Παρακράτος της Χρυσής Αυγής στη Φλώρινα 

 "Συγκέντρωση Εθνικιστών στο Ξινό Νερό του Νομού Φλώρινας"
      
 (Χρυσή Αυγή, 4/12/98)

Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, λίγους μήνες μετά το έγκλημά τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων, παρελαύνουν, καθυβρίζουν και προκαλούν ένα ολόκληρο χωριό με την άδεια της πολιτείας, με την προστασία της αστυνομίας, και με την ευλογία της εκκλησίας!
Το απίστευτο περιστατικό, που δεν έφτασε ούτε στα ψιλά των εφημερίδων, συνέβη την περασμένη Κυριακή στο Ξινό Νερό του Νομού Φλώρινας. Λές και το ξέραμε. Εκείνη ακριβώς τη μέρα, το ρεπορτάζ του "Ιού" στο "Εψιλον" αναφερόταν στις γιορτές μίσους που επιδιώκουν να ξαναοργανώσουν οι νοσταλγοί του εμφυλίου, οι επαγγελματίες αντικομμουνιστές και τα υπολείμματα του χουντοβασιλικού παρακράτους. Κατά σύμπτωση, το κεντρικό παράδειγμα του ρεπορτάζ αναφερόταν στα επεισόδια που προκλήθηκαν στο Ξινό Νερό τον περασμένο Αύγουστο, ανήμερα της συντριβής του "κομμουνιστοσυμμοριτισμού", από μερικές δεκάδες απρόσκλητους "εθνικόφρονες", οι οποίοι εμφανίστηκαν ως "Φίλοι των καταδρομέων" και αναστάτωσαν το χωριό με τα διχαστικά τους συνθήματα. Η υπόθεση είχε φτάσει και στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ευγένιου Χαϊτίδη, ο οποίος εμφανίστηκε ως προστάτης των εμφυλιοπολεμιστών. Η κοινότητα, με έγγραφο του προέδρου της, είχε προειδοποιήσει ότι εμφυλιοπολεμικές εκδηλώσεις δεν είναι ανεκτές στο χωριό. Παρά την ανοχή των αστυνομικών αρχών και τη συνδρομή της τοπικής εκκλησίας, οι επιδρομείς εκδιώχθηκαν κακήν κακώς.

Μια οργανωμένη πρόκληση

Διάλεξαν, λοιπόν, το ίδιο χωριό την περασμένη Κυριακή οι "Περίανδροι" της Βόρειας Ελλάδας για μια πιο δυναμική και πιο προκλητική ενέργεια. Ενθαρρυμένοι από την απάθεια του κρατικού μηχανισμού και την υποστήριξη της Εκκλησίας, θέλησαν να πάρουν τη "ρεβάνς", επιστρέφοντας με το ζόρι και τη βία, εκεί που τους θεώρησαν ανεπιθύμητους. Και αυτή τη φορά οι μάσκες έπεσαν. Οι Χρυσαυγίτες εμφανίστηκαν με τη γνωστή τους στολή και κόμμωση, κραδαίνοντας τις γνωστές σημαίες με την παραλλαγή του αγκυλωτού σταυρού, και πετώντας προκηρύξεις με ανάλογο περιεχόμενο. Ο πρώτος που τους συνάντησε ήταν ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Σέλτσας. Μας διηγείται ο ίδιος:
"Κατά τις 12:30 το μεσημέρι, πηγαίνοντας προς το Αμύνταιο να πάρω εφημερίδες, συνάντησα μια μεγάλη αστυνομική δύναμη, 40-50 άνδρες. Στο μέσον τους είχαν άλλους τόσους, και τους οδηγούσαν προς την προτομή του Παπαπέτρου. Είχαν αφήσει το πούλμαν και τα αυτοκίνητα της αστυνομίας πιο πίσω. Σταμάτησα και είπα στον επικεφαλής αξιωματικό:
- Τι γίνεται ρε παιδιά; Ποιοι είναι αυτοί; Πάλι τα ίδια θα 'χούμε;
- Εχουμε διαταγές να τους αφήσουμε να καταθέσουν στεφάνι.
Του λέω 'Ποιοι είναι αυτοί;' και κοιτώντας προς τις σημαίες, βλέπω τη σημαία της Χρυσής Αυγής. Τότε μου ήρθε το αίμα στο κεφάλι. Του λέω:
- Τέρμα φεύγουνε. Δεν καταθέτουν στεφάνι με τίποτα. Χρυσαυγίτες εγώ στο χωριό μου δεν θέλω. Βλέπετε ποια είναι η σημαία αυτή;
- Δεν ξέρω. Ποια σημαία είναι;
- Της Χρυσής Αυγής η σημαία.
- Δεν ξέρω τι σημαία είναι αυτή. Εγώ είδα ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.
Είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί από όλη την περιφέρεια. Πολύ μεγάλη δύναμη. Ηταν η πιο μεγάλη δύναμη που έχω συναντήσει. Ακόμα και ο πρωθυπουργός όταν ήρθε, τέτοια μεγάλη δύναμη δεν τον ακολούθησε.
Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της κουβέντας, μαζεύτηκαν και οι χωριανοί και άρχισαν οι προπηλακισμοί, τα 'ου', τα 'φασίστες φύγετε', τα 'δεν σας θέλουμε' κλπ."

Ο Χρυσαυγίτης Αρχιμανδρίτης

Μέσα στο πλήθος, ο πρόεδρος της κοινότητας διακρίνει και τον Αρχιμανδρίτη Αμυνταίου Σεβαστιανό. Πρόκειται για τον ιερωμένο που προκάλεσε επεισόδιο κατά την τελετή των Θεοφανίων, όταν επέμενε να ψάλλει "νίκας τοις βασιλεύσι", παρά τις διαμαρτυρίες των παρισταμένων επισήμων. Ηταν ο ίδιος παρών στην επιδρομή της 29ης Αυγούστου και μάλιστα πρωταγωνίστησε στα επεισόδια, προκαλώντας τους κατοίκους με φράσεις όπως "εσείς είστε αφορισμένοι". Σε ομιλία του κατά τη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου ο Αρχιμανδρίτης είχε επιτεθεί και πάλι κατά των κατοίκων του χωριού και του προέδρου της κοινότητας. Να λοιπόν ο Σεβαστιανός και πάλι στο Ξινό Νερό, επικεφαλής των προκλητικών νεοναζιστών. Μας διηγείται και πάλι ο πρόεδρος κ. Σέλτσας:
"Δίπλα σ' όλα τ' άλλα, βλέπω και τον Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό.
- Εσύ τι θέλεις εδωπέρα;
- Με κάλεσαν να κάνω μνημόσυνο.
- Δεν έχεις κανένα λόγο να βρίσκεσαι εδώ. Σήκω φύγε."
Τελικά δεν έφυγε ούτε ο Σεβαστιανός ούτε κανείς από τους Χρυσαυγίτες. Κάτω από τη δρακόντεια αστυνομική προστασία προχώρησαν σε τρισάγιο, κατέθεσαν στεφάνια, είπαν τον ύμνο της Χρυσής Αυγής, έβγαλαν ομιλία. Τα συνθήματά τους ήταν όλα απειλητικά και υβριστικά για τους κατοίκους: "Βούλγαροι", "Γυφτοσκοπιανοί", "Του χρόνου εμείς θα 'μαστέ εδωπέρα, εσείς δεν θα 'στε."

Συμμορία ή παρακράτος;

Η κινητοποίηση των Χρυσαυγιτών είχε αρχίσει νωρίτερα. Κατά τις 11 το πρωί εμφανίστηκαν στην πλατεία του Αμύνταιου, λίγα χιλιόμετρα από το Ξινό Νερό. Αυτόπτης μάρτυς μας διηγείται τη σκηνή. Στην πλατεία της κωμόπολης, μπροστά από την εκκλησία, οι Χρυσαυγίτες μπαίνουν στο πούλμαν, αφού έχουν συνεννοηθεί με τον Αρχιμανδρίτη. Φρόντισαν προηγουμένως να μοιράσουν τα εμπρηστικά τους φυλλάδια στα μαγαζιά και τα σπίτια της περιοχής, τρομοκρατώντας τους κατοίκους και προετοιμάζοντας την επιδρομή τους στο Ξινό Νερό. Τις σημαίες τις παίρνουν μέσα από την εκκλησία. Οι αστυνομικοί τους παρακολουθούν και τους προστατεύουν.
Η υπόθεση αυτή δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία, αν περιοριζόταν στη δράση μιας ακροδεξιάς συμμορίας. Στο κάτω-κάτω της γραφής, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αποδείξει εμπράκτως και με πολύχρονους αγώνες, ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με πολύ σοβαρότερους επιδρομείς. Το πολιτικό πρόβλημα, όμως, ξεπερνά τα όρια των νεοναζιστών. Στην υπόθεση εμπλέκεται η αστυνομική διεύθυνση του Νομού Φλώρινας που συνόδευσε και "αγκάλιασε" την εκδήλωση, καθώς και η τοπική εκκλησία. Αν συνδυαστεί αυτό το στοιχείο με την σχεδόν συνωμοτική οργάνωση της εκδήλωσης και την απόκρυψή της από τις τοπικές αρχές, μπορούμε να μιλάμε βάσιμα για τη συγκρότηση ενός τοπικού παρακράτους.
Η υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη. Ηδη ο νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ έχει ενημερωθεί από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη και έχει δώσει διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η ιστορία. Οσο για την ανάμιξη της εκκλησίας, ασφαλώς δεν είναι κατάλληλος ο κ. Καντιώτης να συμμαζέψει τον Αρχιμανδρίτη του. Και αν κρίνουμε από τις εκλεκτικές του συγγένειες με τον Καψάλη και το "Στόχο", ούτε καν ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει όρεξη να τα βάλει με τον φιλοχουντικό ιερωμένο.
 

Φοβούμαι αιματηρά επεισόδια

Η πρόκληση των Χρυσαυγιτών έγινε με την ανοχή και την προστασία της αστυνομίας, η οποία, αν κρίνει κανείς από την κινητοποίηση που είχε κάνει, ήταν ενήμερη. Ο επικεφαλής ταγματάρχης της ΕΛΑΣ δήλωσε μάλιστα στον πρόεδρο της κοινότητας ότι έχει διαταγές άνωθεν να επιτρέψει την εκδήλωση. Κανείς από τους μετέχοντες στην εκδήλωση δεν ήταν -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- από την περιοχή ή από όμορους νομούς. Ούτε η κοινότητα, ούτε κανένας άλλος φορέας της περιοχής, ήταν ενημερωμένος για την εκδήλωση. Η σαφής προειδοποίηση των Χρυσαυγιτών ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι συνιστά ένα σοβαρό κίνδυνο για το μέλλον. Φοβούμαι αιματηρά επεισόδια.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση συνιστά αναμόχλευση των πολιτικών παθών -για όσους από την κυβέρνηση θέλουν να σκέφτονται με τον τρόπο αυτό. Αναμφισβήτητα, όμως, συνιστά προσβολή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η σιωπή, η ανοχή και πολλές φορές η προστασία τέτοιων εκδηλώσεων εκκολάπτει το αβγό του φιδιού.

Φώτης Κουβέλης
(βουλευτής ΣΥΝ)Θα αντιμετωπιστούν δυναμικά

Η Φλώρινα έχει πληρώσει τον εμφύλιο περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην επικράτεια. Και στα 1998 κανένας φλωρινιώτης δεν δέχεται να γίνει η πατρίδα του πεδίο φασιστικής σκοποβολής. Αυτά που συνέβησαν ήταν υποκινημένα και το μέρος επιλεγμένο για άλλους λόγους. Οσοι έχουν τη διάθεση να τιμούν τους ήρωες των ανάλογων γεγονότων, καταρχήν, δεν θα πρέπει να κάνουν λάθος στις ημερομηνίες. Θέλω να πώ, ότι όσοι θέλουν να τιμήσουν κάποιους ήρωες που έχουν σχέση με τον εμφύλιο δεν τιμούν μακεδονομάχους. Δεκεμβριανά γιορτάζανε, κι αυτοί πήγαν να καταθέσουν στεφάνια σε μακεδονομάχους! Που σημαίνει ότι επέλεξαν το Ξινό Νερό και τη Μελίτη για συγκεκριμένους λόγους που ξέρουμε όλοι μας. Αυτό δεν το δέχεται η υψηλόφρονη δική μου πατρίδα, με τίποτα. Γι' αυτό κι όταν θα ξαναεπιχειρήσουν αυτοί οι άνθρωποι να πραγματοποιήσουν τέτοια εκδήλωση θα αντιμετωπιστούν δυναμικά. Καθαρά πράγματα. Αλλωστε, έχουν την ημερομηνία τους τον Αύγουστο, τότε που ούτως ή άλλως πάνε στο Βίτσι, επομένως δεν χρειάζονται δεύτερη ημερομηνία.
Στο ραδιόφωνο της Φλώρινας έδωσα κι ένα επιπλέον μήνυμα: ότι είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε από εκπροσώπους της Εκκλησίας παρέμβαση σε πολιτικά και πολιτειακά ζητήματα. Καλά θα κάνει, λοιπόν, ο Αρχιμανδρίτης -που απασχόλησε το πανελλήνιο με το "Νίκας τοις βασιλεύσι" κι απ' εκεί ξεκίνησε η ιστορία- να μην μας απασχολεί και με τα κατάλοιπα του εμφυλίου και τα φαιά σταγονίδια.

Γιώργος Λιάνης
(βουλευτής ΠΑΣΟΚ)

 

(Ελευθεροτυπία, 5/12/1998)

www.iospress.gr