Απόβαση στη Μυτιλήνη
 


"Το σίριαλ οι "δημοσιογράφοι" (και εντός εισαγωγικών!) ...για την ειρήνη, τράβηξε αρκετά"
             
("Πολιτικά", εφημερίδα της Μυτιλήνης, 14/7/96)

Τί μπορεί να ενώνει ένα μέχρι πρότινος σοσιαλιστή βουλευτή Λέσβου κι έναν πολιτικό πρόσφυγα, στέλεχος του Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν, με ένα χουντικό μυτιληνιό εκδότη, τη ναζιστική φυλλάδα "Στόχος" και τους "υπερπατριώτες" χριστιανούς της Θράκης; Τι άλλο; Τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. Στο στόχαστρο της παρέας των φαινομενικά ετερόκλητων παραγόντων, η φιλειρηνική πρωτοβουλία των 80 Ελλήνων δημοσιογράφων από τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη. Οι μέθοδοι που επιλέγουν οι συγκεκριμένοι εθνικόφρονες για να στιγματίσουν τους ειρηνιστές ξεπερνούν κατά πολύ τα πολιτικά μας ήθη. Σοκάρουν και δηλητηριάζουν, για πρώτη φορά με τόση ένταση, την κοινωνία της Μυτιλήνης. Το μένος του υπερπατριωτικού κλιμακίου είναι απερίγραπτο. Εχει θέσει "εκτός νόμου" τις έννοιες "ειρήνη", "διάλογος", "ελληνοτουρκική φιλία", "διεθνισμός", "ευρωπαϊσμός, "κουλτούρα" κ.λπ. Φυσικά οι λέξεις Τούρκος, Τουρκία και τα παράγωγά τους, ταυτίζονται με το απόλυτο κακό. "Προδότες" είναι ακόμα και όσοι μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα!
Σε κανονικές συνθήκες, αυτές οι πρωτόγονες ιδεοληψίες ίσως θα έπρεπε να απασχολούν μόνο τους αρμοδίους για την ψυχική υγεία των πολιτών. Δυστυχώς, όμως, σήμερα οφείλει να σκύψει στο φαινόμενο ο πολιτικός και ο δημοσιογραφικός κόσμος, η ίδια η κοινωνία. Τα εθνικιστικά και συκοφαντικά παραρτήματα αυξάνουν. Δεν αποτελούν μια αθώα γραφικότητα, ιδίως όταν ενεργοποιούνται στα νησιά που γειτονεύουν με την Τουρκία.

Το φιλοπόλεμο κέντρο

Στη Μυτιλήνη όλα ξεκίνησαν μετά την κρίση στα Ιμια. Η ανασφάλεια που λογικά επικράτησε στο ακριτικό νησί, όπως και σ' όλο το Αιγαίο, ήταν η αιτία να ανασυγκροτηθεί το αντιπολεμικό ρεύμα. Στελέχη από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ , την αυτοδιοίκηση, τα σωματεία κ.λπ, συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα αποκλιμάκωσης της έντασης και διαλόγου με τους αντιεθνικιστές δημοκράτες της άλλης πλευράς. Στο άλλο άκρο αυτού του προβληματισμού κινήθηκε η δεξιά εφημερίδα "Πολιτικά" του Μάνου Γκιγκιλίνη. Εφημερίδα που ποτέ δεν έκρυψε την ιστορία της: ήταν φανατικά με τους απριλιανούς δικτάτορες και ο ιδιοκτήτης της, ακόμα και μετά την κατάρρευση της χούντας, πολιτεύτηκε ως υποψήφιος διαφόρων νοσταλγών του πραξικοπήματος. Κατά αξιοπερίεργο τρόπο η εφημερίδα πρόσφατα εκσυγχρονίστηκε τεχνολογικά και "προσέλαβε" ως βασικό ειδικό επί "εθνικών θεμάτων" τον "Κούρδο ιστορικό-ερευνητή Αλή Καρδούχο", που παλαιότερα ήταν γνωστός ως Κ. Αλή. Λίγο πριν την εμφάνισή του στη Μυτιλήνη, τον περασμένο Φλεβάρη, ο ιστορικός έγραφε στο περιοδικό "Φωνή του Κουρδιστάν" (τ 48 Δεκέμβριος 1995), ένα φλογερό άρθρο κατά της "Ελευθεροτυπίας", η οποία "προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες ότι οι Τούρκοι δεν ούτε κακοί, ούτε βάρβαροι". Επίσης υποστήριζε ότι ο μυτιληνιός δημοσιογράφος και ανταποκριτής της "Ε", Στρατής Μπαλάσκας, είναι ύποπτος συνεργασίας με τον εχθρό, εφόσον "σαν ερευνητής αρχαιολόγος (!) πηγαινοέρχεται στην Τουρκία και δημιουργεί διχασμό στη Μυτιλήνη, όπως έκαναν οι Τούρκοι στην Κύπρο". Αυτές τις μυστήριες απόψεις του "Μετώπου Απελευθέρωσης του Κουρδιστάν" (ERNK) φαίνεται πως ζήλεψε ο κ. Γκιγκιλίνης, όπως άλλωστε και ο "Στόχος" που τις αναδημοσιεύει με υπερηφάνεια.
Ο Καρδούχος, βασικός συνεργάτης των "Πολιτικών" πλέον, αναλαμβάνει την ιδεολογική και ιστορική στήριξη του συκοφαντικού αγώνα κατά των αντιεθνικιστών. Υπερασπίζεται με πάθος την πολεμική αναμέτρηση της χώρας μας με την Τουρκία ως τη μόνη λύση για τους Ελληνες και τους Κούρδους. Φτιάχνει ευφάνταστα κινδυνολογικά σενάρια και διηγείται όσα κομμάτια της ιστορίας υπηρετούν το όνειρό του για μια γενικευμένη ανθρωποσφαγή στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο. Κατά τη γνώμη του, όλοι οι Τούρκοι είναι "Γκρίζοι Λύκοι" που πρέπει να εξοντωθούν. Το βραβείο Ιπεκτσί και κάθε ιδέα φιλίας συνιστούν εγκλήματα καθοσιώσεως. Η Κίνηση των Δημοσιογράφων από τη Σάμο, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, που από τον Απρίλιο μιλά για οργανωμένες συναντήσεις με Τούρκους ειρηνιστές, θορυβεί την παρέα των επαγγελματιών εθνικοφρόνων. Ο "Στόχος", όπως συνηθίζει, τους προγράφει, τα "Πολιτικά" τους βρίζουν ως "κουλτουριάρηδες" και θεωρούν "Γκρίζους Λύκους" τους συμμετέχοντες στην Κίνηση Τούρκους δημοσιογράφους, ο δε Καρδούχος ζητά να μάθει πόσοι είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ! Ο ποδηλατικός γύρος Ειρήνης στη Μυτιλήνη καταγγέλλεται και ο κ. Βουνάτσος θέτει τα θέματα στη Βουλή. Σε ερώτησή του (29.5.96) - που εκθειάζεται και από τον "Στόχο" - συνδέει την "ανακάλυψη επιπλέουσας τουρκικής σημαίας στην παραλιακή τοποθεσία Κουτσουμπάρα", με την "δραστηριοποίηση Ιπεκτσήδων, οι οποίοι προκαλούν, Ελληνες όντες, το πατριωτικό φρόνημα του λαού". Ο τέως σοσιαλιστής βουλευτής κάνει τον Ιούλιο ακόμα πιο σαφείς τις προθέσεις του: "Ο μόνος τρόπος για να συνεγερθεί το έθνος και ο λαός είναι η επικείμενη σύγκρουση με την Τουρκία. Είναι ο πόλεμος" (περ. "ΠΡΟ").

Κι άλλο λάδι στη φωτιά

Οταν η Κίνηση των Δημοσιογράφων περνά στα απέναντι παράλια ή υποδέχεται στα ελληνικά νησιά Τούρκους δημοκράτες, το σινάφι "αποκαλύπτει νέες συνωμοσίες". Η τοπική οργάνωση Λέσβου του κ. Σαμαρά αναρωτιέται με νόημα: "Αραγε είναι τυχαίο ότι οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν τη στιγμή που ξεκινούσε η ναυτική εβδομάδα;" Σπεύδει μάλιστα να καταγγείλει ότι προσκαλούνται Ελληνες στην Πέργαμο "για δουν οι Τούρκοι πως γιόρταζαν το Πάσχα οι Ελληνες στις πατρογονικές τους εστίες". Βεβαίως κανένας από την εθνικιστική συντροφιά δεν θέλει να ξέρει ότι ο δήμαρχος Περγάμου Σεφά Τασκίν, ο οποίος συμφώνησε σε πολλά και με τον νομάρχη Λέσβου Αλ. Μαθιέλλη, έχει φυλακισθεί στο παρελθόν για τις αντιεθνικιστικές του απόψεις και έχει δημοσίως καταγγείλει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Φυσικά και οι φασιστοφυλλάδες της απέναντι πλευράς του Αιγαίου θεωρούν τους δικούς τους ειρηνιστές, που συμμετέχουν στον διάλογο, "πράκτορες της Αθήνας" (εφ. "Τουρκιγιέ", 4.6.96).
Τον Αυγουστο ήρθαν οι δυό φόνοι των Ελληνοκυπρίων στην πράσινη γραμμή από τα στρατεύματα κατοχής. Οι τόνοι ανέβηκαν. Στην Κομοτηνή ορισμένοι εθνικιστικοί πυρήνες επιτέθηκαν σε μουσουλμανικά μαγαζιά. Ο Στρατής Μπαλάσκας καυτηρίασε κι αυτή τη βαρβαρότητα. Ο Καρδούχος αυτή τη φορά τον κατακεραυνώνει από τις στήλες της εθνικιστικής εφημερίδας της Κομοτηνής "Χρόνος" (22.8.96). Ο φίλος μας ήταν και εκεί για να εξηγήσει στους Θρακιώτες ότι όποιος κατηγορεί το πογκρόμ κατά των μειονοτικών της Κομοτηνής "παίρνει τη θέση των κεμαλικών φασιστών". Τον Σεπτέμβρη ο κ. Βουνάτσος επαναφέρει στη Βουλή τη δαιμονολογία για τον ύποπτο ρόλο των Δημοσιογράφων (ιδίως του Μπαλάσκα) σύμφωνα πάντα με τις ..."επαρκέστατες αποδείξεις" του Κ. Αλή, ή Αλή Καρδούχου, ή Αλεξάνδρου Καρδούχου.
Η ιστορία συνεχίζεται και μετά τις εκλογές. Ο Καρδούχος, άριστα πληροφορημένος για τις κινήσεις του "εχθρού", δηλαδή της Κίνησης των Δημοσιογράφων, που εν τω μεταξύ έχουν απλωθεί στην Κρήτη και στη Θράκη, αγωνίζεται εναντίον όσων "νομίζουν ότι οι δυο λαοί μοιάζουνε πολύ"! Τα "Πολιτικά" μιλούν πλέον για "τουρκόσπορους δημοσιογράφους" και ο "Δημοκράτης" (άλλο τοπικό προκεχωρημένο φυλάκιο) θεωρεί "πεμπτοφαλαγγίτες" τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με αυτοκτονίες ή "ατυχήματα" φαντάρων στα νησιά.
Περιττό να τονισθεί ότι ο Καρδούχος, μαζί με την παρέα του οξύθυμου κυνηγού "προδοτών", ναυάρχου Ναξάκη, ήταν τον περασμένο μήνα και έξω από το γήπεδο του Σπόρτινγκ για να απειλήσει όσους παραβρέθηκαν στη συναυλία ελληνοτουρκικής φιλίας του Μίκη Θεοδωράκη.    

 

 

Αθλιότητες της νεοεθνικοφροσύνης

"Η επέλαση του σκοταδισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού, της πατριδοκαπηλικής υστερίας, είναι χαρακτηριστικά της σημερινής βαθιάς παρακμής της πατρίδας μας.
Οι αληθινοί πατριώτες και δημοκράτες πρέπει να εγείρουμε τον πιο αποτελεσματικό φραγμό και να κρατήσουμε την πρωτοβουλία μιας μεγάλης αντεπίθεσης στο όνομα του ορθού λόγου, της υπεράσπισης των πιο υψηλών ιδανικών: της ειρήνης, της φιλίας των λαών, της ελευθερίας, του ανθρωπισμού.
Οι επιθέσεις κατά της κίνησης δημοσιογράφων για την αμοιβαία κατανόηση των λαών Ελλάδας-Τουρκίας, η προχθεσινή επίθεση κατά του πολιτικού μηχανικού Ανδρέα Πολιτάκη, εμψυχωτή του Βραβείου Ιπεκτσί, είναι εκδηλώσεις άξιες δημόσιου στιγματισμού.
Ο λαός της Μυτιλήνης με τις μεγάλες δημοκρατικές και πατριωτικές παραδόσεις, είμαι βέβαιος πως θα δώσει σ' όλη την Ελλάδα το μήνυμα: Οι αθλιότητες της νεοεθνικοφροσύνης δεν θα περάσουν. Δεν θα παρασυρθούμε στην άβυσσο μιας στρατιωτικής αναμέτρησης που εξυπηρετεί τα σχέδια της Αγκυρας και των πιο αντιδραστικών κύκλων και στις δυο χώρες. Θα πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες κατανόησης, φιλίας και αλληλεγγύης των δυο λαών".

Λεωνίδας Κύρκος
(Μέλος της Κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη")

 

 

 

(Ελευθεροτυπία, 21/12/1996)

 

www.iospress.gr