Από το Μουσείο στο Δικαστήριο
 


"O καθηγητής κ. Πλεύρης εχρησιμοποίησε εκφράσεις τις οποίες ο Σταθμός μας δεν υιοθετεί και δεν ενστερνίζεται"
       
(Ανακοίνωση του Tele-City - 21/1/98)

Οπως θα θυμούνται οι αναγνώστες του "Ιού", η στήλη μας έχει ασχοληθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με την περίπτωση του Κώστα Πλεύρη, του πάλαι ποτέ φίρερ του "Κόμματος της 4ης Αυγούστου", κουμπάρου κι ιδιαίτερου γραμματέα του Λαδά επί χούντας, που τα τελευταία χρόνια διαπρέπει ως τηλεοπτικός γκουρού του εγχώριου νεοναζισμού από τις οθόνες του Tele-City. Γνωστές είναι οι πολιτικές του φιλοδοξίες να αναδειχθεί σε ηγέτη του ελληνικού νεοφασισμού (χαρακτηριστική η αρχηγική συγκέντρωση που οργάνωσε στο "Royal Olympic" με τη συμμετοχή της "Χρυσής Αυγής", στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου), όσο και οι αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η δραστηριότητά του.
Σχετικά απαρατήρητη έχει περάσει, ωστόσο, η εκστρατεία του Πλεύρη εναντίον ενός ανθρώπου που δύσκολα μπορεί να καταταχθεί στους "φυσιολογικούς" στόχους των κηρυγμάτων του μίσους (μετανάστες, αριστερούς, εβραίους, "ανθέλληνες" κλπ). Αναφερόμαστε στον μέχρι πρότινος πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου, αντιστράτηγο Νικόλαο Μπέλμπα, η άρνηση του οποίου να παραχωρήσει την αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου στον αστέρα της ακροδεξιάς προκάλεσε τη μήνη του ίδιου του Πλεύρη όσο και των οπαδών του. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο για τα δικαστήρια, με το Tele-City και τον τηλεοπτικό του φίρερ να αντιμετωπίζουν αγωγές αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμηση, εξύβριση, ηθική αυτουργία σε απειλή και άλλα παρεμφερή αδικήματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου 1997, όταν ο εκδοτικός οίκος "Γεωργιάδη" ζήτησε από το Πολεμικό Μουσείο να μισθώσει την αίθουσα διαλέξεών του για διάλεξη του Πλεύρη. Οπως συμβαίνει συνήθως με τις συγκεντρώσεις του ιδρυτή της "4ης Αυγούστου", η επίσημη θεματολογία της εκδήλωσης ήταν γενική και ανώδυνη: "Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς". Το πρόσωπο όμως του υποψήφιου ομιλητή δεν ήταν δυνατό παρά να βάλει σε σκέψεις τους αρμόδιους.

Κίνδυνοι ταραχών

 

"Από τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου και από εμένα προσωπικά", διαβάζουμε στην αγωγή που κατέθεσε ο κ.Μπέλμπας, "επισημάθηκαν οι εξής δύο κίνδυνοι: Πρώτον να εμφανισθεί το Πολεμικό Μουσείο ως βήμα προώθησης ακραίων θέσεων σε ζητήματα ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως εκείνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής αντιμετώπισης μειονοτήτων μέσα στην Ελλάδα. Θεωρώ απολύτως θεμιτό το δικαίωμά του να έχει κανείς τις παραπάνω απόψεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να τις εκφράσει από ένα βήμα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Τέτοιου είδους θέσεις μπορούν κάλλιστα να εκφρασθούν σε κάποιον ιδιωτικό χώρο. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, η διάλεξη του κυρίου Πλεύρη να αποτελέσει αφορμή σοβαρών επεισοδίων μεταξύ των "εχθρών" και των "φίλων" του κυρίου Πλεύρη και της αστυνομίας και κατά συνέπεια να υπάρξει κίνδυνος καταστροφών στο χώρο του Μουσείου, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί το 1994 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γεγονός δε ότι, από ό,τι πληροφορηθήκαμε, υπήρχε πρόθεση οργανωμένων οπαδών του κ. Πλεύρη από την επαρχία να έλθουν με πούλμαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δεν μας καθησύχασε. Τις παραπάνω απόψεις μου εξέθεσα εγγράφως προς τους ανωτέρους μου και, δεδομένου ότι το θέμα είχε και πολιτικές διαστάσεις, οι οποίες εξέφευγαν της αρμοδιότητάς μου, ζήτησα οδηγίες. Πραγματικά πήρα την εντολή από τα προϊστάμενά μου κλιμάκια να αρνηθούμε με εύσχημο τρόπο την παραχώρηση της αίθουσας επικαλούμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις". Οπερ και εγένετο.
"Κατόπιν και των παραπάνω εντολών περί εύσχημης απάντησης", εξηγεί ο αντιστράτηγος, "απάντησα στον κ. Πλεύρη ότι δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατόν να του διαθέσουμε την αίθουσα, ούτε επί του παρόντος ούτε για τους επόμενους μήνες. Τότε αυτός με εξύβρισε, αποκαλώντας με άνανδρο, ψεύτη, δειλό και ανάξιο να φορώ τη στολή μου. Απαξιώντας να απαντήσω σε τέτοιες ύβρεις, του έκλεισα το τηλέφωνο".
Η συνέχεια της υπόθεσης επρόκειτο να γραφτεί από την οθόνη του Tele-City. Σε έξι διαφορετικές εκπομπές, ο φίρερ της "4ης Αυγούστου" αναλαμβάνει να εκδικηθεί για την απόρριψή του, καταφεύγοντας στις ύβρεις και τη δυσφήμηση του προέδρου του Πολεμικού Μουσείου. Σταχυολογούμε επιλεκτικά:
* "Ο κ. Μπέλμπας μου εδήλωσε προσωπικώς ότι δεν θέλει να ομιλήσω εις το μουσείο. Ηθελα λοιπόν, πέραν των ενεργειών που θα κάνω, να σας μιλήσω κάποια μέρα για κάποια κομματόσκυλα, πώς πήραν κάτι βαθμούς, πώς πήρανε κάποιες θέσεις, θέλω να σας μιλήσω γι' αυτούς που είναι αδικαιολογήτως παρόντες εις το στρατό και είναι πραγματικοί εγκάθετοι, δεν σέβονται την στολή των, είναι παλιάνθρωποι (...)" (16/4/97).
* "Εχω διένεξη με αυτόν τον επανελθόντα, τον κύριο Μπέλμπα. Εγινε και αντιστράτηγος. Επανελθών σημαίνει έφυγες από την υπηρεσία σου, εν συνεχεία έτρεξες στα διάφορα κομματικά γραφεία, έβγαλες μια γλώσσα, έγλειψες και σε τοποθέτησαν κάπου" (14/5/97).
* "Είναι ένας υποκριτής, ένας ψεύτης, ένας δειλός, ένας θρασύδειλος και παρουσιάζεται με την στολή του αντιστράτηγος και αναγκαζόμεθα και εμείς να προσβάλλουμε, όχι βέβαια την στολή αλλά το περιεχόμενό της το οποίο απαραδέκτως και αναξίως φέρει την στρατιωτική στολή" (2/7/97).
* "Δεν με αφήνουν στο Πολεμικό Μουσείο να μιλήσω, με εκείνο τον Μπέλμπα, τον οποίο βέβαια θα τον καταδιώξω και θα τον γελοιοποιήσω, διότι πρέπει να βγάλει την στολή, είναι ψεύτης (...) και έχω σκοπό να του στείλω και ένα δεματάκι, τι πρέπει να φοράει αντί της στρατιωτικής στολής, θα το παραλάβει αυτό το δεματάκι..." (9/7/97).

"Τηλεφωνήστε του"


Από κοντά κι οι οπαδοί. Ακολουθώντας μια πάγια τακτική που -σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες που έχουμε δεχτεί- έχει εφαρμόσει και σε άλλες περιπτώσεις πολιτών που δεν ήταν της αρεσκείας του, ο Πλεύρης ανακοινώνει στις 16/4/97 από τηλεοράσεως τον αριθμό τηλεφώνου τού κ. Μπέλμπα, καλώντας τους πιστούς του "να αφήσουν μια παραγγελία". Το αποτέλεσμα το περιγράφει με τον πιο έυγλωττο τρόπο ο ίδιος ο παθών: "Από τη μέρα εκείνη γίνονται διαρκώς ανώνυμα τηλεφωνήματα τόσο στο προσωπικό μου τηλέφωνο στο Πολεμικό Μουσείο και στα άλλα τηλέφωνα του Μουσείου, όσο και στο τηλέφωνο της οικίας μου καθ' όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Οι άγνωστοι τηλεφωνητές βρίζουν χυδαιότατα με ύβρεις και βωμολοχίες που φανερώνουν ανθρώπους που πάσχουν από έντονα σεξουαλικά και ψυχολογικά προβλήματα. Οι χυδαίες αυτές ύβρεις πολλαπλασιάζονται όταν το τηλέφωνο το σηκώνει η σύζυγός μου ή κάποια από τις εθελόντριες υπαξιωματικούς που υπηρετούν στο Πολεμικό Μουσείο και, γενικά. όταν οι άγνωστοι ακούσουν γυναικεία φωνή. Δε σταματούν όμως εδώ. Απειλούν ότι `θα μου φυτέψουν μια σφαίρα στο κεφάλι', ότι `θα φάω το κεφάλι μου', με προειδοποιούν `να προσέχω' γιατί `έρχονται', απειλούν ότι `θα κάψουν το μουσείο' και άλλα πολλά. Αναγκάστηκα δε να ζητήσω την αλλαγή των τηλεφώνων μου και να ζητήσω να μου εγκριθεί άδεια οπλοφορίας".

Αποτελεσματικότερη, πάντως, φάνηκε μια άλλη λύση. Στις 23 Ιουλίου, ο κ. Μπέλμπας κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή με την οποία ζητά, βάσει των σχετικών διατάξεων του ν.2243/94, αποζημίωση 49.900.000 δρχ. από τον Κ.Πλεύρη και την ιδιοκτήτρια εταιρία του Tele-City (City News AE) για συκοφαντική δυσφήμιση, απλή δυσφήμιση κι εξύβριση, καθώς και για την ηθική ευθύνη τους για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής από μέρους των ανώνυμων οπαδών του τηλεοπτικού φίρερ.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 9 Απριλίου 1998. Μαζί της θα εκδικαστεί και μια δεύτερη αγωγή του αντιστράτηγου για μια μεταγενέστερη εκπομπή του Πλεύρη, όπου η λήξη της τριετούς θητείας του ως προέδρου του Μουσείου -προβλεπόμενη από την πράξη διορισμού του- παρουσιάστηκε διαστρεβλωμένα σαν "απόλυση", "διώξιμο" κι "απαλλαγή από τα καθήκοντά του".
Στο μεταξύ, ωστόσο, για την υπόθεση έχει ήδη αποφανθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Με απόφαση του προέδρου του, καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη, που δημοσιεύουμε ολόκληρη παραδίπλα, το αρμόδιο όργανο διαπιστώνει τη βαρύτατη προσβολή του στρατηγού Μπέλμπα από τον τηλε-φίρερ και το κανάλι του Γιώργου Καρατζαφέρη και απαιτεί την αποκατάστασή του "με τους όρους που θα καθορίσει ο ίδιος". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράθεση των δικαιολογιών που επικαλούνται οι υπεύθυνοι του Tele- City για να αποσείσουν τις ευθύνες που έχουν σύμφωνα με το νόμο: αδέξιες προσπάθειες διαχωρισμού από τα κηρύγματα του τηλε-φίρερ αλλά και κοινοποίηση των "επιπλήξεών" τους προς τον τελευταίο, που καλείται "να περιοριστεί στα καθαρά ιστορικά γεγονότα της αρχαίας Ελλάδας, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε προσωπικές του δραστηριότητες ή σε πρόσωπα και γεγονότα της τρέχουσας περιόδου". Αντιμέτωπο με την προοπτική της επιβολής κυρώσεων από μέρους του ΕΣΡ, το κανάλι θα μεταδώσει δυο φορές (στις 9πμ του Σαββάτου 17/1/98 και λίγο πριν τη βραδινή εκπομπή του Πλεύρη στις 21/1) μια "μασημένη" και συνοπτική δήλωση επανόρθωσης, με την οποία "εκφράζει τη λύπη του" για τη "μνημόνευση" του αντιστράτηγου από το συνεργάτη του, διευκρινίζοντας απλώς ότι "δεν υιοθετεί και δεν ενστερνίζεται τις εκφράσεις που ο καθηγητής κ.Κ.Πλεύρης εχρησιμοποίησε". Πρόκειται, φυσικά, για κίνηση που απέχει πολύ από την "πλήρη αποκατάσταση" (και μάλιστα με τους όρους του θιγόμενου) που ζητούσε το Συμβούλιο. Χωρίς αμφιβολία, ο τελικός λόγος ανήκει στο δικαστήριο.

 

 

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Αθήνα 19.12.97 Προς τον Τ/Ο σταθμό TELE-CITY Aρ.Πρωτ.:1742

Επιστολή - Σύσταση 3/1997

Αγαπητέ Κύριε Σκανδαλάκη,
Μετά από αίτημα του ανωτέρω ενδιαφερομένου, το ΕΣΡ εξέτασε το θέμα που προέκυψε από τις βαρύτατες εκφράσεις που ένας συνεργάτης του Τ/Ο σταθμού Tele-City, ονόματι Κωνσταντίνος Πλεύρης, χρησιμοποίησε, σε επανειλημμένες εκπομπές της σειράς "Ιστορικές Μνήμες", σε βάρος του αντιστρατήγου κ.Ν. Μπέλμπα.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του θέματος, οι εκπρόσωποι του σταθμού παραδέχθηκαν ότι ο παραγωγός της εν λόγω εκπομπής είχε προσωπική διένεξη με τον αντιστράτηγο "σχετικά με άλλες δραστηριότητες", "που δε συνδέονται με το σταθμό" και "στις οποίες η εταιρία δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί".
Επίσης η Γενική Διεύθυνση της εταιρίας χρησιμοποίησε το επιχείρημα, ότι με ανακοίνωσή της που προτάσσεται στις εκπομπές του κ. Πλεύρη, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες όσων λέγονται σ' αυτές. Το επιχείρημα αυτό κρίθηκε από κάθε άποψη άκυρο.
Οι εκπρόσωποι του Tele-City κοινοποίησαν στο ΕΣΡ πρόσφατη επιστολή τους προς τον κ.Πλεύρη, που περιλαμβάνει την εξής παράγραφο: "επειδή η μεταξύ μας συμφωνία αλλά και ο τίτλος της εκπομπής σας ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ αναφέρεται σε καθαρά ιστορικά γεγονότα της αρχαίας Ελλάδας, παρακαλούμε στις εκπομπές σας να περιορίζεστε σ' αυτά, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε προσωπικές σας δραστηριότητες ή σε πρόσωπα και γεγονότα της τρέχουσας περιόδου".
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά και τη διαπιστωθείσα προσβολή της αξιοπρέπειας και της τιμής του αντιστράτηγου Μπέλμπα, το ΕΣΡ αποφάσισε:
1. Να αξιώσει από τον σταθμό την πλήρη και δημόσια αποκατάσταση της τιμής, της υπόληψης και της αξιοπρέπειας του αντιστράτηγου Μπέλμπα με τους όρους που θα καθορίσει ο ίδιος.
2. Επιφυλάσσεται να προχωρήσει στις νόμιμες κυρώσεις αν ο σταθμός δεν προχωρήσει στην αποκατάσταση αυτή.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ
Γεώργιος Κασιμάτης

 

(Ελευθεροτυπία, 24/1/1998)

 

www.iospress.gr