Το ντοκουμέντο της επιδρομής 

 "Η εκδήλωσή μας έληξε σε ένα κλίμα πραγματικού ενθουσιασμού και πιστεύω στο Μέλλον."
      
 (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, 4-10/12/98)

Η πρόκληση των "Χρυσαυγιτών" και των συνοδοιπόρων τους, μετά την επιτυχή έκβαση της επιδρομής τους στο Ξινό Νερό, συνεχίζεται. Αποθρασυμένοι από την προστασία που τους παρείχε η τοπική αστυνομία και εκπρόσωποι της εκκλησίας, επανέρχονται για να διαμαρτυρηθούν, επειδή, λέει, τους αδικήσαμε. Στα γραφεία της εφημερίδας έφτασαν δυο κείμενα, τα οποία φέρονται ότι προέρχονται από δυο οργανώσεις που συμμετείχαν στο επεισόδιο της 29ης Νοεμβρίου. Το πρώτο τιτλοφορείται "Διαμαρτυρία του Πατριωτικού Συνδέσμου Θεσσαλίας" και φέρει σφραγίδα με σήμα το γνωστό φασιστικό σύμβολο διπλού πέλεκυ πίσω από το δικέφαλο αετό. Στο τέλος του κειμένου υπάρχουν δύο υπογραφές, χωρίς όμως να αναφέρονται τα ονόματα αυτών που υπογράφουν. Το δεύτερο κείμενο -κι αυτό με δυσανάγνωστη υπογραφή- προέρχεται από τον "Πατριωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρισα" με έδρα την Κατερίνη. Για τη δραστηριότητα των δυο αυτών οργανώσεων δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερα πράγματα, πέρα από το ότι προβάλλονται από τη γνωστή εφημερίδα "Στόχος".

Τα δυο κείμενα μας υποχρεώνουν λοιπόν να επανέλθουμε. Δημοσιεύουμε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της επιδρομής, για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το χαρακτήρα και τη μορφή της φασιστικής πρόκλησης. Δημοσιεύουμε επίσης την ομόφωνη καταγγελία του κοινοτικού συμβουλίου του Ξινού Νερού. Ελπίζουμε ότι την τελική απάντηση στην πρόκληση θα τη δώσει η ελληνική Βουλή, μετά από τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης. Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έχει δώσει υπόσχεση στον βουλευτή του νομού Γιώργο Λιάνη, ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να καλύπτει και να προστατεύει η τοπική αστυνομία παρόμοιες εμφυλιοπολεμικές και φασιστικές εκδηλώσεις.
Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές για το χαρακτήρα της επίσκεψης και το είδος των επισκεπτών. Διακρίνονται καθαρά οι ναζιστικές σημαίες της "Χρυσής Αυγής", και αποτυπώνονται σαφώς οι διαθέσεις των επιδρομέων. Φαίνεται η πολυάριθμη αστυνομική παρουσία γύρω τους, και διακρίνεται ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός που συνόδευσε την κουστωδία από το Αμύνταιο.

Η ταυτότητα των επιδρομέων

Θορυβημένοι, πάντως, από τη δημοσιότητα που πήρε η προκλητική επιδρομή τους, οι ανώνυμοι εκπρόσωποι των δυο οργανώσεων, με τα κείμενά τους επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις από τη "Χρυσή Αυγή" και να εμφανιστούν ως απλοί "πατριώτες προσκυνητές". Οπως αναφέρει το πρώτο κείμενο:
"Διοργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Θεσσαλίας (έδρα Λάρισα) και όχι οι Ναζιστές της Χρυσής Αυγής, όπως αναφέρεται στην αρχή του κειμένου και φυσικά, πολύ περισσότερο, κανένα (ανύπαρκτο) παρακράτος, όπως αναφέρεται στον τίτλο. (...) Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Π.Σ.Θ. που είναι Σύνδεσμος αναγνωρισμένος κανονικά με πολλά μέλη, διοίκηση και σειρά επίσημων εκδηλώσεων, Στο μνημείο Παπαπέτρου, εκτός από εμάς κατέθεσαν στεφάνια ο Πολιτιστικός Πατριωτικός Σύνδεσμος Κατερίνης 'Η Σάρισα' και οι οργανώσεις 'Ελληνικό Μέτωπο' και 'Χρυσή Αυγή' με καθαρά δική τους πρωτοβουλία και δεν ήμασταν αρμόδιοι να τους το απαγορέψουμε."
Ανάλογη είναι η διατύπωση και του δεύτερου κειμένου. Μόνο που αυτό μιλά για "κάλεσμα του Π.Σ.Θ, στο οποίο ανταποκρίθηκαν τόσο ο σύλλογός μας, όσο και το 'Ελληνικό Μέτωπο' και η 'Χρυσή Αυγή'. Τα άτομα που παραβρέθηκαν εκεί ήταν περίπου 60, εκ των οποίων μόνο οι 15 ήσαν μέλη της 'Χρυσής Αυγής'. Κανείς δεν έφερε ναζιστικά σύμβολα, ούτε η εκδήλωση είχε αντικομουνιστικό χαρακτήρα."
Φυσικά, ποσώς μας ενδιαφέρει αν έχουν "ταυτότητα Χρυσής Αυγής" όσοι συμμετείχαν στη φιέστα. (Παρεμπιπτόντως, ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός, απολογούμενος για τη δική του συμμετοχή, κατέβασε τον αριθμό των Χρυσαυγιτών σε 8!) Είναι, όμως, πραγματικά γελοία η προσπάθεια να εμφανιστεί ως "τυχαία" η συνύπαρξή τους στο Ξινό Νερό το πρωί εκείνης της Κυριακής. Ολη αυτή η ομάδα έφτασε στο χωριό με το ίδιο πούλμαν! Είχε προηγηθεί περιήγηση στο Αμύνταιο. Και μετά την αποχώρηση από το Ξινό Νερό, πάλι μαζί πήγαν όλοι στο χωριό Μελίτη, για να ξανακαταλήξουν, όλοι μαζί, στο Αμύνταιο, όπου τους πρόσφερε καφέ ο ομοϊδεάτης τους Αρχιμανδρίτης.

Η παρέλαση των φαλαγγιτών

Ασφαλώς δεν υπάρχει περιθώριο οποιουδήποτε διαλόγου με τους Χρυσαυγίτες και την παρέα τους, όπως κι αν ονομάζεται αυτή. Και βέβαια δεν είναι δικός μας ρόλος να ξεχωρίσουμε ποιος απ' αυτούς είναι Χρυσαυγίτης, ποιος είναι Στοχικός και ποιος Λεπενικός. Το αστείο της ιστορίας είναι ότι τους "διαμαρτυρόμενους" τους διαψεύδει η ίδια η "Χρυσή Αυγή", που αναφέρει ότι οι τρεις οργανώσεις "αποφάσισαν σε συνεργασία να οργανώσουν την εκδήλωση. Ετσι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου οι εθνικιστές (σ.σ. έτσι αυτοαποκαλούνται οι Χρυσαυγίτες) έχοντας προσυγκεντρωθεί στην πόλη του Αμυνταίου, κατευθύνθηκαν στο χωριό. Εκεί, συγκροτημένοι σε φάλαγγα έφτασαν στην πλατεία. (...) Στο γειτονικό χωριό Μελίτη, η Φάλαγξ των Εθνικιστών παρετάχθη έμπροσθεν των προτομών των μακεδονομάχων."
Οσο λοιπόν κι αν επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν οι δυο οργανώσεις, προδίδονται από τα φιλαράκια τους. Μαζί συγκρότησαν "Φάλαγγα" για να προκαλέσουν και να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους. Μαζί τους έβριζαν και τους απειλούσαν ότι "του χρόνου εμείς θα 'μαστέ εδώ, εσείς δεν θα 'στε." Ο τραμπούκικος χαρακτήρας της επιδρομής ομολογείται εμμέσως και από τις ίδιες αυτές οργανώσεις, οι οποίες περίπου θεωρούν ότι έκαναν χάρη στους κατοίκους του Ξινού Νερού που δεν τους ξυλοφόρτωσαν. "Η αστυνομία δεν μας προστάτεψε, αλλά αντιθέτως προστάτεψε μια ομάδα 5-6 μεμονωμένων ατόμων. Πάντως δεν πειράξαμε κανέναν." ("Πατριωτικός Σύνδεσμος Θεσσαλίας") "Η τοπική αστυνομική αρχή μας παρακάλεσε πριν μεταβούμε στο χώρο της εκδηλώσεως να δείξουμε αυτοσυγκράτηση." ("Π.Π.Σ. Σάρισα") "Γνωρίζοντας ότι αυτά τα υποκείμενα επιδιώκουν τον ξυλοδαρμό τους ώστε να ηρωοποιηθούν και να γίνουν αντικείμενο λύπησης και συμπαθείας, οι Εθνικιστές δεν προέβησαν στον επιβεβλημένο τρόπο αντιμετώπισής τους." ("Χρυσή Αυγή")
Το αστείο είναι ότι οι προκηρύξεις που πέταξαν στο δρόμο έφεραν τον τίτλο μιας άλλης, πέμπτης οργάνωσης-φάντασμα, του "Λαϊκού Πατριωτικού Συνδέσμου", με έδρα το Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης! Δεν είναι λοιπόν ανάγκη να είναι κανείς ιδιαιτέρως ευφυής για να καταλάβει ότι οι οβιδιακές αυτές μεταμορφώσεις δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να θολώσουν τα νερά γύρω από τη δραστηριότητα των ναζιστών και της παρέας τους. Το σίγουρο είναι ότι με τα νεότερα αυτά στοιχεία επιβεβαιώνονται τα χαρακτηριστικά παρακράτους που αποδώσαμε στο επεισόδιο.
 

Αντίσταση στο νεοφασισμό

Δεν ήταν η πρώτη φορά που χθες Κυριακή 29.11.1998 γίναμε μάρτυρες διχαστικών εμφυλιοπολεμικών και νεοφασιστικών προκλήσεων. Εκπροσωπώντας το σύνολο των κατοίκων της Κοινότητάς μας, ανεξάρτητα από ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση, θα πρέπει να καταδικάσουμε και να καταγγείλουμε τέτοια νοσηρά φαινόμενα.
Καταδικάζουμε τα γεγονότα που έγιναν στην Κοινότητά μας από νεοφασίστες, με πρόσχημα την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Παπαπέτρου, διατρανώνοντας την προσήλωσή μας στην Εθνική Συμφιλίωση και στη Δημοκρατική ομαλότητα (...) Θα αγωνιστούμε διατηρώντας το στοιχειώδες δημοκρατικό μας δικαίωμα να αντισταθούμε σε τέτοιες προκλήσεις (...)
Καταγγέλλουμε την ανεκδιήγητη στάση του Αρχιμανδρίτη Αμυνταίου, Σεβαστιανού, που μόνο αυτός από την περιοχή μας ταυτίστηκε με τους Χρυσαυγίτες, και αντί να σταθεί κήρυκας της συμφιλίωσης (ως εκπρόσωπος της εκκλησίας), πλειοδότησε σε φανατισμό και προκλήσεις εναντίον μας, συμμετέχοντας σε εκδήλωση ομάδας ατόμων που είχαν υψωμένα ναζιστικά σύμβολα δίπλα στην ελληνική σημαία.
Μας προβληματίζει και η στάση της Αστυνομίας που θεώρησε καθήκον της να προστατεύσει οπλισμένους νεοφασίστες να προβαίνουν σε ακατανόμαστες και άκρως προσβλητικές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα ενέργειες, παραβιάζοντας την έννομη τάξη.
Στο όνομα ποιας επετείου έγινε η εκδήλωση; Τι ήρθαν να κάνουν; Ποιόν ειδοποίησαν; Πως ήξερε η Αστυνομία και τους συνόδευσε; Η Τοπική Αρχή δεν έχει κανένα ρόλο σε τέτοιες εκδηλώσεις; Δηλαδή, αφού το ξέρει η Αστυνομία και ο εκπρόσωπος της εκκλησίας τέλειωσε το θέμα;
(...) Αν η συγκεκριμένη παρουσία και εκδήλωση Χρυσαυγιτών δεν συνιστούσε "αναμόχλευση των πολιτικών παθών και διατάραξη της κοινής και έννομης τάξης", τι αδικήματα θα συνιστούν στο μέλλον κάποια πιθανότητα αιματηρών επεισοδίων με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις -αν πραγματοποιήσουν τη σαφή προειδοποίησή τους για μια νέα πιο οργανωμένη επανεμφάνιση;

Ομόφωνη απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου Ξινού Νερού, 30.11.1998

(Ελευθεροτυπία, 19/12/1998)

www.iospress.gr