Τα κανάλια διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο που επιβάλλει η δεοντολογία


Big Brother Νο 3

 

 

tvterror1.jpg (24330 bytes)tvterror2.jpg (22010 bytes)tvterror3.jpg (29340 bytes)tvterror4.jpg (23704 bytes)tvterror5.jpg (24400 bytes)tvterror6.jpg (24095 bytes)tvterror7.jpg (30950 bytes)tvterror8.jpg (28642 bytes)tvterror9.jpg (23059 bytes)tvterror10.jpg (29165 bytes)tvterror11.jpg (22672 bytes)tvterror12.jpg (24626 bytes)tvterror13.jpg (24038 bytes)tvterror14.jpg (31695 bytes)tvterror15.jpg (24006 bytes)tvterror16.jpg (27874 bytes)tvterror17.jpg (21205 bytes)tvterror18.jpg (24292 bytes)tvterror19.jpg (23268 bytes)tvterror20.jpg (22183 bytes)tvterror21.jpg (26759 bytes)tvterror22.jpg (23676 bytes)tvterror23.jpg (24054 bytes)tvterror24.jpg (21989 bytes)

(Κάντε κλικ στην εικόνα που θέλετε να δείτε μεγαλύτερη)  

 

 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 Σεπτεμβρίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής (μέχρι την εκδίκαση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων), με το οποίο η Αγγελική Σωτηροπούλου ζητούσε να απαγορευτεί στους υπεύθυνους των καναλιών STAR, MEGA, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALTER, ALPHA, ΕΡΤ, καθώς και στους δημοσιογράφους Φ. Πιπιλή, Γ. Τράγκα, Ν. Κακαουνάκη και Α. Παναγιωταρέα να ασχολούνται με το παιδί της και την προσωπική της ζωή. Κατά τη συζήτηση της αίτησης, οι δικηγόροι των καναλιών επέμειναν ότι οι πελάτες τους ουδέποτε υπερέβησαν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ότι η ενασχόλησή τους με το ζήτημα κινήθηκε με μοναδικό κριτήριο την ενημέρωση του κοινού.

Αρνούμενοι έτσι μια πασίγνωστη πραγματικότητα, διέψευσαν με άνεση τους αντίθετους ισχυρισμούς της συνηγόρου κυρίας Κούρτοβικ και απαίτησαν συγκεκριμένη αναφορά στα "ατοπήματα" των πελατών τους. Το οξύμωρο είναι ότι, όταν τους ασκείται κριτική, ορισμένοι δημοσιογράφοι απαντούν με την αντιστροφή των ρόλων θύτη και θύματος, υποστηρίζοντας ότι όσοι αναφέρονται στο όνομά τους τους καθιστούν υποψήφια θύματα τρομοκρατικής επίθεσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυρία Πιπιλή, η οποία, όταν επικρίθηκε για δήλωσή της ("αυτό που κάνει η κυρία Σωτηροπούλου είναι πρόστυχο"), βγήκε στα κανάλια λέγοντας ότι το όνομά της περιελήφθη πλέον σε λίστα προγραφών και ότι καθιστά υπεύθυνες τη Σωτηροπούλου και τη συνήγορό της για ό,τι τυχόν συμβεί στην ίδια, την οικογένεια και την περιουσία της.

Δεν χρειάζονται, πιστεύουμε, πολλά λόγια για να ανακαλέσουν οι τηλεθεατές στη μνήμη τους τα όσα έχουν ειπωθεί τον καιρό αυτό για τα "Κορίτσια της 17Ν", και κυρίως για την Αγγελική Σωτηροπούλου. Εξίσου γνωστό είναι ότι τα κανάλια παρακολουθούσαν την ίδια και το παιδί της νυχθημερόν, καθιστώντας αδύνατη την προστασία του παιδιού (από τις κάμερες!), γεγονός για το οποίο η Σωτηροπούλου κλήθηκε στη συνέχεια να απολογηθεί. Βάζοντας στο μάτι της κάμερας την καθημερινότητα των οικογενειών των συλληφθέντων, τα κανάλια κατασκεύασαν ένα φτηνό, "ενημερωτικό", υποτίθεται, Big Brother. Ποιος νοιάζεται για το ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των "παικτών".

Θεωρώντας πασίγνωστη την κανιβαλική τηλεοπτική πρακτική των ημερών, περιοριζόμαστε σε ελάχιστες από τις πάμπολλες "ενημερωτικές" εικόνες και παραθέτουμε ενδεικτικά μερικούς από τους "δεοντολογικούς" σχολιασμούς που τις συνόδευσαν: 

* Ρεπορτάζ στο ALTER, 4/9: "Πώς, λοιπόν, η Κορτέζ δεχόταν να μοιράζεται τον Σάββα με μια άλλη γυναίκα; Και, φυσικά, πώς μπορούσε να έχει στενές σχέσεις με την πρώην σύζυγο του άντρα της, την Αγγελική Σωτηροπούλου;"

***Μ. Καψής στο STAR, 5/9 (τίτλος στην οθόνη "Ο Κουφοντίνας είδε το παιδί του"): "Εδώ βλέπουμε την κυρία Σωτηροπούλου, αφού επισκέφθηκαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Βλέπετε με τι ύφος κοιτάζει προς τις τηλεοπτικές κάμερες. Μετέφερε τον μικρό, που για ευνόητους λόγους, και όπως οφείλαμε να κάνουμε, δεν μεταδίδουμε βέβαια την εικόνα του. Η κυρία Σωτηροπούλου, λοιπόν, μετέφερε μαζί με την Αλ. Ρομέρο τον μικρό για να δει τον άνθρωπο που μέχρι χθες θεωρούσε πραγματικό του πατέρα".

***Ν. Κακαουνάκης, ALTER, 10/9: "Ξέρεις τι έχει να γίνει, όταν θα βγουν τα ονόματα των γυναικών που χρησιμοποιούσε ο Κουφοντίνας και ο Ξηρός -εκεί θα δεις κλάμα- για να τηλεφωνάνε και να κάνουν άλλες δουλειές της 17Ν; Και συγχρόνως τις είχανε γκόμενες; Ξέρεις τι έχει να γίνει; Με την Αλίσια και την άλλη; Η άλλη θα τους στρίψει το λαρύγγι, η Σωτηροπούλου!"

**Ν. Κακαουνάκης, ALTER, 15/9: "Πιστεύω ότι η Ρομέρο δεν πρόκειται να γλιτώσει. (...) Ηταν πολύ σκληρή στην οργάνωση".

**Ν. Ευαγγελάτος, ALTER, 18/9: "Εδώ φαίνεται το πλάνο. Ακριβώς σ' αυτό το αυτοκίνητο εδώ φαίνεται το παιδί. Αν αφήναμε το πλάνο, θα βλέπατε τη ματιά του παιδιού. Δεν το κάναμε συνειδητά, γιατί έτσι επιβάλλει η δεοντολογία. Αλλά η κυρία Σωτηροπούλου έχει υποβάλει το παιδί της σ' αυτό το μαρτύριο, σ' αυτό το φρικτό μαρτύριο. Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά νομίζω ότι του έχει προκαλέσει μεγάλο τραύμα". 


 

(Ελευθεροτυπία, 28/9/2002)

 

www.iospress.gr