Ο "Κρόνος" δεν τρώει μόνο τα παιδιά του

 

Η εξαπάτηση των ανέργων


Ακριβώς την ώρα που Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ ανακάλυπταν το καθεστώς των stage και τσακώνονταν για τις τεχνικές πελατειακής διαχείρισης της φτώχειας που οι ίδιοι δημιούργησαν, ήρθε στον "Ιό" μια ακόμα σχετική καταγγελία. Ο ΟΑΕΔ, το υπουργείο Απασχόλησης και το κύκλωμα των ιδιωτών που ειδικεύεται στην "απορρόφηση" των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπεξαίρεσαν χρήματα ανέργων και εκπαιδευτών.

Το υπουργείο Απασχόλησης εισπράττει από το Ε.Ε. εκατομμύρια ευρώ για επιδοτούμενα σεμινάρια ανέργων. Ο ΟΑΕΔ επιλέγει ορισμένους ανέργους (με διάφορες διαδικασίες), όποτε ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα. Στη συνέχεια οι "τυχεροί" άνεργοι υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν μαθήματα και να ασκηθούν πρακτικά σε ένα από τα εκατοντάδες ιδιωτικά "πιστοποιημένα" ΚΕΚ τα οποία επιλέγει το υπουργείο Απασχόλησης.

Στην περίπτωσή μας 25 μακροχρόνια άνεργοι εντάχτηκαν στα σεμινάρια "Τυποποίησης - Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων" και διοχετεύτηκαν στο "ΚΕΚ Κρόνος ΕΠΕ", με έδρα την Εύβοια, το οποίο συνεργάζεται με το αθηναϊκό "ΚΕΚ ΜΕΝΤΩΡ Α.Ε.". Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν αλλού. Από τις 15/10/2008 έως 31/12/08 οι άνεργοι παρακολούθησαν 280 ώρες μαθημάτων στις αίθουσες του "ΙΕΚ Δέλτα", ενώ για την πρακτική τους άσκηση (120 ώρες) απασχολήθηκαν στις "Υγιεινές Τροφές" της "Π. Ανεμογιάννης και Σία Ε.Ε." κάπου στο κέντρο της Αθήνας.

Οταν ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια, οι άνεργοι ζήτησαν τα 1.500 ευρώ που τους είχε υποσχεθεί το Δημόσιο, αλλά ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ Κρόνος έλειπε. Λίγο μετά, στις αρχές του 2009, έμαθαν ότι ο ίδιος ιδιώτης είχε "φεσώσει" και τους "ενοικιαζόμενους" -προς 25 ευρώ (μεικτά) την ώρα- εκπαιδευτές τους.

Κάποιοι έμπειροι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ και του υπουργείου, αλλά και άλλοι άνεργοι και εκπαιδευτές, εξήγησαν στους απλήρωτους ότι "έλα μωρέ, θα τα πάρετε σε λίγους μήνες". Διότι έτσι είναι το σύστημα: καθυστερεί!

Ομως ένα χρόνο μετά, δηλαδή πριν λίγες μέρες, η υπομονή εξαντλείται και τότε αρχίζει το παιχνίδι "αναζητώντας τον αρμόδιο". Οι υπεύθυνες κυρίες του υπουργείου Απασχόλησης λένε ότι ο "πιστοποιημένος", πλην όμως άφαντος κύριος ΚΕΚ Κρόνος έχει φάει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ από ανάλογα επιδοτούμενα προγράμματα και ότι επιλαμβάνεται του θέματος η νομική υπηρεσία. Οι γραφειοκράτες δηλαδή, ακριβώς όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους, δεν ξέρουν τίποτα για το φονικό. Οχι μόνο δεν πληρώνουν, στην ώρα τους ή καθόλου, τους ανέργους και τους ενοικιαζόμενους καθηγητές τους, αλλά ούτε πρόκειται να λογοδοτήσουν πουθενά. Διότι έτσι είναι το σύστημα φτιαγμένο.

"Δεν ξέρω αν είναι μια εφεύρεση των ΚΕΚ για να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τα χρήματα που προορίζονται για αυτές τις πληρωμές" λέει ο απλήρωτος εκπαιδευτής Παν. Παπαβασιλείου. "Δυστυχώς, κανένας δεν κάνει το παραμικρό για να βελτιωθεί η κατάσταση. Οι εκπαιδευόμενοι συνήθως δεν συντονίζονται για να πιέσουν και οι εκπαιδευτές φοβούνται ότι θα μπουν στην μαύρη λίστα και θα χάσουν μια πηγή εισοδήματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κατάσταση εκτός των άλλων, δίνει τον αναγκαίο χρόνο σε κάποιους να πάρουν το ταμείο και εξαφανιστούν".

 

(Ελευθεροτυπία, 3/10/2009)

 

 

www.iospress.gr