Οι διαδικασίες εκλογής καθηγητή στο Πάντειο γίνονται πεδίο μάχης με θύματα ανθρώπους και θεσμούς
 

Καθηγητής με το ζόρι;
 


"Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι καταγγέλλουν εκφοβισμό"
      
 ("Καθημερινή", 17/11/04)
 


Από το περασμένο καλοκαίρι η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου έχει στα χέρια της ένα φάκελο -ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς, ως και τούτη την ώρα, με νέα στοιχεία και καταγγελίες-, σχετικό με μια πρωτοφανή υπόθεση διεκδίκησης, με κάθε μέσο, πανεπιστημιακής θέσης, που διαδραματίζεται από τον Μάιο του 2001 στο πολύπαθο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οσο περνά ο χρόνος και δεν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα -και εδώ έχει ευθύνη το υπουργείο και η Δικαιοσύνη- το Πάντειο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα καθώς διαπιστώνονται ανατριχιαστικά γεγονότα που οδηγούν σε απαξίωση του ιδρύματος και παράλυση των ακαδημαϊκών λειτουργιών:

Διατριβές, προϊόντα αντιγραφής. Ξυλοδαρμός του καθηγητή Γ. Σταμάτη λίγο πριν παραστεί σε κρίσιμη συνεδρίαση. Εικονικές τοποθετήσεις βομβών ώστε να αναβληθούν διαδικασίες του πανεπιστημίου. Απειλές, μηνύσεις και αγωγές κατά καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων και υποψηφίων πανεπιστημιακών δασκάλων. Εξαιρέσεις και αυτοεξαιρέσεις μελών των αρμοδίων οργάνων που εκλέγουν νέους καθηγητές, σκόπιμες ή υπό το κράτος εκφοβισμού κ.ο.κ.

Διδακτορική λογοκλοπή

Ηδη από τις 21 Ιουνίου 2004 η διευθύντρια του Τομέα Οικονομίας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου ενημερώνει -δια του Πρύτανη- την κ. Γιαννάκου για τις ως τότε σοβαρές εξελίξεις: "Ο Τομέας Οικονομίας συνεδρίασε, ως καθ' ύλην αρμόδιος, και αποφάσισε ομοφώνως να γνωμοδοτήσει προς το Τμήμα ότι σημαντικό μέρος της εν λόγω διατριβής (σ.σ. που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο) ήταν προϊόν λογοκλοπής από έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε κυκλοφορήσει δέκα έτη νωρίτερα. Πέραν της προφανούς σημασίας του θέματος, αυτό έχει και άλλη μία σημαντική παράμετρο που καθιστά την ανάγκη επίλυσής του επιτακτική. Και τούτο επειδή ο εν λόγω διδάκτωρ είναι υποψήφιος σε δύο θέσεις Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης. Δυστυχώς, τόσο το Τμήμα, όσο και το Πανεπιστήμιο δεν είναι πλέον σε θέση να αποφασίσουν επί του θέματος της εκλογής για τους εξής, κυρίως, λόγους:

* Η Πρόεδρος του Τμήματος έχει αυτοεξαιρεθεί από όλες τις διαδικασίες που αφορούν στον συγκεκριμένο υποψήφιο επειδή αυτός την είχε μηνύσει (και στη συνέχεια απηλλάγη δια βουλευμάτων του Συμβουλίου Πρωτοδικών και του Συμβουλίου Εφετών).

* Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος παραιτήθηκε μετά από τη συνεδρία της 26ης Μαϊου της Γ.Σ. Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος. Η συνέλευση θα αποφάσιζε για το θέμα της αντιγραφής, αλλά αυτή ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε δεδομένου ότι ο προεδρεύων εσπευσμένα διαπίστωσε έλλειψη απαρτίας, χωρίς να περιμένει να διαρρεύσει ένα εύλογο διάστημα προσέλευσης.

* Ο Πρύτανης, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο θα μπορούσε να συγκαλέσει τη συνέλευση του Τμήματος, έχει αυτοεξαιρεθεί από όλες τις διαδικασίες που αφορούν τον εν λόγω υποψήφιο και έχει υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι η διοίκηση δεν δύναται να ασκήσει τα καθήκοντά της.".

Στην πιο πάνω αναφορά προς την υπουργό επισυνάπτεται και η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα Οικονομίας (25/5/2004) η οποία αφού διαπίστωσε ότι η διδακτορική διατριβή του συγκεκριμένου υποψήφιου καθηγητή μέ τίτλο "Οι Τραπεζικές Χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα και το Σύστημα Ελέγχου τους" που εκπονήθηκε το 1988, αντιγράφει εκατό περίπου σελίδες από το βιβλίο "Τα πρώτα πενήντα χρόνια της Τραπέζης της Ελλάδος, 1928-1978", εκδ. ΤτΕ, ζητά:

"1. Την ανάκληση του τίτλου του διδάκτορα (κ. 'υποψηφίου')

2. Την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά του (...εν λόγω) για απάτη εις βάρος του Δημοσίου και για όποια άλλα αδικήματα προκύπτουν, και

3. Την άμεση εφαρμογή όλων των παρεπομένων συνεπειών της ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου, όπως απόσυρση του σώματος της 'διατριβής' από όλες τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία και έκπτωση των υποψηφιοτήτων του (...) για τις δύο προαναφερθείσες θέσεις στο Τμήμα".

Οι μέρες κυλούσαν η κατάσταση εκτραχυνόταν αλλά το Υπουργείο ...αγρόν ηγόραζε. Νέα επιστολή φτάνει στην κ. Γιαννάκου στις 22/9/2004 από τον Τομέα Οικονομίας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης: "Η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος για το θέμα της λογοκλοπής ουδέποτε ολοκληρώθηκε, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση δύο βομβών κατά την ώρα της συνέλευσης και την εσπευσμένη αποχώρηση του προεδρεύοντος, παρά την ενημέρωση από την Πρυτανεία και την αντίθετη γνώμη των παρευρισκομένων μελών της Συνέλευσης. Παρά τη σπουδαιότητα και τη χρονική πίεση το θέμα δεν έχει έλθει ακόμη στη Γ.Σ. Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος. Θεωρούμε ότι η τήρηση της νομιμότητας και οι αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, σε συνδυασμό με τις ανάγκες του Τμήματος, επιτάσσουν την άμεση σύγκληση Γ.Σ, στα μέλη της οποίας θα πρέπει να κοινοποιηθούν τα πειστήρια της αντιγραφής, τα οποία βρίσκονται στη Γραμματεία του Τμήματος, για να λάβει τις πρέπουσες αποφάσεις".

Απειλές, μηνύσεις και ξύλο

Στις 12 Οκτωβρίου 2004 ο Τομέας Οικονομίας αποφασίζει να στείλει προς τον Πρύτανη Σταμάτη Παπαστάμο (και προς όλους τους ενδιαφερόμενους και τους αρμοδίους) ένα αναλυτικό ιστορικό αυτής της υπόθεσης, καθώς όλα δείχνουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ας δούμε ορισμένα μόνο σημεία κατά χρονολογική σειρά:

* "Η συνεδρία της Γ.Σ και του Εκλεκτορικού Σώματος της 15.6.2001, όπου θα κρίνονταν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Επικούρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο 'Πολιτική Οικονομία', αναβλήθηκε λόγω ανωνύμου τηλεφωνήματος για ύπαρξη βόμβας. Στη νέα πρόσκληση για την εν λόγω εκλογή ορίζονταν προληπτικά δύο εναλλακτικές αίθουσες συνεδρίας για αποφυγή νέων απειλών. Στις 29.6.2001 εξελέγη ο προτεινόμενος από την τριμελή Εισηγητική Επιτροπή κ. Θ. Μαριόλης με 19 ψήφους σε σύνολο 20 παρόντων".

* "Λίγες μέρες πριν η μητέρα του υποψηφίου κ. Θ. Μαριόλη δέχτηκε ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα κατά της ζωής του υιού της προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του".

* "Στις 16.10.2001 ο (...) υπέβαλε μήνυση κατά της τότε Προέδρου του Τμήματος, των μελών της Εισηγητικής Επιτροπής, του Προϊσταμένου του Τμήματος Διδακτικού Προσωπικού και παντός άλλου υπευθύνου (σ.σ. για τη μη εκλογή του) συκοφαντώντας τους για διάφορα αδικήματα. Ολοι οι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν (...) Προφανής σκοπός της μήνυσης και των προσφυγών ήταν η αλλοίωση της σύνθεσης της Εισηγητικής Επιτροπής του Εκλεκτορικού Σώματος".

* "Τον Απρίλιο 2003 προκηρύχθηκε θέση με γνωστικό αντικείμενο 'Οικονομική Πολιτική' (σ.σ. μεταξύ των υποψηφίων και ο ...εν λόγω κ. 'υποψήφιος'). Ο ένας εκ των υποψηφίων, κ. Γ. Παπαϊωάννου κατήγγειλε ότι δέχτηκε ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα κατά της ζωής του προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του"

* "Το πρωί της 22.3.2004 ο καθηγητής κ. Γιώργος Σταμάτης, την εξαίρεση του οποίου είχε ζητήσει ο (...) υπέστη σοβαρότατες σωματικές βλάβες εκ προθέσεως από δύο αγνώστους ακόμα δράστες μπροστά στο σπίτι του, πριν τη μετάβασή του στη Γ.Σ προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής και να επιβεβαιώσει με τα πρωτότυπα των έργων τις καταγγελίες περί εκτεταμένης αντιγραφής"

* "Στις 7.10.2004, κατετέθη στο Πάντειο 'Εισηγητική Εκθεση' με ημερομηνία 26.4.2004, με την οποία προτεινόταν ο (σ.σ. κ. 'υποψήφιος') στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο 'Οικονομική Πολιτική' (αρ. πρωτ. 5724/7.10.2004). Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην 'Εκθεση' δεν γινόταν μνεία των καταγγελιών για αντιγραφή, ενώ εμφανίζονταν ως μέλη της Τριμελούς Επιτροπής οι καθηγητές κύριοι Γ. Αγαπητός, Ι. Βαρθολομαίος και Μ. Ψαλιδόπουλος. Σημειώνεται ότι από μηνών, ο μεν κ. Αγαπητός παραιτήθηκε, ο δε κ. Μ. Ψαλιδόπουλος αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή κ. Γ. Σταμάτη, που ήταν και αρχικά μέλος της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής. Την 'Εκθεση' υπέγραφε μόνο ο καθηγητής κ. Ι. Βαρθολομαίος. Στις 11.10.2004 ο κ. Ι. Βαρθολομαίος απέστειλε στον Πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Π. Τσίρη έγγραφο με το οποίο του δήλωνε ότι ουδέποτε έχει υποβάλει στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης αυτήν την Εκθεση (έγγραφο με αρ. πρωτ. 5807/11.10.2004)".

* "Τα ανωτέρω περιστατικά αποτελούν μικρή περίληψη των όσων συμβαίνουν στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης όπου έχουν διαπραχθεί βαρύτατα ποινικά αδικήματα, ορισμένα από τα οποία έχουν καταγγελθεί στη Δικαιοσύνη. Τα περιστατικά αυτά οδηγούν στην αποσύνθεση του Τμήματος την οποία ορισμένοι φαίνεται να επιδιώκουν συστηματικά. Παρακαλούμε να ερευνήσετε άμεσα για τον εντοπισμό των υπευθύνων και κατόπιν να προβείτε στις νόμιμες δικαστικές και πειθαρχικές ενέργειες. Δεν μπορεί το μεγαλύτερο Τμήμα του Πανεπιστημίου να οδηγείται στην καταστροφή, να διασύρονται τα μέλη ΔΕΠ του και να καταλύονται με τόση άνεση οι πανεπιστημιακοί θεσμοί".

Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές υποβάλλονται νέες μηνύσεις και αγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων προκαλώντας το απόλυτο βραχυκύκλωμα των ακαδημαϊκών λειτουργιών με τη μέθοδο των "εξαιρέσεων" και των "αποσύρσεων".

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει αμφιβολία πως όλα αυτά πράγματι "προσιδιάζουν περισσότερο στον κόσμο της νύχτας" -όπως γράφει και το "Εθνος" (19/11/2004), σε παρουσίαση σχετικής διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο, για όσα συμβαίνουν στο Πάντειο, εικοσιενός καθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

(Ελευθεροτυπία, 27/11/2004)

 

www.iospress.gr