Η νέα δίωξη της Κατερίνας Ιατροπούλου
 


"Τις μαύρες γάτες στη Βρετανία τις έκαιγαν στην πυρά, όπως και τις μάγισσες"
       
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20.8.1997)

Είδε κι έπαθε η γνωστή δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου να ξεμπλέξει από τις κατηγορίες που της είχαν φορτώσει κάποιοι που δεν μπορούν να χωνέψουν τη δράση της στο πλευρό των κολασμένων του "σωφρονιστικού" μας συστήματος, και να που εφευρέθηκαν νέα εγκλήματά της. Αυτή τη φορά οι κατηγορίες δεν έχουν να κάνουν με την αγάπη της προς τους ανθρώπους, αλλά προς τα ζώα. Και αυτοί με τους οποίους υποτίθεται ότι συνέστησε τη νέα της "συμμορία" δεν είναι ούτε υπόδικοι ούτε δραπέτες. Είναι απλώς γάτες!
Πριν λίγες μέρες η κ. Ιατροπούλου βρήκε στο σπίτι της έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών, που έχει ως τίτλο "Ανθυγιεινές καταστάσεις" και ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσει το τάισμα των γατιών της. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι έγινε επίσκεψη στο σπίτι της, στη Νεάπολη, και διαπιστώθηκε ότι "αφήνει τροφές" για τα γατιά σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να "συγκεντρώνεται ικανός αριθμός γατών". Διατάσσεται, λοιπόν, η κ. Ιατροπούλου να "παύσει τις προαναφερόμενες πράξεις" (δηλαδή το τάισμα) "για να αναγκαστούν οι γάτες να απομακρυνθούν". Απειλείται, μάλιστα, με ποινική δίωξη αν δεν συμμορφωθεί.

Πεντακάθαρη αυλή

Επισκεφθήκαμε κι εμείς τη μονοκατοικία της Κατερίνας Ιατροπούλου στη Νεάπολη, ομολογούμε μάλιστα ότι παρευρεθήκαμε στο παράνομο τάισμα. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθούμε συνεργοί στη διάπραξη του εγκλήματος, ψάξαμε εξαντλητικά γι' αυτές τις περίφημες "ανθυγιεινές καταστάσεις" που τόσο θορύβησαν τους ειδικούς της Νομαρχίας Αθηνών. Το μόνο που είδαμε ήταν ένας πεντακάθαρος κήπος με δέντρα, μια εικόνα απροσδόκητη μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Δέκα ουρές πάνω από ένα πιάτο ήταν το μοναδικό σημάδι αυτής της "ανθυγιεινής κατάστασης" που προκάλεσε τόσο άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού. Αργότερα θα κάναμε και την προσωπική γνωριμία του Γκριζούλη, της Μαυρούλας, της Λουίζας, της Λούσης.
"Μα ήρθαν εδώ και είδαν την κατάσταση πριν γράψουν αυτό το έγγραφο;" ήταν το αυθόρμητο ερώτημά μας. "Ειλικρινά δεν ξέρω", απαντά η Κατερίνα Ιατροπούλου. "Μου κάνει κι εμένα εντύπωση, γιατί κανείς δεν με ενόχλησε. Υποτίθεται ότι ήρθαν για έλεγχο, αλλά εγώ δεν τους είδα. Σε σκέψεις με βάζει και το γεγονός ότι η αυτοψία έχει ημερομηνία παραμονή Χριστουγέννων και το έγγραφο συντάχθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς." Τόση φούρια για να μείνει ατάιστη η Μαυρούλα;
"Στην ουσία το χαρτί δε λέει τίποτα, παρά επαναλαμβάνει την καταγγελία εις βάρος μου κάποιου γείτονα. Το υγειονομικό θα μπορούσε να με ειδοποιήσει, ώστε να κάνει πραγματική αυτοψία. Αν είχε έρθει εδώ, θα έλεγε το χαρτί ποιος ήρθε, τι είδε και επιπλέον να είναι πολύ συγκεκριμένος. Η περιγραφή που κάνει είναι τελείως αυθαίρετη. Ούτε σε διάφορα σημεία του ακινήτου υπάρχουν τροφές, ούτε ακαθαρσίες και είναι μια οικογένεια γάτων που δεν μαζεύεται από αλλού ούτε βγαίνει στους δρόμους. Ο κήπος είναι μεγάλος και τα γατιά μένουν μέσα γιατί έχουν γεννηθεί εδώ, κι αυτό είναι το σπίτι τους. Δεν είναι αδέσποτα. Είναι δικά μου."

Οι φόλες του γείτονα


Δεν είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν την έχθρα κάποιου γείτονα οι γάτες της Κατερίνας Ιατροπούλου. "Πρόπερσι ρίξανε φόλες στον κήπο μου. Κάθε πρωί έβρισκα δυο νεκρά ζώα. Και ήταν μεγάλες γάτες, όχι νεογέννητα. Πήγα στην αστυνομία και μου είπαν ότι πρέπει να τους πιάσω επ' αυτοφώρω. Παρόλο που υπήρχε ένας συγκεκριμένος γείτονας που φώναζε για τις γάτες, οι αστυνομικοί θέλανε δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στις χαρτοπετσέτες που είχαν τυλίξει τις φόλες." Οι διαμαρτυρίες της δικηγόρου δεν είχαν τότε καμιά συνέχεια. Το μόνο που κατάφερε ήταν να περισώσει τις υπόλοιπες γάτες της. "Υπήρχε μετά ησυχία, γιατί κατάλαβαν ότι είχα πάει στην αστυνομία." Οι απειλές ενός γείτονα ξανάρχισαν πριν λίγες μέρες, και η κ. Ιατροπούλου έχει λόγους να πιστεύει ότι το έγγραφο της Νομαρχίας ενθάρρυνε αυτές τις φωνές.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπιζε και η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου που έμενε δίπλα. "Είχε κι αυτή μια αντιδικία με τον ίδιο γείτονα για τα γατιά της. Εβγαινε και την έβριζε. Αλλά κι εκείνη, που δεν χαρίζεται σε κανέναν, έβγαινε στο μπαλκόνι και του απαντούσε. Εγώ προσπαθούσα να μην απαντώ. Ομως και οι δυο τακτικές απέτυχαν. Εμένα τώρα μου στέλνουν το Υγειονομικό και η Λιλή στο τέλος αναγκάστηκε να φύγει."
Δεκαπέντε χρόνια ζει σ' αυτό το σπίτι η Κατερίνα Ιατροπούλου και έχει φροντίσει να κλείσει τον κήπο της, έτσι ώστε να μη βγαίνουν τα γατιά. "Είναι αληθινά παράδοξο, να γίνεται στόχος όποιος έχει κάποιο κατοικίδιο ή ταϊζει αδέσποτα ζώα. Σύμφωνα με τη λογική που φαίνεται ότι υιοθετείται και από τις κρατικές υπηρεσίες, όποιος καταγγέλλει είναι αυτομάτως σοβαρός και αξιόπιστος. Ενώ όποιος ασχολείται με τα ζώα είναι βρόμικος και γελοίος." Ξορκίζεται έτσι η ασκήμια και η βρόμα της πόλης. Η μόλυνση και τα σκουπίδια εξαφανίζονται. "Λές και το πρόβλημα αυτής της πόλης είναι τρεις άνθρωποι που αφήνουν λίγο φαϊ στ' αδέσποτα. Και ξεσηκώνονται κάποιοι κάτοικοι καταβρόμικων πολυκατοικιών να κατασπαράξουν τη Βάσω, την Πόπη ή και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο που ταϊζουν τη νύχτα τα ζώα. Τη νύχτα, κρυφά, στην παρανομία."
Οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής αγαπούν τα ζώα. "Με τους παλιούς γείτονες δεν έχουμε προβλήματα. Με τους καινούργιους έχουμε, που φαντάζονται μέσα στη μέση της Αθήνας κήπους με γκαζόν για να κάνουν μπάρμπεκιου. Νομίζουν ότι έχουν πάρει σπίτι στο Ψυχικό κι όχι στο κέντρο της Αθήνας."

Μια πόλη χωρίς ζωή


Η περίπτωση του κήπου της Νεάπολης δεν είναι μοναδική. Σε πολλά σημεία της πόλης τα ζώα αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη σκληρότητα, και μάλιστα την εχθρότητα των φορέων της πολιτείας. Είναι γνωστό το κυνήγι των αδέσποτων, είναι γνωστά και τα μέτρα του Δήμου κατά των περιστεριών. Είναι ακόμα καθημερινός ο αλληλοσπαραγμός γειτόνων ή συγκατοίκων της ίδιας πολυκατοικίας για την παραμονή ή το διώξιμο ενός κατοικίδιου.
Σημείο ίσως των καιρών: παρόμοια μέτρα επιχειρούνται σε πολλές μεγαλουπόλεις του εξωτερικού. Στις αρχές του 1994 η ιταλική Βουλή συζήτησε πρόταση νόμου που προέβλεπε ειδικές άδειες για όσους επιθυμούν να ταϊζουν γατιά στο δρόμο. Οι ζωόφιλοι αντέδρασαν και τελικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλη η υπόθεση ήταν μια παρεξήγηση, και ότι ουδέποτε πέρασε από το μυαλό της παρόμοια ρύθμιση.
Το αρνητικό ρεκόρ στο κυνήγι όσων ταϊζουν γάτες έχει μάλλον η Τουρκία. Η ενίσχυση του ισλαμικού ρεύματος απειλεί, μεταξύ άλλων, και τα κατοικίδια της χώρας. Οσοι έχουν σκύλους ή γάτες σπίτι τους θεωρούνται "άπιστοι", διότι ο προφήτης Μωάμεθ αναφέρει στο Κοράνι ότι οι άγγελοι δεν πλησιάζουν τα σπίτια με σκύλους. Κατά την περίοδο της κυβέρνησης Ερμπακάν εκατοντάδες πολίτες ξεσπιτώθηκαν, μόνο και μόνο επειδή είχαν κάποιο κατοικίδιο. Η εξολόθρευση των αδέσποτων ζώων ανατέθηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που προχώρησαν σε μια πραγματική σφαγή. Τον περασμένο χρόνο έγινε γνωστή σ' όλο τον κόσμο από τα διεθνή πρακτορεία η περίπτωση της Νεχαζάτ, μιας 65χρονης Τουρκάλας που ζει με τις γάτες της σε μια λαϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Η Νεχαζάτ αντιδρά στις προκαταλήψεις του ισλαμισμού και αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι και τις γάτες της. Είναι όμως υποχρεωμένη να τις κρατά κλεισμένες στο σπίτι, γιατί όποια ξεμυτίσει κινδυνεύει από φανατικούς γείτονες. Οι πρώτες τρεις που ξεπόρτισαν λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου.
Καθώς φαίνεται, κάποιοι ζήλεψαν τα καλά του ισλαμικού φανατισμού στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής
Αθήνα 30.12.97 (αρ. πρωτ. 25572/410)

Προς την κ. Ιατροπούλου Αικατερίνη

Θέμα: Ανθυγιεινές καταστάσεις

Σχετ. Η από 22.11.1997 αίτηση του κ. Π.Ε.

Σας πληροφορούμε ότι, ύστερα από την ανωτέρω σχετικήν, αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας μας έκαναν επιτόπιο υγειονομικό έλεγχο στη διεύθυνσή σας και διαπίστωσαν ότι από τις διάφορες τροφές που αφήνετε σε διάφορα σημεία του ακινήτου συγκεντρώνονται ικανός αριθμός γατών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθυγιεινές καταστάσεις.
Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε να παύσετε του λοιπού τις αναφερόμενες πράξεις σας, για να αναγκαστούν οι γάτες να απομακρυνθούν από τον παραπάνω χώρο και ως εκ τούτου εξαλειφθούν οι δημιουργούμενες ανθυγιεινές καταστάσεις.
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεώς σας η υπηρεσία μας θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να προβεί στις νόμιμες ενέργειες που είναι η ποινική δίωξή σας.

Γιάννης Τσαντίρης
Νομίατρος Αθηνών
 

 

(Ελευθεροτυπία, 31/1/1998)

 

www.iospress.gr