Ακόμα και με ριάλιτι ασκείται η οικονομική προπαγάνδα

 

Help, I 'm Broke


Οι δυνατότητες του καπιταλιστικού συστήματος να διαχειρίζεται προς όφελός του ακόμα και τις μεγαλύτερες καταστροφές που προξενεί στη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων είναι αξιοσημείωτες. Το ζούμε καθημερινά με τα "αναγκαία σκληρά μέτρα" κατά των εργαζομένων και του όποιου κοινωνικού κράτους είχε απομείνει, που "πρέπει" να πάρει η κυβέρνηση καθ' υπόδειξη των διεθνών επιτηρητών και των αδηφάγων αγορών τα οποία έτσι κι αλλιώς την καθοδήγησαν σε αυτά τα δημοσιονομικά χάλια.

Οταν ξέσπασε η παγκόσμια "φούσκα" με τις τράπεζες, τα "δομημένα", το τζογάρισμα στα swaps και το real estate -που ως τότε κερδοσκοπούσαν ασύστολα, πουλώντας ανύπαρκτες αξίες και ανεκπλήρωτες προσδοκίες- το σύστημα κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να ενοχοποιήσει τα θύματά του. Τότε ήταν που η διεθνής βιομηχανία της τηλεόρασης έστησε ένα real life πρόγραμμα, όπως το χαρακτηρίζει, με τίτλο "Help, I 'm Broke". Η εκπομπή αυτή έφτασε και στην Ελλάδα από την R.T.L, την ιδιοκτήτρια εταιρεία του καναλιού Alpha, με την επωνυμία "Για λογαριασμό σας". Με λίγα λόγια, το κανάλι βρίσκει με κάποιο τρόπο ορισμένα βυθισμένα στα χρέη νοικοκυριά και -όπως αυτοδιαφημίζεται- "με τη βοήθεια ειδικών χρηματοοικονομικών συμβούλων επεξεργάζεται τα δεδομένα, αξιολογεί το μέγεθος του προβλήματος και προτείνει άμεσες, έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις". Στην πραγματικότητα το σόου ξεφτιλίζει και ενοχοποιεί τους αφελείς που χρεοκόπησαν, πιστεύοντας ότι με δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα κατακτούσαν μια παραμυθένια ζωή -παρόμοια μ' αυτές που βλέπουν στα σίριαλ και τις ταινίες των καναλιών. Παράλληλα, το σόου διαπαιδαγωγεί τις μάζες των τηλεθεατών του με τις αξίες της χαιρεκακίας απέναντι στον κάθε "αποτυχημένο" "που ήθελε μεγαλεία", ενώ προπαγανδίζει έμμεσα τη χρησιμότητα του ατομισμού, ξεπλένοντας και προστατεύοντας το σύστημα που προκάλεσε όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες τραγωδίες.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τη θεσμική λειτουργία των διεθνών επιτηρητών της χώρας, τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών και τους νεοφιλεύθερους κυβερνώντες, το σόου θα εξετάσει τα "λάθη" του νοικοκυριού (βλ. της ελληνικής οικονομίας) και θα προτείνει αιματηρές οικονομίες. Αν έχεις κάποια περιουσία "σκότωσέ τη" για να ξεχρεώσεις, αν δεν έχεις ούτε καν δουλειά, την έχεις βάψει "άχρηστε". Η δε εξεταστική επιτροπή, είτε του καναλιού, είτε της βουλής, δεν πρόκειται να υποδείξει ως υπεύθυνους και πολύ περισσότερο να κλείσει στη φυλακή τις τράπεζες για τις παραπλανητικές τους διαφημίσεις, τους εμπόρους κούφιας κατανάλωσης, ούτε καν θα κάτσει στο σκαμνί τις πολιτικές και κρατικές γραφειοκρατίες που επέτρεπαν επί πολλά χρόνια τη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων, των αποταμιεύσεων, των κοινωνικών πόρων της χώρας και το διαρκές άπλωμα της "φούσκας" που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα έσκαγε.

Στο δήθεν real life "Για λογαριασμό σας", που είναι φυσικά σκηνοθετημένο και μονταρισμένο, οι χρεοκοπημένοι κλαίνε, μετανοούν, παρακαλάνε το Θεό, τράπεζες, κυβερνήσεις κ.λπ και είναι έτοιμοι να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές για να επιβιώσουν. Στην αληθινή κοινωνία τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: Η εργατική τάξη, όσο κατακερματισμένη και ανασφαλής και να 'ναι, καθώς και τα μικρομεσαία στρώματα, μπορεί να προχωρήσουν στο δικό τους Plan B. Δηλαδή την έκρηξη του θυμού τους.

 

(Ελευθεροτυπία, 20/2/2010)

 

 

www.iospress.gr