Η Υπηρεσία Πληροφοριών παρεμβαίνει σε εφημερίδες και δημοσιογράφους της Χίου


Οι μυστικοί κονδυλοφόροι της ΕΥΠ
 "Η γνωριμία με το γείτονα, μονόδρομος για το μέλλον"
        (εφ. «Πολίτης» της Χίου, 27/8/03) 


ΑΛΛΟ ένα κρούσμα εκφοβισμού ενεργού πολίτη και απόπειρας λογοκρισίας του Τύπου για «εθνικούς λόγους» από την ΕΥΠ. Αυτή τη φορά οι αυταρχικές και παράνομες δραστηριότητες των χαφιέδων εκδηλώθηκαν στη Χίο κατά του εκδότη του περιοδικού «Πελινναίο» Γιάννη Μακριδάκη και της εφημερίδας «Πολίτης», της οποίας είναι τακτικός συνεργάτης.

Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από ένα παρόμοιο περιστατικό στο Βόλο (βλ. «Ιός», 15/6/2003), χωρίς βεβαίως ποτέ να μάθουμε αν (και πώς) η κυβέρνηση... συμμάζεψε τελικά τους μεταναστοφάγους πράκτορές της στη Θεσσαλία, τα συμβάντα στη Χίο προκαλούν βάσιμη ανησυχία για ενός είδους επιστροφή της ΕΥΠ στο αλήστου μνήμης κυνήγι του «φρονήματος» και του «εσωτερικού εχθρού». Δεν πάει, άλλωστε, και πολύς καιρός από την εποχή (καλοκαίρι του 2002) που αποκαλύφθηκε ανάλογη παράνομη πρακτική των υπηρεσιών «αντικατασκοπίας» (φακέλωμα για «αντεθνική αρθρογραφία») σε βάρος του ανταποκριτή της «Ε» στη γειτονική Μυτιλήνη, Στρατή Μπαλάσκα.

Φαίνεται ότι ειδικά οι «υπηρεσίες» στο Αιγαίο κινούνται αντίθετα προς το πνεύμα της κυβερνητικής γραμμής για τα ελληνοτουρκικά, αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και τη ρητή προτροπή του Γ. Παπανδρέου προς τους συμπολίτες τους για την καλή γειτονία: «Η δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας δεν είναι έργο μόνο των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών -έλεγε στη Μυτιλήνη ο υπουργός πριν από τέσσερα χρόνια-, αφορά όλους, γυναίκες, νέους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικά κάθε έναν από εμάς». 

Αγρυπνοι φρουροί

Στις 27 Αυγούστου η καθημερινή εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου, όπως κάθε Τετάρτη, κυκλοφόρησε φιλοξενώντας το δισέλιδο του Γιάννη Μακριδάκη με θέμα, εκείνη την ημέρα, την ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων. «Μέχρι σήμερα η προσέγγιση προσκρούει στην Ιστορία και στην πλύση εγκεφάλου που υπόκεινται οι λαοί», υπογραμμίζει ο κ. Μακριδάκης, που δεν κρύβει τη στράτευσή του στον αγώνα κατά του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας. «Σε χώρες που θέλουν να λέγονται πολιτισμένες και να βαδίζουν στον εικοστό πρώτο αιώνα εορτάζονται ακόμα -συνεχίζει ο αρθρογράφος- ένθεν και ένθεν εορτές πολέμων, με πρόφαση τον αγώνα για τη λευτεριά. Και όπως εμείς γιορτάζουμε την απελευθέρωση από τους Τούρκους στις 11 του Νοέμβρη, έτσι κι εκείνοι γιορτάζουν την απελευθέρωση της Σμύρνης από τους Ελληνες στις 9 του Σεπτέμβρη και του Τσεσμέ στις 16 του ίδιου μήνα. Αυτές οι εκδηλώσεις που γίνονται δήθεν για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποθέτουν κάθε χρόνο ένα νέο στρώμα ομίχλης στον εγκέφαλο και την ψυχή των δύο λαών, αφού το μόνο που πραγματικά μένει από αυτές είναι η κεντρική ιδέα, δηλαδή ότι κάποτε και ακόμα, υπήρχε και υπάρχει ο κίνδυνος του γείτονα».

Δεν πρόλαβε καλά καλά να μοιραστεί η εφημερίδα στα περίπτερα, όταν στέλεχος της ΕΥΠ του νησιού αφού μελέτησε το άρθρο του κ. Μακριδάκη παρενέβη στους εκδότες του «Πολίτη» με «γνήσιο εθνικό ενδιαφέρον», ζητώντας τους να προσέχουν άλλη φορά ποιανού τις «αντεθνικές» απόψεις δημοσιεύουν. (Δείτε σε διπλανή στήλη την καταγγελία του ίδιου του Γ. Μακριδάκη.)

«Είναι η πρώτη φορά που ο "Πολίτης" δέχεται υποδείξεις από πρόσωπα που διαδίδουν ότι λειτουργούν εκ μέρους της ΕΥΠ», μας λέει ο διευθυντής της εφημερίδας Νίκος Γεωργούλης. «Στη Χίο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα πρόσωπα που αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης και είναι συχνές οι παραινέσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ να εκφράζονται επιφυλακτικά». Επιμένοντας ότι όλα τα δεδομένα συνηγορούν πως στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για απλούς «αγανακτισμένους αναγνώστες», αλλά για εκφοβιστική, συκοφαντική και λογοκριτική απόπειρα κατά του κ. Μακριδάκη και του «Πολίτη», από την πλευρά εντεταλμένων οργάνων του κράτους, ο κ. Γεωργούλης γίνεται αυστηρότερος: «Θα πρέπει η κεντρική διοίκηση της ΕΥΠ να προβληματιστεί έντονα για την επιλογή των συνεργατών της και την ικανότητά τους να διακρίνουν τα όρια του "εθνικά ωφέλιμου" από εκείνα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Μέθοδοι όπως αυτές, στην πράξη αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά ατσαλώνουν τη δημοσιογραφική πένα και διασύρουν την υπηρεσία».

Ανεπιθύμητος εκδότης

Ομως οι «υπηρεσίες» της Χίου, πέρα από την όποια ...ανεπάρκειά τους να κατανοήσουν τις αλλαγές της ελληνικής πολιτικής απέναντι στον «προαιώνιο εχθρό», έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, εδώ και καιρό, με τον Γιάννη Μακριδάκη. Διότι ο 32χρονος δημοσιογράφος και ακούραστος εκδότης του αναγνωρισμένου (και από την πολιτεία) περιοδικού «Πελινναίο» και πλήθους άλλων αξιοζήλευτων επιστημονικών εκδόσεων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Χίου, τυχαίνει να μπαίνει αδιάκοπα στη μύτη του τοπικού κατεστημένου: είτε ως μαχητής κατά των πολύμορφων περιβαλλοντικών εγκλημάτων, τα οποία ως γνωστόν σχετίζονται με τεράστια κερδοσκοπικά συμφέροντα στο νησί, είτε ως κεντρική προσωπικότητα του έμπρακτου αντιαυταρχισμού, αντεθνικισμού και αντιρατσισμού στην περιοχή (που πάλι αγγίζει ευαίσθητες πτυχές της τοπικής οικονομίας).

Ετσι στις 24/2/2000 ο κ. Μακριδάκης δέχτηκε «κατά λάθος» επίθεση ένοπλων «ράμπο» στο σπίτι του διότι τότε... «έψαχναν για λαθρομετανάστες», αλλά επίσημη και δημόσια συγγνώμη δεν του ζήτησε ποτέ η αστυνομική ηγεσία. Το Μάιο του 2001 συνελήφθη έξω από το «Ομήρειο» στην πόλη της Χίου λίγο πριν από την ομιλία του Κ. Σημίτη και οδηγήθηκε βιαίως στο αστυνομικό τμήμα ως «ανεπιθύμητος», όπως του είπε η «υπηρεσία», αν και ήταν επίσημα προσκεκλημένος στην εκδήλωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Γι' αυτά τα απίθανα περιστατικά ο Γιάννης Μακριδάκης διαμαρτυρήθηκε έντονα και δημόσια, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και σε κυβερνητικά στελέχη, κερδίζοντας την υποστήριξη (με συλλογή υπογραφών, ψηφίσματα και δημοσιεύματα) της τοπικής κοινωνίας, υποχρεώνοντας την Ελπίδα Τσουρή να του ζητήσει συγγνώμη από μέρους της κυβέρνησης για την αυταρχική συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μία ακόμα πρωτοβουλία του Γ. Μακριδάκη, τον Νοέμβριο του 2002, ερέθισε καθώς φαίνεται ακόμα περισσότερο τις «υπηρεσίες». Ηταν τότε που (αυτός που έχει Τούρκους φίλους στη Σμύρνη και σύμφωνα με του ΕΥΠίτες κάνει «πολλά ύποπτα ταξίδια απέναντι»), ξεμπρόστιασε έναν εθνικόφρονα κρατικό λειτουργό που βολτάριζε άνετος με το αυτοκίνητό του έχοντας στο πίσω παράθυρο (από την εσωτερική πλευρά φυσικά) ταμπέλα με το αγαπημένο σλόγκαν των νεοναζί «Ο καλύτερος Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος».

Αγνωστοι εντολείς

Ο γιατρός Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Χίου, γνωρίζει όσο λίγοι στο νησί τις πραγματικές και τις προσχηματικές αντιθέσεις στην τοπική κοινωνία. Το περιστατικό με την απόπειρα λογοκρισίας και στιγματισμού (ως «εθνικά υπόπτου») του Γ. Μακριδάκη τον ανησυχεί: «Η εξουσία ως γνωστόν -μας είπε- από αμνημονεύτων χρόνων έχει προβλήματα με τα ελεύθερα άτομα, με τους σκεπτόμενους πολίτες. Εξευτελίζεται μάλιστα πολύ συχνά όταν δείχνει τα δόντια της απέναντι σε ανθρώπους που απλά της βγάζουν τη γλώσσα και γελούν μαζί της. Τελευταίο παράδειγμα, η ταλαιπωρία του Γιάννη. Πέρα από το φαιδρό της υποθέσεως υπάρχει βέβαια και ένα σημαντικό ερώτημα, αν δηλαδή οι εντολές για την περίπτωση Μακριδάκη δόθηκαν από τοπικό ή ανώτερο επίπεδο. Ως πολίτες όμως και στη μία και στην άλλη περίπτωση πρέπει να ανησυχούμε βαθιά».

Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», σε εκδηλώσεις της οποίας έχει συμμετάσχει ο κ. Μακριδάκης, θεωρεί ότι το «επίμαχο» άρθρο εκφράζει με άρτιο τρόπο το αντεθνικιστικό μέτωπο που πρέπει να αναπτυχθεί εναντίον των «διαχρονικών και πάγιων προκαταλήψεων που δηλητηρίαζαν τις σχέσεις των δύο λαών». «Απέναντι σ' αυτές τις αντιλήψεις του δημοσιεύματος -σημειώνει η σχετική ανακοίνωση της Κίνησης- που διατρέχουν σήμερα ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που υιοθετούνται σχεδόν από την επίσημη κρατική έκφραση, αντί επαίνου προέκυψε εκφοβιστική παρέμβαση του τοπικού κλιμακίου της ΕΥΠ. Ενδεχομένως πρόκειται για εκδήλωση ψευδοπατριωτισμού υπερβάλλοντος ζήλου μεμονωμένου υπηρεσιακού στελέχους, οπότε το γεγονός καταγγέλλεται με δριμύτητα και ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανακαλείται στην τάξη. Εάν όμως πρόκειται για επίδειξη αυτόνομης πολιτικής δράσης από κρατική υπηρεσία και μάλιστα σε ιδιαιτέρως ευαίσθητο χώρο, τότε οι πολιτικοί προϊστάμενοί της οφείλουν, ενώπιον των ευθυνών τους, να ενεργήσουν με τρόπο άμεσο και μη επιδεκτικό της όποιας αμφιβολίας ή αμφισβήτησης».

Για να δούμε αν απαντήσει κανείς, αυτή τη φορά.


Μαζέψτε τους πράκτορές σας


Στις 30/8/2003, δύο μέρες μετά τη λογοκριτική και εκφοβιστική παρέμβαση της ΕΥΠ εναντίον του, ο κ. Μακριδάκης έστειλε την ακόλουθη επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου:

Κύριε υπουργέ,

Ονομάζομαι Γιάννης Μακριδάκης, ζω μόνιμα στη Χίο και είμαι διευθυντής του Κέντρου Χιακών Μελετών, εκδότης του περιοδικού «Πελινναίο» και ειδικός συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας «Πολίτης».

Το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την αρθρογραφία μου στην εφημερίδα, με την οποία εξέφραζα τις απόψεις μου για τις σχέσεις των λαών και για το ρόλο που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της προσέγγισης με την Τουρκία, έχω βιώσει τα ακόλουθα γεγονότα:

1. Την Τετάρτη 27/8/03, ημέρα που δημοσιεύτηκε το άρθρο, ο διοικητής του γραφείου της ΕΥΠ στη Χίο επικοινώνησε τηλεφωνικά με το διευθυντή της εφημερίδας «Πολίτης», λέγοντάς του ότι το άρθρο μου είναι αντεθνικό και ότι εστάλη από την υπηρεσία του στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, του συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός σε μελλοντικά άρθρα που θα θελήσω να δημοσιεύσω.

2. Την Πέμπτη 28/8/03 σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον καπετάνιο του πλοίου «Ψαρά» που εκτελεί τη γραμμή Χίος - Τσεσμέ Τουρκίας, με ενημέρωσε ότι στέλεχος της ΕΥΠ τον επισκέφθηκε και τον ρωτούσε για μένα και τις επισκέψεις μου στην απέναντι χώρα.

3. Τη Δευτέρα 25/8/03, δύο μέρες πριν δημοσιευθεί το άρθρο, με επισκέφθηκε σε ώρα απογευματινή στο γραφείο μου μια κυρία, η οποία μου συστήθηκε με το όνομα Ελένη Διαμαντοπούλου, κάθισε λίγο μαζί μου, ενημερώθηκε κατόπιν ερωτήσεών της για τις εκδόσεις και τις δραστηριότητες του Κέντρου Χιακών Μελετών κι έφυγε. Υστερα από μερικές μέρες έμαθα τυχαία ότι η εν λόγω κυρία είναι στέλεχος της ΕΥΠ.

Επειτα από όλα αυτά τα γεγονότα και με δεδομένο ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα τον Φλεβάρη του 2000 έπεσα θύμα μιας παρόμοιας υπόθεσης κατά την οποία κατόπιν πολύμηνης παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ εισέβαλε η Αστυνομία στο σπίτι μου χωρίς ένταλμα εισαγγελέα και με απείλησε με τα όπλα, ψάχνοντας όλους τους χώρους, ζητώ την παρέμβασή σας και την προστασία σας. Οι φιλικές σχέσεις που διατηρώ πολλά χρόνια τώρα με ανθρώπους της απέναντι ακτής ενοχλούν ή μάλλον δίνουν τροφή σε αυτούς που δεν βλέπουν μπροστά τους τίποτε άλλο από σκευωρίες και πράκτορες για να δικαιολογούν τους μισθούς τους. Η στάση ζωής μου και η δουλειά μου είναι γνωστές σε όλη την κοινωνία του νησιού, αλλά και σε πολλούς πνευματικούς ανθρώπους εκτός Χίου και δεν θα ανεχθώ άλλο οι εν λόγω υπάλληλοι να μου δημιουργούν προβλήματα έχοντάς με στην ουσία βαφτίσει το νούμερο ένα παρακολουθούμενο πράκτορα και εχθρό της πατρίδας.

Κύριε υπουργέ, παρακαλώ για την παρέμβασή σας. 

                 Γιάννης Μακριδάκης


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ελευθεροτυπία, 20/9/2003)

 

www.iospress.gr