Τη γραμμή Καρατζαφέρη για τον «εσωτερικό εχθρό» υιοθετεί η κυβέρνηση

 

Και ΛΑΟΣ και Κολωνάκι


Τελικά ο έρωτας και ο βήχας όντως δεν κρύβονται. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τις «τελειωτικές» υποτίθεται απαντήσεις της κυβερνητικής πλευράς ότι θέμα συνεργασίας με το ΛΑΟΣ δεν τίθεται, εφόσον «δεν συνεργαζόμεθα με τα άκρα», και ήρθε η ίδια η κυβέρνηση να διαψεύσει τον εαυτό της. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόθεσή του να θεσμοθετήσει ως επιβαρυντικό στοιχείο την «κουκουλοφορία», υπακούοντας έτσι στο μόνιμο αίτημα του κ. Καρατζαφέρη. Αποδείχτηκε δηλαδή, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση καταφεύγει χωρίς δισταγμό στις εισηγήσεις των «άκρων».

Για την πολιτική γελοιότητα του σχεδίου έχουμε γράψει πρόσφατα («Ποιοί είναι οι κουκουλοφόροι», Κ.Ε. 1/3/09). Ομως το χειρότερο είναι ότι ένας βετεράνος μποντιμπίλντερ, ο κ. Καρατζαφέρης, παρέσυρε έναν έγκριτο νομικό, τον κ. Δένδια, να εξαγγείλει τη θεσμοθέτηση ενός νόμου που ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στο άρθρο 167 που αναφέρεται σε ζητήματα «βίας ή απειλής βίας», ο ισχύων Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι «αν οι πράξεις που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος έγιναν από πρόσωπο που [...] έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του ή έγιναν από περισσότερους [...] επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη». Το «ιδιώνυμο» λοιπόν υπάρχει από την εποχή του Καραμανλή του πρεσβύτερου (Ν. 410/76), εδώ και 33 χρόνια!

Οπως συμβαίνει δηλαδή και με την υπόθεση του πανεπιστημιακού ασύλου (για το οποίο επίσης υπάρχει σαφής νομοθετική πρόβλεψη), η εξαγγελία των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Δικαιοσύνης απλώς επιχειρεί να μετατοπίσει το πρόβλημα σε κενό νόμου. Αστεία πράγματα. Από όσους σχολίαζαν τη βδομάδα αυτή στις τηλεοπτικές ειδήσεις το πρόβλημα ανασφάλειας των πολιτών, ο μόνος που φαινόταν να κατανοεί την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα ήταν ένας ...εισαγγελέας, ο κ. Μπάγιας. Απέναντί του, δημοσιογράφοι και πολιτικοί σχολιαστές ζητούσαν συλλήψεις στο σωρό κι ονειρεύονταν μια αστυνομία με εξουσίες εμφυλιοπολεμικής χωροφυλακής.

Φαίνεται ότι εκεί που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το εφιαλτικό μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής στο Κολωνάκι. Εζησαν στη δική τους γειτονιά οι τηλεσχολιαστές όσα διεκτραγωδούσαν για τον «μακρινό» Αγιο Παντελεήμονα και αμέσως προσχώρησαν στις θεωρίες του ΛΑΟΣ.

Και τι προτείνουν; Μα αυτό που ήδη αποφάσισε η κυβέρνηση. Να ανατεθεί πάλι η ηγεσία των διωκτικών αρχών στις «πετυχημένες» ξένες υπηρεσίες και ειδικότερα στους Βρετανούς της Σκότλαντ Γιάρντ. Να επανέλθουμε στην ειδυλλιακή περίοδο των ελληνικών αρχών ασφαλείας (2000-2004), όταν κάτω από τη φωτισμένη καθοδήγηση ενός κοινού εξωελλαδικού κέντρου επιτεύχθηκε η εξάρθρωση της 17Ν και η ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Βέβαια όσοι νοσταλγούν το χαμένο παράδεισο της ΕΛ.ΑΣ. λησμονούν ότι όλες αυτές οι επιτυχίες συνοδεύτηκαν από σοβαρές «παράπλευρες απώλειες», χωρίς ποτέ να αποδειχτεί ότι οφείλονταν στον «επαγγελματισμό» των ξένων ειδικών και όχι στην τύχη, μετά τη μοιραία έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Ξηρού. Το κυνήγι των τρομοκρατών το καλοκαίρι του 2002 μετεξελίχθηκε σε κυνήγι μαγισσών, στοχοποίηση πολιτών και δυσφήμηση αθώων, ενώ η ασφάλεια της Ολυμπιάδας μας κληροδότησε το ματοβαμμένο σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο ουδέποτε εξιχνίασαν οι «ειδικοί».
 

(Ελευθεροτυπία, 21/3/2009)

 

 

www.iospress.gr