Οι ντόπιοι κάτοικοι ως στόχος βολών στη Δυτική Μακεδονία

 

Ασκήσεις στην «επικίνδυνη περιοχή»


Γέμισαν και πάλι οι στήλες του μίσους στα πολυσύχναστα ανώνυμα μπλογκ που κινούνται μεταξύ τσόντας και παραπληροφόρησης («τρωκτικά», «χάλια», κ.λπ.). Αυτή τη φορά, «πηγή» τους ήταν ο φιλοχουντικός «Στόχος». Ανακάλυψαν, λοιπόν, ανθελληνική δραστηριότητα στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας που διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη βδομάδα για τη λειτουργία του πεδίου βολής δίπλα στα σπίτια τους και στα χωράφια τους. 

Το κακό είναι ότι ο αθηναϊκός Τύπος ασχολήθηκε με το ζήτημα μόνο μετά την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και την απάντηση του ΥΠΕΞ. Λες και τα αιτήματα των πολιτών ορισμένων περιοχών πρέπει να διυλίζονται από κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, για να παίρνουν πιστοποιητικό εθνικής νομιμοφροσύνης. 

Είναι γνωστό ότι η υπόθεση του πεδίου βολής ανάμεσα στα χωριά της Φλώρινας Λόφοι, Κέλλη, Βεύη και Μελίτη απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής από το 1961 και ιδίως τα τελευταία χρόνια, από το 1997, που άρχισαν να γίνονται βολές με άρματα και μεγάλα πυροβόλα (Ιός, 7/11/2004). 

Αυτοί που αντιτίθενται στη λειτουργία του πεδίου βολής δεν ανήκουν σε καμιά ειδική ομάδα πολιτών. Με την κατάργησή του συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα, ενώ όλοι οι τοπικοί εκπρόσωποι (δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι) έχουν ζητήσει ομόφωνα την απομάκρυνσή του. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ήταν παρών και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει μαζί με τον συνάδελφό του τού ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη σε σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλλωστε σ' όλη την Ελλάδα υπάρχουν παρόμοια αιτήματα για αρκετά πεδία βολής, τα οποία εξαιτίας της οικιστικής ή τουριστικής ανάπτυξης έχουν ξαφνικά μετατραπεί σε βραχνά για τους κατοίκους. Αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να καταγγείλει τους κατοίκους της Χίου ως ανθέλληνες, επειδή κι εκείνοι θεωρούν απαράδεκτη την παρουσία του πεδίου βολής στα Μαστιχοχώρια και ζητούν αυτές τις μέρες «εδώ και τώρα απομάκρυνσή του», ούτε έστειλε κανείς τα ΜΑΤ για να τους αντιμετωπίσει. 

Αν υπάρχει σκάνδαλο με το πεδίο βολής στα χωριά της Φλώρινας, αυτό δεν βρίσκεται στην αναμενόμενη αντίδραση των κατοίκων, αλλά στην αιφνίδια επανάληψη των ασκήσεων. Μετά τις μαζικές αντιδράσεις του 2004 υπήρχε ένα άτυπο «μορατόριουμ». Οι ασκήσεις σταμάτησαν. Υποτίθεται ότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου Αμυνας αναζητούσαν κάποιο άλλο σημείο για τη μεταφορά του πεδίου βολής. Τι έγινε φέτος και ο στρατός ανακάλεσε απροειδοποίητα τις υποσχέσεις του; Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι δυστυχώς κάποιοι θερμοκέφαλοι θεώρησαν ότι μ' αυτό τον τρόπο θα «τιμωρήσουν» τα χωριά αυτά, για όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με το πανηγύρι της Μελίτης. Αλλά έτσι δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι στην περιοχή διατηρείται η λογική του μετεμφυλιακού κράτους, που αντιμετώπιζε τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
 

(Ελευθεροτυπία, 11/10/2008)

 

 

www.iospress.gr