Κυβερνητική πολιτική η παραβίαση του Κιότο

 

Οι αθώοι «γαλάζιοι» ρύποι


Δεν έφτανε η καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για παραβίαση από την Ελλάδα συγκεκριμένων διατάξεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο σχετικά με την παρακολούθηση και την καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμα και σήμερα, μετά την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της προδικαστικής διαδικασίας σε βάρος της Ελλάδας για παραβίαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλύπτει τον κ. Σουφλιά για τους χειρισμούς του και αφήνει δηλητηριώδη υπονοούμενα για τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα.

Ομως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (μάλλον μόνο «ΔΕ», δηλαδή Δημοσίων Εργων, διότι η Χωροταξία και το Περιβάλλον που αναφέρονται στον τίτλο του υπουργείου του είναι απλώς διακοσμητικά), μπορεί να υποστηρίξει βάσιμα ότι εφαρμόζει με συνέπεια την κυβερνητική πολιτική. Οι αναγνώστες της στήλης έχουν σαφή εμπειρία. Εδώ και ένα χρόνο έφτασε στην ελληνική βουλή με ερώτηση του Γιώργου Λιάνη το δημοσίευμα του «Ιού» σχετικά με τη ρύπανση που προκαλούν οι εγκαταστάσεις και τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία («Ταξίδι στη χώρα του λιγνίτη», 14/1/07). Αυτός που ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν ο τότε αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε ως παραπειστικό το δημοσίευμά μας και υποστήριξε ότι -με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ- δεν υπάρχει καμιά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ η κατάταξη από το WWF ορισμένων ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ μεταξύ των πιο ρυπογόνων της Ευρώπης «αναφέρεται μόνο στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Εξάλλου, όπως μάθαμε τον περασμένο Φεβρουάριο από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΗ, το διοξείδιο του άνθρακα το πίνουμε με την κόκα κόλα και την μπίρα. Μόνο που αυτό είναι που μετριέται από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Οσο για την αξιοπιστία των ελληνικών μετρήσεων, στην ίδια απάντησή του ο κ. Σιούφας βασιζόταν μόνο στις μετρήσεις της ίδιας της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, αναθέτει τον έλεγχο των ρύπων αυτών στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την εκπομπή τους! Ας μην πέφτει, λοιπόν, κανείς απ' τα σύννεφα με τον πρόσφατο διασυρμό της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Η αναξιοπιστία των μετρήσεων δεν είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα των αδυναμιών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Δυστυχώς πρόκειται για σκόπιμη προσπάθεια παραπληροφόρησης των διεθνών οργανισμών και απόκρυψης της πραγματικής ρύπανσης που προκαλούν οι ελληνικές βιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την επιλογή της κυβέρνησης να επιτρέπει την ασυδοσία στο όνομα της «ανάπτυξης». Και το κακό είναι ότι δεν διακυβεύεται μόνο η θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά και η ίδια η υγεία των κατοίκων της, εφόσον η ίδια εγκληματική ανεκτικότητα ισχύει για κάθε λογής βιομηχανική μόλυνση.

 

(Ελευθεροτυπία, 3/5/2008)

 

 

www.iospress.gr