Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάνει αυτό που του ζήτησαν

 

«Ατιμη κοινωνία»


«Να φύγει τώρα, αμέσως, να τα μαζέψει και να φύγει» επαναλάμβανε συνεχώς ο Νίκος Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνό του. Τα ίδια επαναλάμβαναν κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Ο λόγος για τον golden middle-aged man της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο. Τι άλλαξε όμως μέσα σε ένα μόλις χρόνο και το χρηματιστήριο για τον πετυχημένο μάνατζερ της Toyota έπιασε πάτο;

Οταν ανέλαβε τη ΔΕΗ είχαν σπεύσει όλοι να τον υποδεχτούν ως σωτήρα: «Ο κ. Αθανασόπουλος θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους managers τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Θεωρείται μάλιστα από κύκλους της αγοράς ως εξαιρετική επιτυχία η αποδοχή της πρότασης που του έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα» έγραφε στις 24/1/07 η ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα capital.gr. «Το πρόσωπο του κ. Αθανασόπουλου είχαν επιλέξει εξαρχής οι ηγεσίες των υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς είχε κριθεί ο καταλληλότερος manager για τη συγκεκριμένη θέση της ΔΕΗ», έγραφε η ΔΕΗ στον ιστότοπό της και μας πληροφορούσε ότι μετά από εικοσαετή καριέρα, το 2006 απεσύρθη από την ενεργό δράση και είναι Senior Executive Advisor της Toyota Motor Europe.

Κι ενώ λοιπόν ήταν σχεδόν στη σύνταξη, κάτι σαν «επίτιμος», αναλαμβάνει στις 31/1/07 διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
ενώ από τις 6/2 και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. «Τόσο η επιλογή του κορυφαίου μάνατζερ όσο και η απόφαση για
ανάθεση διπλών καθηκόντων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταχρηματιστηριακή περίοδο της ΔΕΗ, έδωσαν χθες ένα θετικό σήμα στην αγορά σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις για το μέλλον της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας» έγραφε η «Καθημερινή» (25/1/07). Το «Βήμα» καλούσε τον πρόεδρο να παρέμβει στο βαθύ κράτος της ΔΕΗ κάνοντας έκκληση «να ασχοληθεί ο πρόεδρος με τους κιμπάρηδες της ΔΕΗ» (4/3/07).

Μήνες μόνο μετά και αφού αποκαλύφτηκε το μνημόνιο που είχε σκοπό να υπογράψει ο απόλυτος πλέον άρχων της ΔΕΗ με τη RWE ξεκίνησε ο αγώνας των «κιμπάρηδων» που ήθελαν να μείνει η ΔΕΗ στο Δημόσιο. Τα ΜΜΕ ενώ έβλεπαν την οικονομική κατρακύλα αλλά και την πλήρη αδράνεια της επιχείρησης επέμεναν ότι δεν φταίει ο πρόεδρος αλλά οι ...βροχοπτώσεις, τα άλλα μέλη του Δ.Σ., οι συνδικαλιστές και οι ιδιώτες.

Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και κυβερνητικά στελέχη ότι ο κ. Αθανασόπουλος πρέπει να δείξει «κοινωνικό πρόσωπο». Αλλά ο άνθρωπος τοποθετήθηκε σ' αυτή τη θέση για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Ο κ. Αθανασόπουλος έκανε και εξακολουθεί να κάνει αυτό ακριβώς που του είχαν ζητήσει: διοικεί τη ΔΕΗ με «αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Επιχείρησε να πουλήσει την άλλοτε κερδοφόρα ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την απαξίωση, την ενεργειακή ανεπάρκεια και τον επενδυτικό μαρασμό της και όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν προσέφυγε στις αυξήσεις των τιμολογίων. Αυτά του ζήτησαν, αυτά κάνει.
 

(Ελευθεροτυπία, 22/11/2008)

 

 

www.iospress.gr