Η φτώχεια μας ως επενδυτική ευκαιρία
 

Πατριώτες κερδοσκόποι

 

Περάσαμε μήνες βομβαρδιζόμενοι από τις "αποκαλύψεις" -που δήθεν κανείς στα επιτελεία του πολιτικού συστήματος δεν είχε διανοηθεί- των καταστροφικών για την εθνική μας οικονομία μεθόδων που μετέρχονται τα ληστρικά ξένα κεφάλαια. Οτι δηλαδή τραστ τραπεζών, hedgs funds, οίκοι αξιολόγησης κ.λπ ως κοράκια πρώτα ανεβάζουν τα spreads και τα CDS και μετά εμπορεύονται το ελληνικό χρέος αποσπώντας μυθώδη κέρδη. Υστερα διδαχτήκαμε ότι, για να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή κερδοσκοπία, πρέπει να θυσιαστούμε "όλοι ενωμένοι" για να βγούμε από το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Να αποδεχτούμε ως θεομηνία την παρατεταμένη ύφεση, την ανεργία, τη μείωση μισθών και συντάξεων και τη φτώχεια των πολλών, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί ώστε να παράγουμε φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες που θα φέρουν κάποτε ανάπτυξη και ευημερία.

Ωραίο το πατριωτικό παραμύθι, αρκεί οι προπαγανδιστές του να μπορούν να αποσιωπούν όχι μόνο τις δικές τους ευθύνες για τα κλεμμένα δεκαετιών, αλλά και να κρύβουν τη δραστηριότητα των γηγενών ελίτ και των κάθε είδους "δικών μας" κερδοσκόπων.

Αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση δανείστηκε από τις "χρηματαγορές" 5 δις ευρώ, από τα 50 δις που χρειάζεται ως το τέλος του 2010, εκδίδοντας 10ετή ομόλογα με ετήσιο επιτόκιο 6,3%. Το πόσα δάκρυα έρρευσαν για το υψηλό κόστος του δανεισμού είναι γνωστό. Παράλληλα, όμως, στις εγχώριες χρηματαγορές ορισμένες πολλές χιλιάδες "επενδυτές" της διπλανής πόρτας άνοιξαν σαμπάνιες και έσπευσαν στις πατριωτικές τους τράπεζες (αυτές που ξεκοκαλίζουν τα περσινά 28 δις. της κρατικής εγγύησης) να προμηθευτούν τα νέα προϊόντα που πρόκυψαν από τη ληστρική αύξηση των spreads. Το σύστημα είναι θεσμοθετημένο: ελληνικές τράπεζες, χρηματιστές και η εποπτευόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος δευτερογενής αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) ενθαρρύνουν οποιονδήποτε Ελληνα πατριώτη διαθέτει ζεστό χρήμα, να απολαύσει εγγυημένες από το ελληνικό δημόσιο αποδόσεις ίδιες με αυτές που προκάλεσε και ενθυλακώνει ο κάθε ανθέλλην σπεκουλαδόρος του βρώμικου διεθνοποιημένου καπιταλισμού. "Τα υψηλά spreads απογειώνουν τις τοποθετήσεις σε τίτλους του Δημοσίου και των τραπεζών. Ευκαιρίες για χρυσά κέρδη", ανακοινώνει στο πρωτοσέλιδό του ο "Κόσμος του Επενδυτή", ήδη από τις 13/3. Από 6 έως 6,25% το χρόνο αποδίδει αφορολόγητα η επένδυση σε δεκαετή ομόλογα ελληνικού χρέους, ενώ ορισμένα τραπεζικά ομόλογα δίνουν έως και 6,7% τόκο το χρόνο. Τα ίδια "επενδυτικά προϊόντα" μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται στη δευτερογενή αγορά και να τζογάρονται ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις εξελίξεις. Αν εξομαλυνθεί η κατάσταση και το κράτος δανειστεί με μικρότερα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, τότε η πραγματική αξία των ομολόγων θα αυξηθεί κάμποσες μονάδες πάνω από την ονομαστική τους και συνεπώς ο κάτοχος τα ρευστοποιεί αμέσως με μεγάλα κέρδη. Αν, πάλι, τα επιτόκια στους επόμενους δανεισμούς του κράτους ή των τραπεζών αυξηθούν, τότε ο κάτοχος των ομολόγων μπορεί απλώς να εισπράττει τον ετήσιο γενναιόδωρο τόκο του και να επενδύσει εκ νέου σε νεότερες και επικερδέστερες σειρές τίτλων δημοσίου χρέους της αγαπημένης του πατρίδας, όπως ακριβώς κι ο ανθέλλην συνάδελφός του.

Βλέπετε πως τελικά η κρίση προσφέρει ευκαιρίες; Και πού να δείτε και τις κονόμες που έρχονται από την απαξίωση της εργασίας και τις χρεοκοπίες.

 

(Ελευθεροτυπία, 27/3/2010)

 

 

www.iospress.gr