Το πάρτι της εισφοροκλοπής συνεχίζεται
 

Ολα για τις ασφαλιστικές

 

Κεντρικό επιχείρημα του άρχοντος συστήματος εξουσίας και της κυβέρνησης για την επιβολή του "μνημονίου" ήταν η επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Ανάλογη προπαγάνδα περί χρεοκοπίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) συνοδεύει και τη "μεταρρύθμιση" του καθεστώτος συνταξιοδότησης και του ύψους των συντάξεων, ώστε να δημιουργείται η εικόνα του "μονόδρομου". Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (εξόντωσης κυρίως των νεότερων γενιών εργαζομένων), το επικοινωνιακό επιτελείο προσφέρει καθημερινά στο φιλοθεάμον κοινό όλο και περισσότερα στοιχεία για τις "μαύρες τρύπες" των Ταμείων: 8,5 δις. ευρώ χρωστάνε οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ, λέει το ένα κανάλι. 7,5 δις. οφείλει το ίδιο το Δημόσιο στα Ταμεία, "αποκαλύπτουν" τα τηλεπαράθυρα σε άλλο δίαυλο. 1,7 δις. εισφορές δεν πληρώθηκαν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ήδη χρεοκοπήσει και χρειάζεται επειγόντως κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια για να πληρώσει τα εφάπαξ που χρωστάει -εδώ και λίγα χρόνια- σε κάμποσες χιλιάδες δικαιούχους κ.ο.κ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρόκειται για την ομολογία αυτού που χρόνια υποστηρίζουν τα συνδικάτα και η αριστερά. 'Οτι, δηλαδή, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης ήταν και είναι ουσιαστικά ζήτημα χρηματοδότησης: η αγορά εργασίας αφέθηκε χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πολλαπλασιάστηκε εσκεμμένα η μαζική ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροκλοπή. Οι εργοδότες έκαναν πάρτι κλέβοντας τα χρήματα των εργαζομένων με την άδεια των κυβερνήσεων και των κρατικών αρχών, εκμεταλλευόμενοι βεβαίως και την αφασία της δικαιοσύνης και ορισμένων πουλημένων ή ανίκανων συντεχνιών. Πολλά χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις συνειδητά κάνουν τον τροχονόμο στην εισφοροκλοπή, καταρρίπτοντας σήμερα το ευρωπαϊκό ρεκόρ με 33% (δηλαδή, στατιστικά, ένα στα τρία αφεντικά κλέβει). Αλλά και η προβλεπόμενη από τους νόμους κρατική χρηματοδότηση του ΣΚΑ παραβιάζεται πολλά χρόνια τώρα, για να φτάσουμε στον τελευταίο προϋπολογισμό (του 2010), η υποχρηματοδότηση να καταγράφεται κυνικά με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ: -12,4% σε σχέση με το 2009 προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και -44% στον ΟΑΕΕ, την ώρα που το Ταμείο των εμπόρων και των ελευθεροεπαγγελματιών δεν μπορεί να πληρώνει καν τις συνταξούλες που δίνει. Για να μη μιλήσουμε για την υποχρηματοδότηση των επικουρικών, των κλάδων υγείας και του "σπάταλου" ΕΣΥ.

Ωστόσο, το σχετικό σκάνδαλο των ημερών είναι η ψήφιση της καθιερωμένης τροπολογίας της τελευταίας στιγμής: νέα ευνοϊκή ρύθμιση των βεβαιωμένων χρεών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με εκτώσεις έως 80%! Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις ή "αποκλειστικές πηγές" για να καταλάβουμε πως η κυβέρνηση και το ΔΝΤ ακολουθούν τη νεοφιλελεύθερη, σκληρά ταξική γραμμή κατάργησης όποιου αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος έχει απομείνει στη χώρα. Κατά σύμπτωση, την περασμένη Κυριακή ο Στ. Μάνος στην "Καθημερινή" εισηγείται τη διατήρηση ενός κρατικού "επιδόματος" στη ηλικία των 65, την κατάργηση κάθε ιδέας "αναλογικής σύνταξης" και προφανώς την οριστική -και διά νόμου- απαλλαγή των εργοδοτών και των εργαζομένων από κάθε υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. 'Οποιος μπορεί, δηλαδή, να πηγαίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το δημόσιο σύστημα, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και τρόικα το αποτέλειωσαν.


 

(Ελευθεροτυπία, 17/7/2010)

 

 

www.iospress.gr