Υπόθεση Ζαχόπουλου ή υπόθεση Λιάπη;

 

Το πραγματικό σκάνδαλο στο ΥΠΠΟ


Αφού μονοπώλησε πάνω από δυο μήνες την επικαιρότητα η «υπόθεση Ζαχόπουλου», τώρα πια περιορίζεται στα ψιλά των εφημερίδων και σε ολιγόλεπτες αναφορές των τηλεοπτικών ειδήσεων. Ακόμα και η κατάθεση του ίδιου του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης δεν φαίνεται να ενδιαφέρει πλέον κανέναν.

Δεν πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση συγκάλυψης ενός σκανδάλου. Η υπόθεση «φούσκωσε» αφενός μεν από τις δήθεν «πληροφορίες» για αρρωστημένες προσωπικές σχέσεις ανθρώπων της εξουσίας -μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού- και αφετέρου από την προβολή κάθε είδους πραγματικών ή φανταστικών προβλημάτων του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία χρεώθηκαν με ευκολία στον κατάκοιτο παρ' ολίγον αυτόχειρα.

Ηταν, λοιπόν, φυσικό να ελαττωθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αφού η υπόθεση περιορίζεται πια σε μια προσωπική σχέση που έφτασε σε αδιέξοδο και ενδεχομένως κατέληξε σε εκβιασμό. Ακόμα και η πολύκροτη κόντρα Μάκη και Θέμου καταλάγιασε, μόλις εμφανίστηκε ο από μηχανής Μπόμπολας για να αγοράσει και από τους δύο την ανεξάρτητη εφημερίδα τους. Τέλος καλό όλα καλά;

Οχι ακριβώς. Το πραγματικό σκάνδαλο στο υπουργείο Πολιτισμού μόλις τώρα αρχίζει. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του στο «Βήμα» και στο δημοσιογράφο Στέφανο Κασιμάτη, ο κ. Λιάπης είναι έτοιμος να προχωρήσει σε τρία άμεσα μέτρα για το υπουργείο Πολιτισμού: θα καταργήσει τον Ειδικό Λογαριασμό, θα θεσπίσει νέο Οργανισμό για το υπουργείο και θα προχωρήσει στη συγχώνευσή του με το υπουργείο Τουρισμού.

Η κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού είναι ασφαλώς ένα αίτημα όλης της αντιπολίτευσης, εφόσον από αυτόν δίνονταν με αδιαφανή τρόπο κάθε λογής χρηματοδοτήσεις για τους ημετέρους. Ομως δεν πρόκειται περί αυτού. Από το Λογαριασμό αυτό δίνονταν σημαντικά κονδύλια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων έργων προστασίας των αρχαίων που εκτελούνταν μέχρι σήμερα με την πετυχημένη μέθοδο της αυτεπιστασίας (ανασκαφές, συντηρήσεις, κ.λπ.). Ο κ. Λιάπης ήταν σαφής ότι δεν πρόκειται να δοθούν τα ίδια χρήματα στο υπουργείο και πλέον θα αποδίδονται στους «παραγωγικότερους τομείς»! Δεν πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα καχύποπτος για να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί μάλλον «αντιπαραγωγική» την προστασία των αρχαιοτήτων.

Ο νέος Οργανισμός για το υπουργείο που εξαγγέλλει ο κ. Λιάπης επαναφέρει από την πίσω πόρτα το μοντέλο νεοφιλελεύθερης «επανίδρυσης» που είχε εισηγηθεί στην αρχή της πρώτης τετραετίας της Ν.Δ. ο Πέτρος Τατούλης, εκπροσωπώντας τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή. Το μέτρο συνάντησε την καθολική αντίδραση αρχαιολόγων, πανεπιστημιακών και υπαλλήλων και αποσύρθηκε, ενώ ο κ. Τατούλης αντικαταστάθηκε. Οσο για τη συγχώνευση του ΥΠΠΟ με το υπουργείο Τουρισμού, αυτή προδίδει την πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να υπαγάγει την προστασία των αρχαιοτήτων στη λογική της οικονομικής εκμετάλλευσης και της «ανταποδοτικότητας».

Γι' αυτό το σκάνδαλο κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.

 

(Ελευθεροτυπία, 12/4/2008)

 

 

www.iospress.gr