Με τον μπαμπούλα του ΔΝΤ εφαρμόζονται τα μέτρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
 

Ο κηδεμόνας των κηδεμόνων

 

Με υψηλούς πατριωτικούς τόνους που θύμιζαν τραγούδια της Βέμπο υποδέχτηκε μερίδα των πολιτικών σχολιαστών την επίσημη ανακοίνωση της «κηδεμόνευσής» μας από την τρόικα Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ. Ειδικά η εμπλοκή του κακόφημου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγινε αφορμή να ξεσκουριάσουν τα αντιιμπεριαλιστικά τους ανακλαστικά ώριμοι δημοσιολόγοι, για να μας πείσουν ότι όλα πιά είναι χαμένα και βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα Τουρκοκρατία.

Αλλά η «κατοχολογία» είναι η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση. Γιατί εκείνος που μας υποβάλλει αυτή την ιδέα, της έξωθεν δηλαδή επιβουλής, είναι η ίδια η κυβέρνηση και πρώτα πρώτα ο πρωθυπουργός, που έχει υιοθετήσει τη θεωρία του ψηφιακού πατριωτισμού από τον όψιμο συνοδοιπόρο του, τον κ. Καρατζαφέρη, και σκόπιμα αυτοπροβάλλεται ως ο ηρωικός καπετάνιος του εθνικού Τιτανικού.

Φυσικά με την κατατρομοκράτηση των πολιτών δεν χαμπαριάζουν τα spreads. Το μόνο που εξασφαλίζει μ’ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση είναι να παραλύει την όποια διάθεση αντίδρασης. Το επιχείρημα-απειλή που εκτοξεύουν τα παπαγαλάκια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι αφοπλιστικό: τα χειρότερα έρχονται.

Αλλά τι είναι αυτά τα μέτρα που μας επιβάλλουν τώρα οι «ξένοι»; Σε τι διαφέρουν από όσα τόσα χρόνια επιδίωκαν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων και προσέκρουαν στις λαϊκές αντιδράσεις; Συμπίεση μισθών, απολύσεις, ελαστικοποίηση της εργασίας, ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Οι «Νέστορες» των δυο κομμάτων εξουσίας, ο Κώστας Μητσοτάκης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος έσπευσαν να το πουν και πιο λιανά: όλα αυτά τα μέτρα να τα πάρουμε μόνοι μας για να τους προλάβουμε τους «ξένους».

Αλλά τα μέτρα «σταθεροποίησης», όπως έχουν συνηθίζει να τα ονομάζουν, βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος που οδήγησε στην σημερινή κρίση. Η δημοσιονομική ανισορροπία της χώρας που την έχει αφήσει έκθετη στην κερδοσκοπική επίθεση οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, η φορολογία του κεφαλαίου μειωνόταν χωρίς ταυτόχρονα να μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες και ιδιαίτερα οι πιο «αντιπαραγωγικές» από όλες, δηλαδή οι λεγόμενες αμυντικές. Το αποτέλεσμα ήταν να μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Οι φορολογικοί συντελεστές, για παράδειγμα, των ΑΕ και ΕΠΕ που κυμαίνονταν το 1981 σε 40-45% έπεσαν το 2004 στο 35% και τώρα στο 25%. Η κυβέρνηση φτάνει να συζητά τη μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών στο 20% ή και το 15%, με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεισφέρουν σήμερα οι έμμεσοι φόροι κατά 66% στα φορολογικά έσοδα, οι μισθωτοί κατά 12% και οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά 10%, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις κατά 4% και οι επαγγελματίες κατά 3%. Αυτή την ανισορροπία έρχονται τα νέα μέτρα να την οξύνουν. Γιατί το πρόβλημα είναι ότι τόσο οι κυβερνήτες της Ελλάδας όσο και ο τρικέφαλος σωτήρας μας έχουν έναν κοινό «κηδεμόνα». Αυτόν που άλλοτε τον επικαλούνται ως «αδήριτο νόμο της αγοράς» και άλλοτε τον ξορκίζουν ως «επικίνδυνο κερδοσκόπο». Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

 

(Ελευθεροτυπία, 30/4/2010)

 

 

www.iospress.gr