Η συνταγή ιδιωτικοποίησης της χούντας

 

Το πρώτο ξεπούλημα του ΟΤΕ


Αλληλοκαρφώνονται ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ποιος πρωτοπούλησε τον ΟΤΕ, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφωνούν ότι «στην εποχή μας» είναι αυτονόητη η ιδιωτικοποίηση του εθνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Η κυβέρνηση θυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο, πουλώντας το 66%, και η αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Χαμένος κόπος. Η δόξα για τον πρώτο που επιχείρησε να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ δεν ανήκει σε άλλον παρά στους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου. Επίσημα έγγραφα της επιχείρησης που έχουμε στη διάθεσή μας και αναφέρονται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ Α.Ε. «δι' εκδόσεως νέων μετοχών» φέρουν τη μακρινή ημερομηνία «1973».

Την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και τη διάθεση των μετοχών του αναφέρει ως ένα από τα επιτεύγματα της δικτατορίας σε ένα από τα πολυάριθμα συγγράμματά του και ο υπαρχηγός της χούντας Στυλιανός Παττακός: «Διοικητικώς ο ΟΤΕ απέκτησε με το νέο νόμο αρμοδιότητας εις τα πλαίσια ιδιωτικής επιχειρήσεως και πρόβλεψιν διά την εισαγωγήν ποσοστού των μετοχών του εις το Χρηματιστήριον» («Ημέραι και Εργα», εκδ. Ekdosis, 1999, σελ. 303).

Με το ζήτημα αυτό ασχολήθηκε πριν από χρόνια η εκπομπή «Αφύλακτη Διάβαση» στο κανάλι «Τηλετώρα» του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου. Στη σχετική συζήτηση που μεταδόθηκε την 1/3/1996 μετείχε ο ίδιος ο δημοσιογράφος καναλάρχης (που έχει καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση για εκβιασμούς), ο υπουργός του Μαρκεζίνη την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Σπύρος Ζουρνατζής και ο Γ.Κ., διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ κατά την περίοδο της δικτατορίας. Ο Γ.Κ. περιέγραψε την προσπάθεια της χούντας να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΤΕ: «Για λόγους ψυχολογικούς ήταν αδύνατη η μεταπήδηση από τον άκρατο κρατικισμό σε τελείως ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι' αυτό προεκρίθη ένα ενδιάμεσο άλμα κι αυτό ήταν η αυτονόμηση των κρατικών επιχειρήσεων, μέσα όμως στα πλαίσια του κράτους». Εκστασιασμένος ο Ζουρνατζής συμπέρανε ότι αυτό που έγινε τότε στον ΟΤΕ είναι «το πρώτο πείραμα ιδιωτικοποιήσεως στην Ελλάδα. Σ' όλη την Ευρώπη έχουμε το πρώτο πείραμα ιδιωτικοποιήσεως». Ο συνομιλητής του τον προσγείωσε, αλλά ο Ζουρνατζής, λίγο αργότερα, επανέλαβε ότι πρόκειται «για το πρώτο δείγμα ιδιωτικοποιήσεως» και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε τότε εσωτερική προσπάθεια να εμποδισθεί αυτή η πορεία προς την πρόοδο από τον συνδικαλισμό», διότι «υπήρχε μεν συνδικαλισμός» αλλά «δεν μπορούσαν να κάνουν απεργία»!

Ας μην επικαλούνται, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών την «επανίδρυση» του κράτους, τις «μεταρρυθμίσεις» και την ανάγκη προσαρμογής σε «σύγχρονες» πολιτικές, συνυφασμένες με την «ευρωπαϊκή δημοκρατία». Η πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των άλλων στρατηγικών τομέων του Δημοσίου είναι τόσο παλιά όσο οι τέσσερις δεκαετίες που μας χωρίζουν από τη δικτατορία και τόσο φιλολαϊκή όσο και το καθεστώς που είχε επιβληθεί στη χώρα εκείνη τη σκοτεινή περίοδο.

 

(Ελευθεροτυπία, 24/5/2008)

 

 

www.iospress.gr