με λύπη και οδύνη διαπιστώνω ότι ήταν αβάσιμες καταγγελίες... ζητώ δημόσια συγνώμη από τον διευθύνοντα σύμβουλο... έχω κάνει λάθος στις εκτιμήσεις μου... παρασύρθηκα και παρέσυρα... έσφαλα κ.λπ». Στο τέλος δε της δήλωσης υπάρχει ύμνος στο πρόσωπο του συμβούλου.

Ο Δ. Β. μας εξήγησε πώς προέκυψε αυτή η δήλωση μετανοίας: «Στις 23 του μηνός είχα δικαστήριο με τον διευθύνοντα σύμβουλο λόγω δυσμενούς μετάθεσης που μου είχε κάνει στο Καλοχώρι. Με μετέθεσε το 2007 και εγώ προσέφυγα στη δικαιοσύνη. Δικαιώθηκα από την Επιθεώρηση Εργασίας και την ημέρα που θα γινόταν το δικαστήριο με πλησίασαν η νομική σύμβουλος και ο ειδικός του σύμβουλος και μου είπαν ότι "από αύριο επιστρέφω στην υπηρεσία και να τους υποδείξω σε ποιο γραφείο θέλω να πάω". Εγώ απάντησα ότι δεν θέλω καμιά χάρη και θα υπακούσω στην απόφαση του δικαστηρίου. Με πιέσανε να συναντηθώ με τον ίδιο το σύμβουλο στο γραφείο του. Εγώ αρνήθηκα να πάω εκεί τη στιγμή που είχαμε δικαστήριο. Τελικά συναντηθήκαμε σε μια καφετέρια. Με πίεσε να ανακαλέσω τα όσα είχα πει και "ό,τι θέλω". Δηλαδή πέρα από την αποκατάστασή μου και την απόσυρση των αγωγών θα είχα και οικονομικό όφελος. "Εμείς" μου είπε "ενδιαφερόμαστε για την οικονομική σου ανέλκυση". Απάντησα ότι εμένα η ανέλιξή μου γίνεται μόνο μέσα από το μισθό μου και 33 χρόνια δεν έχω πάρει επιπλέον ούτε μια υπερωρία. Κατόπιν συναντηθήκαμε στο γραφείο του παρουσία του προέδρου της νομαρχιακής οργάνωσης της Ν.Δ. Κέντρου Πόλης. Αυτός, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, παρίστατο εκεί σαν εκπρόσωπος του κόμματος. Να επιβλέψει δηλαδή τη διαδικασία. Εκεί μου έδωσαν και αυτό το κατάπτυστο έγγραφο και τους είπα ότι ντρέπομαι που είμαι κομματικό μέλος. Νόμιζαν ότι με το δέλεαρ το οικονομικό θα με πείσουν. Είχα 7 μήνες να πληρωθώ και ήμουνα σε αθλία κατάσταση με γραμμάτια για το σπίτι κ.λπ. Τους είπα ότι εγώ μπορεί να πεινάσω αλλά εσείς θα πάτε φυλακή. Μετά πήγε η νομική του σύμβουλος στο δικηγόρο μου για να τον πείσει να υπογράψω. Ο δικηγόρος μου φυσικά αρνήθηκε. Το κατάπτυστο κείμενο το κατήγγειλα στο Δ.Σ. την επόμενη μέρα. Ο διευθύνων σύμβουλος ήταν παρών και δεν είπε λέξη».

Υπάρχει σωρεία και άλλων σοβαρών καταγγελιών που δημιουργούν εύλογες απορίες για τη διαχείριση της ΕΥΑΘ. Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου (διορισμένης από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο) για το 2005-2006 επισήμαινε «τη μεγάλη ακαταστασία στην διαχείριση των έργων, στα ημερολόγια της επιβλέψεως, των επιμετρήσεων, της αδιαφάνειας στο θέμα της διαχείρισης των βλαβών, στην πολύ άνιση μεταχείριση των εργολάβων (με αποτέλεσμα υπέρογκες αυξήσεις κόστους) κ.λπ». Η τύχη του πορίσματος παραμένει άγνωστη. Την ίδια ώρα αγωγές ύψους 10.000.000 ευρώ εναντίον εργαζομένων και συνδικαλιστών έχει υποβάλει συνολικά ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος. Πάνω από 10 πρώην ανώτατα στελέχη και εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Τέλος, έχουν γίνει μέχρι και δύο χρόνων περικοπές μισθών όσων εργαζομένων κατήγγειλαν τις απευθείας αναθέσεις, απευθείας προμήθειες, καθυστερήσεις έργων, υπερτιμολογήσεις κ.λπ. Σε αυτά, προσθέτει ο Δ.Β., και την απόλυση του προηγούμενου νομικού συμβούλου της εταιρείας.

«Οι απευθείας αναθέσεις ξεπερνούν τα 20.000.000 ευρώ, μόνο για διαφημίσεις ξοδεύτηκαν 1.000.000 ευρώ, οι υπερτιμολογήσεις έφτασαν το 170%, πράγμα που εντόπισε και το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου, διεθνείς διαγωνισμοί (23 και 24 του 2006) δεν εστάλησαν στο ελεγκτικό συνέδριο, υλικά προμηθειών της ΕΥΑΘ αγοράζονται από συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς διαγωνισμό, εργολάβοι της προτίμησης του συμβούλου κατηγορήθηκαν από το ΙΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ για οφειλές εισφορών που πληρώθηκαν ένα χρόνο μετά. Το 2006 δόθηκαν με απευθείας ανάθεση σε 2 εργολάβους 2,4 εκ. ευρώ. Γίνονται συνεχείς συμπληρωματικές συμβάσεις που ανεβάζουν υπέρογκα τα ποσά αμοιβών των εργολάβων. Εκθέσεις ορκωτών λογιστών επισημαίνουν τις ατασθαλίες, τις κακοτεχνίες και τις καθυστερήσεις».

Ειδικά για την περίπτωση του εργολάβου που εισέπραξε τα 2 εκ. ευρώ κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ και από τα δύο σωματεία των εργαζομένων (ύδρευσης και αποχέτευσης) στις 11/6/2008. Ολες αυτές οι καταγγελίες έχουν εκτεθεί αναλυτικά τόσο από τον Δ.Β. όσο και από τις διοικήσεις των σωματείων όλου του πολιτικού φάσματος. Τρία χρόνια τώρα δεν έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών αν όχι την επέμβαση εισαγγελέα.

Σε συνέντευξη Τύπου το Μάιο τα δύο σωματεία της ΕΥΑΘ κατήγγειλαν τριπλάσιο κόστος εργολαβιών, υπεξαίρεση στοιχείων, απόκρυψη πορισμάτων και παύση της επιτροπής ελέγχου. Κατήγγειλαν ακόμα την από το παράθυρο προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Παράδειγμα, η γαλλική εταιρία SUEZ που καταθέτει προτάσεις για στρατηγική συνεργασία από κοινού με την ΕΥΑΘ χωρίς διαγωνισμούς, με συνοπτικές διαδικασίες, στη βάση μιας μεγάλης «συμπάθειας» που τρέφουν κάποιοι υπεύθυνοι για τη γαλλική αυτή εταιρεία. Παράλληλα ιδρύεται θυγατρική της ΕΥΑΘ χωρίς αιτιολογικό, με αποφάσεις που πάρθηκαν σε συναντήσεις μελών του Δ.Σ. στα... Λαδάδικα. Τα σωματεία αναφέρουν ότι διακηρύσσονται από τη διοίκηση έργα «εξορθολογισμού» δαπανών ενώ δεν υπάρχουν λύσεις και χρονοδιαγράμματα για τα πολύ σοβαρά θέματα όπως αυτό της λυματολάσπης, της ασβεστοποίησης και της δημιουργίας νέων δεξαμενών νερού. Ενώ το διυλιστήριο του νερού και ο βιολογικός καθαρισμός στη Θεσσαλονίκη είναι δύο μεγάλα έργα με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, η λειτουργία τους παραχωρήθηκε με φωτογραφικές διατάξεις σε δύο ιδιωτικές εταιρείες. «Ολοι γνωρίζουμε πλέον πώς τέτοιου είδους παραχωρήσεις μετατρέπονται σε ζεστό πολιτικό χρήμα», μας λένε άλλοι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ.

Τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας έδωσαν στους εαυτούς τους αυξήσεις της τάξης του 25%, ενώ οι στρατιές των γαλάζιων συμβασιούχων αναγκάζουν τους βουλευτές να σωπαίνουν.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι πέρα από την «κακή» διαχείριση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, η βαθμιαία συρρίκνωση οφείλεται στη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το μέλλον των ΔΕΚΟ.

Εάν δεν υπήρχε αυτή η κάλυψη με στόχο την πώληση θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο τόσα χρόνια να μην επέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δυστυχώς τα πράγματα απ' ό,τι φαίνεται είναι και σε αυτή την εταιρεία πολύ χειρότερα από τις καταγγελίες των εργαζομένων, που προσπαθούν μόνοι να περισώσουν το κύρος της, να εμποδίσουν την απαξίωση, τον κατατεμαχισμό και τέλος την πώλησή της σε κάποια από τις εταιρείες που τον τελευταίο καιρό ψωνίζουν φτηνά στην Ελλάδα της ακρίβειας.

 

(Ελευθεροτυπία, 14/6/2008)

 

www.iospress.gr