Τα "προσωπικά δεδομένα" και το "λουκέτο" της κυρίας Γιάννας

 

Δόλιες χρεοκοπίες;


Ενώ το πολιτικό σύστημα καταργεί μια μετά την άλλη τις συνταγματικές πρόνοιες περί προστασίας του απορρήτου των επικοινωνίων και της ιδιωτικότητας, στο όνομα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, την ίδια στιγμή το ίδιο σύστημα κρύβεται πίσω από το "δικαίωμα" στα "προσωπικά του δεδομένα" για να καλύψει τις αμαρτίες του.

Στις 22/6/2009 το ζεύγος Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου ανακοίνωσε ότι στο τέλος του Αυγούστου θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι (κάπου 460 άνθρωποι) στο συγκρότημά τους και ότι οι εταιρείες τίθενται σε καθεστώς "λύσης και εκκαθάρισης" (άρθρο 47 του ν. 2190, όπως έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε.). Η υπόθεση της απαλλαγής των Αγγελόπουλων από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ και κυρίως από τους 460 εργαζόμενους ανατέθηκε στο γνωστό δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα, το οποίο και επέλεξε ως καλύτερη για τη δημόσια εικόνα των εντολέων του αυτή τη μέθοδο "ομαδικής απόλυσης" και όχι την κλασική συνταγή της πτώχευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους νόμους (2190/1920 και 1387/1983) οι εργαζόμενοι είχαν πολλά δικαιώματα να ασκήσουν πέρα από το ύψος των αποζημιώσεών τους (πόσα θέλετε να σας τα δώσουμε να ξεκουμπιστείτε από τα πόδια μας). Κι έτσι η συνέλευση των απολυομένων όρισε δικηγόρο και άρχισε δια των αντιπροσώπων της να ζητεί νομίμως από τους εκκαθαριστές των Αγγελόπουλων όλα τα οικονομικά στοιχεία των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Υποτίθεται ότι μέσα σε 3 χρόνια οι συγκεκριμένες εταιρείες σώρευσαν 75 εκατομμύρια ευρώ ελλείμματα και συνεπώς οι υπεύθυνοι και οι εκκαθαριστές τους έχουν την υποχρέωση -εκ του νόμου- κατά τη διαβούλευση με τους εργαζόμενους (έστω κι αν αυτή πραγματοποιήθηκε παράνομα μετά την απόφαση της ομαδικής απόλυσής τους), να καταθέσουν όλα τα παραστατικά της (κακό)διαχείρισης που οδήγησαν τα πράγματα στη "λύση και εκκαθάριση" των εταιρειών του Ελ. Τύπου και του CITY.

Κι από εκεί και μετά αρχίζει η ιλαροτραγωδία. Στην αρχή διαπιστώνεται ότι το πανάκριβο ενοίκιο για τις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις των ΜΜΕ του Ομίλου στο Μαρούσι (Blue Land) που φαινόταν να επιβαρύνει με μερικά ...εκατομμυριάκια τις εν λόγω χρεοκοπημένες εταιρείες πήγαινε σε μια άλλη τσέπη του ζεύγους Αγγελοπούλου, σε μια εταιρεία συμφερόντων τους! Υστερα διαπιστώθηκε ότι το λειτουργικό κόστος (εκτυπώσεις κ.λπ) αυξήθηκε επί των ημερών της κυρίας Γιάννας κατά 936% στη διετία 2006-2008! Μετά τα πράγματα σκούρηναν περισσότερο. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να δουν τις μισθολογικές καταστάσεις και κάθε άλλο payroll, καθώς και την κατάσταση των κάθε είδους προμηθευτών και τα παραστατικά πληρωμής τους (από τα έπιπλα, τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα, ως τις διαφημιστικές εταιρείες, τους συμβούλους επικοινωνίας, τους νομικούς, τους οικονομικούς εγκεφάλους κ.ο.κ). Aπαίτησαν ακόμα να δουν την προέλευση των δανείων και των επιδοτήσεων που έλαβαν από τους λογής αναπτυξιακούς νόμους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρχε "ρήτρα προσωπικού" (δηλαδή, τα λεφτά έρχονται με ευνοϊκούς όρους στον Ομιλο ΜΜΕ αρκεί να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας).

Τι απάντησαν οι επιτελείς του ζεύγους Αγγελόπουλου; "Μα αυτά είναι προσωπικά δεδομένα", και αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία, προτιμώντας να ανεβάζουν την τιμή των αποζημιώσεων των εργαζομένων μπας και σηκωθούν να φύγουν.

 

(Ελευθεροτυπία, 25/7/2009)

 

 

www.iospress.gr