Τα δακρυγόνα που σκοτώνουν προμηθεύεται η ΕΛ.ΑΣ.

 

(Θα) είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι;


Τη Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου, ένας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη απ' τον ισραηλινό στρατό. Η είδηση δεν έχει καμιά πρωτοτυπία, υπάρχουν όμως πάμπολλοι λόγοι για να μην περάσει απαρατήρητη. Οχι μόνο γιατί μετά τις ομαδικές σφαγές των «ελεύθερων φυλακισμένων» της Γάζας, στις αρχές της χρονιάς, τα ανακλαστικά της κοινής γνώμης αρχίζουν να χαλαρώνουν επικίνδυνα απέναντι στα κρούσματα «ελάσσονος», «καθημερινής» βίας του στρατού κατοχής. Αλλά και γιατί οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτού του συγκεκριμένου φόνου ίσως αποδειχθούν προφητικές για όσα μέλλει ν' ακολουθήσουν και στον τόπο μας, τώρα που η δυναμική επιβολή «του νόμου και της τάξης» αναδεικνύεται σε κεντρικό διακύβευμα του πολιτικού παιχνιδιού.

Αιτία θανάτου του 30χρονου Μπασέμ Ιμπραχίμ Αμπού Ραχμέτ ήταν ο τραυματισμός του σε ευθεία βολή από δακρυγόνο βλήμα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στο διαβόητο «Τείχος» αποκλεισμού (στην πραγματικότητα: κατακερματισμού) της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα δακρυγόνα ρίχτηκαν στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους «αμυνόμενους» στρατιώτες. Στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώνουμε από ερασιτεχνικό βίντεο που είναι προσπελάσιμο στο Διαδίκτυο, η διαδήλωση ήταν απολύτως ειρηνική κι ο φόνος του νεαρού Μπασέμ εντελώς απρόκλητος. Κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, άλλωστε, είχε χτυπηθεί στις 13 Μαρτίου στο χωριό Νιιλίν κι ο 38χρονος Αμερικανός ακτιβιστής Τρίσταν Αντερσον, μέλος του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης. Με το κρανίο θρυμματισμένο από τον ίδιο τύπο «δακρυγόνου», παραμένει ακόμη σε νοσοκομείο του Ισραήλ με βαρύ εγκεφαλικό τραύμα.

Τα «δακρυγόνα» βλήματα «μεγάλου βεληνεκούς» που τραυμάτισαν θανάσιμα τους δύο διαδηλωτές αποτελούν καινοτομία του ισραηλινού οπλοστασίου καταστολής διαδηλώσεων. Πρόκειται για ένα υβρίδιο «δακρυγόνου» και «πλαστικής σφαίρας», που συγκεντρώνει τις φονικές ιδιότητες και των δύο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μέσο διάλυσης συγκεντρώσεων όσο και για την επιλεκτική «εξουδετέρωση» συγκεκριμένων ατόμων. Από το βίντεο του φόνου διαπιστώνουμε, άλλωστε, ότι στόχος του ισραηλινού σκοπευτή ήταν πιθανότατα ο οπερατέρ που κατέγραψε τη σκηνή και στεκόταν ακριβώς δίπλα στο θύμα.

Τι μας ενδιαφέρουν όλες αυτές οι λεπτομέρειες; Υπενθυμίζουμε απλά ότι, μετά τη νεανική εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη, το Ισραήλ συγκαταλέγεται πλέον στους βασικούς προμηθευτές της ΕΛ.ΑΣ. με «δακρυγόνα». Η είδηση δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» και γνωστοποιήθηκε στη χώρα μας από την ιστοσελίδα του συναδέλφου Πάνου Χαρίτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιτάμαρ Αϊχνερ, που επικαλούνταν ελληνικές αστυνομικές πηγές, η ΕΛ.ΑΣ. είχε καταναλώσει μέσα στο πρώτο πενθήμερο των «ταραχών» μεγάλο μέρος από τις 4.600 δακρυγόνες βομβίδες της, με αποτέλεσμα να καταφύγει για την άμεση αναπλήρωσή τους σε τρεις ισραηλινές εταιρείες, ειδικευμένες σ' αυτό τον τομέα. Ηδη από τις 18 Δεκεμβρίου, τα ΜΑΤ εγκαινίασαν κατά των διαδηλωτών ένα ν νέο τύπο χημικού αερίου, κίτρινου χρώματος, που προκαλούσε κάψιμο των πνευμόνων κι έντονο αίσθημα ασφυξίας. Αν είναι να χρησιμοποιηθούν στους δρόμους της Αθήνας και τα «δακρυγόνα μεγάλου βεληνεκούς», καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

 

(Ελευθεροτυπία, 25/4/2009)

 

 

www.iospress.gr