Νομιμοποίηση της πιο άγριας εκμετάλλευσης

 

Πόλεμος κατά της "γενιάς των 700 ευρώ"


Στην αρχή νομίζαμε ότι ο κ. Αλογοσκούφης οδηγεί τη Ν.Δ. σε αδιέξοδα. Οτι επιθυμούσε να συγκρουστεί αιματηρά με την πολυπληθή "γενιά των 700 ευρώ" -που εργάζεται, υποχρεωτικά, με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ, κοινώς "μπλοκάκι")-, επιβάλλοντάς της φόρο 10%, από το πρώτο ευρώ, στο ήδη πενιχρό της εισόδημα. Φάνηκε να σπρώχνει, χωρίς να υπολογίζει το τεράστιο πολιτικό κόστος, χιλιάδες νέους κυρίως ανθρώπους στην απόγνωση και ακόμη πιο βαθιά στο αρχιπέλαγος της παραοικονομίας, απολύτως ανασφάλιστους και "άδηλους". Επειτα, όμως, συμπεράναμε ότι πρόκειται για ένα ακόμα επιστημονικό χτύπημα του νεοφιλελευθερισμού προς την κατάργηση των όποιων δικαιωμάτων προστατεύει η ισχύουσα, ήδη κουτσουρεμένη, εργατική νομοθεσία. Για μια νέα ώθηση στη διόγκωση των "ευέλικτων", φτηνότερων και αποδοτικότερων για τους εργοδότες, μορφών απασχόλησης. Διότι, ποιό άλλο νόημα μπορεί να έχουν οι αντιφατικές και αφελείς δηλώσεις του υπουργού ότι οι εργαζόμενοι με τις (ψευδείς και παράνομες, όπως ο ίδιος ομολογεί) "συμβάσεις έργου" (με "μπλοκάκι") στο δημόσιο, αλλά και εκείνοι του ιδιωτικού τομέα, προσκομίζοντας μια απλή βεβαίωση του (ψεύτη και παράνομου) εργοδότη τους, θα απαλλάσονται -όπως και οι "κανονικοί" μισθωτοί- από το φοροκυνηγητό που εξαπολύει κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, μικρομεσαίων κ.λπ.;

Προσέξτε τα λόγια του στο ΒΗΜΑ (31/8): "Στον ιδιωτικό τομέα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνονται με σύμβαση έργου". "Στον ιδιωτικό τομέα καταστρατηγείται η εργατική νομοθεσία". "Οι συμβασιούχοι (έργου) του Δημοσίου, είναι βέβαιο ότι εργάζονται με μισθωτή σχέση (εννοεί ότι υποκρύπτεται εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου, την οποία όμως η κυβέρνησή καταργεί συστηματικά)". Ενα εικοσιτετράωρο μετά, σε ραδιοφωνικό σταθμό ανοίγει κι άλλο τα χαρτιά του: "Προκειμένου οι εν λόγω εργαζόμενοι να μην υποστούν την επιβάρυνση με τη νέα φορολογία θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να υποβάλουν βεβαιώσεις ότι πρόκειται για μισθωτούς, ώστε να υπαχθούν στην ευνοϊκότερη φορολογία". Την επόμενη μέρα ο φιλοκυβερνητικός τύπος πανηγυρίζει, με τον δικό του ελαφρώς παρανοϊκό λόγο! "Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης, όσοι εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας αλλά, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, δεν είναι ενταγμένοι στο μισθολόγιο, θα μπορούν να ζητούν βεβαίωση από την επιχείρηση και θα διατηρήσουν το δικαίωμα του αφορολόγητου ορίου" (ΧΩΡΑ, 2/9).

Επειδή όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ιδιώτες εργοδότες, αλλά ούτε και το Δημόσιο ή οι πρώην ΔΕΚΟ, δεν υπάρχει περίπτωση να βεβαιώσουν αυτοβούλως ότι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία (ώστε να προσφέρουν επιχειρήματα στα δικαστήρια, ή στο ΙΚΑ, και επιπλέον χρήματα και δικαιώματα στους "ευέλικτους" εργαζόμενούς του), και επειδή τα κυβερνητικά επιτελεία ξέρουν πώς διογκώθηκε το συγκεκριμένο εργασιακό "φαινομένο" (που άλλωστε αποτελεί δομική επιλογή της "απελευθέρωσης" της αγοράς και της "αναπτύξης"), το μόνο που μένει είναι να καταργήσουν το "εμπόδιο" της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

 

(Ελευθεροτυπία, 6/9/2008)

 

 

www.iospress.gr