Οι διορισμοί της Ν.Δ. γοητεύουν και το ΠΑΣΟΚ
 

Ο δρόμος του ρουσφετιού

 

Τις υποθέσεις με τις "γαλάζιες" προσλήψεις σε εταιρείες, οργανισμούς κ.λπ του δημοσίου, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μάς τις έχουν πουλήσει καμιά δεκαριά φορές μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι ένα ωραίο και πιπεράτο αφήγημα που νομίζουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις κεντρικές τους επιλογές: διώχνουν πολλές χιλιάδες σταζιέρ και συμβασιούχους, συρρικνώνουν έως καταργήσεως όποιες κοινωνικές υπηρεσίες, κεντρικές ή της τοπικής αυτοδιοίηκησης, έχουν απομείνει, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, κόβουν μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιούν και ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία κ.ο.κ. Εσκεμμένα οι τεχνικοί της εξουσίας αφήνουν να εκδηλωθεί ο κανιβαλισμός του "κοινωνικού αυτοματισμού": η μια υποκατηγορία να συγκρουστεί με τη διπλανή της, το παλαιότερο τμήμα της εργατικής τάξης να "προδώσει" τους νεότερους για να κρατήσει "κεκτημένα" και να κάτσει στ' αβγά του, οι μόνιμοι του δημοσίου να έκτεθούν ηθικά και να αντιμετωπίσουν το φθόνο των ανέργων και των επισφαλώς εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.

Την εποχή της πρωτοφανούς ανεργίας των νέων (πάνω από 30% δεν μπορούν να περάσουν με τίποτα το κατώφλι της αγοράς εργασίας) το εφέ με τις αποκαλύψεις των πελατειακών και αδιαφανών διορισμών και αργομισθιών δεν θα οδηγήσει παρά μόνο στην οργή και στην απαξίωση του όλου συστήματος. Θα ήταν ανακουφιστικό και ίσως ελπιδοφόρο -έστω και σ' αυτές τις συνθήκες φτώχειας για τους πολλούς και πολιτικής παρακμής- να ανασχεδιαστεί ένα αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων τουλάχιστον στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ομως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις επικοινωνιακές ανέξοδες φανφάρες περί "διαύγειας" (και βεβαίως περί της "αναγκαίας" μείωσης του κόστους εργασίας και των κοινωνικών δαπανών), δεν θέλει να αλλάξει ουσιαστικά τίποτα από τη θεσμική κουρελού που διέπει τις διαδικασίες προσλήψεων. Με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του νόμου για το ΑΣΕΠ (ν. 2190/1994) επιτρέπονται -νομιμοφανώς- απίθανες εξαιρέσεις, αφήνονται παράθυρα για όλων των ειδών τις αυθαιρεσίες και άρα τα ρουσφέτια και υιοθετούνται όλοι οι "φιλελεύθεροι" τύποι των "εργασιακών καθεστώτων" που διαβρώνουν κάθε έννοια Συλλογικών Συμβάσεων και ισονομίας στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ΕΡΤ Α.Ε. Τη διαπιστωμένη -και ήδη υπό δικαστικό έλεγχο- διάσπαθιση του δημόσιου χρήματος και τα ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας, η τωρινή κυβέρνηση την αξιοποιεί πρώτον για να πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χαμηλόμισθους και σκληρά εργαζόμενους συμβασιούχους, και δεύτερον για να διορίσει με παρόμοιες διαδικασίες τα "δικά της παιδιά". Ιδού η σχετική τροπολογία: "Η ΕΡΤ Α.Ε. ΅πορεί να συνάπτει συ΅βάσεις εργασίας ορισ΅ένου χρόνου ανεξαρτήτως της πρόβλεψης των σχετικών ειδικοτήτων και του αριθ΅ού των θέσεων στο Γενικό Κανονισ΅ό Προσωπικού της. Οι συ΅βάσεις αυτές καταρτίζονται σύ΅φωνα ΅ε τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει. Για τις ειδικότητες που εξαιρούνται από το ν. 2190/1994, όπως ισχύει, οι συ΅βάσεις καταρτίζονται σύ΅φωνα ΅ε τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Γενικό Κανονισ΅ό Προσωπικού και τους όρους που καθορίζονται ΅ε αποφάσεις του Διοικητικού Συ΅βουλίου [...] Οι ανωτέρω συ΅βάσεις ΅πορεί να έχουν διάρκεια ΅έχρι ένα έτος και να ανανεώνονται, ΅ε την επιφύλαξη των διατάξεων του Π.Δ. 164/2004 (σ.σ. του Πρ. Παυλόπουλου)..."

 

(Ελευθεροτυπία, 10/7/2010)

 

 

www.iospress.gr