Τα κρυφά συλλαλητήρια

"Να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε αυτά που είπε ο Μίκης Θεοδωράκης"
   
(Γιώργος Καρατζαφέρης, 3/3/08)

Την ώρα που δύο Πελοποννήσιοι (ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Ανθιμος) επιδείκνυαν τα μακεδονικά τους αισθήματα σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, υποτίθεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών εκπροσώπων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης ακολουθούσε τη γραμμή «όχι στα συλλαλητήρια». Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και η αριστερά στέκονται με αυτοκριτική διάθεση απέναντι στη διατεταγμένη αδιαλλαξία που επέδειξε η ελληνική πολιτική τάξη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και οι σοβαροί τηλεπαρουσιαστές φροντίζουν επί μέρες να αμφισβητήσουν τη χρησιμότητα νέων συλλαλητηρίων.

Μόνο που απ’ ό,τι φαίνεται, ελάχιστοι από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν ειλικρινά αναθεωρήσει την αδιέξοδη πολιτική των συλλαλητηρίων του ’90 και ακόμα λιγότεροι τολμούν να υποστηρίξουν δημόσια μια πραγματική διέξοδο. Λες και ζηλεύουν την ευθύτητα του νομάρχη Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμοι να ντυθούν κι αυτοί Ζορό για να εκδικηθούν τους προαιώνιους εχθρούς μας, τους βάρβαρους που μας απειλούν «από βορρά».

Είδαμε τον καημένο τον Γιώργο Αυτιά να φιλοξενεί στην πρωινή του εκπομπή τον Γιώργο Καρατζαφέρη, κι εκεί που περιμέναμε να τον «στριμώξει» για την εθνικιστική και τυχοδιωκτική του πολιτική, διαπιστώσαμε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να τον ξεπεράσει σε επίδειξη αδιαλλαξίας! Ανέσυρε, μάλιστα, το μαϊμού-χαρτονόμισμα, για το οποίο έχουμε γράψει αναλυτικά («Η μαϊμού της εθνικής σκοπιανολογίας», 15/12/07) και το εμφάνισε ως γνήσιο: «Αυτό είναι το νόμισμα. Το έχουν τυπώσει. Το έχουν έτοιμο. Το λένε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και έχει το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης». Τι παραπάνω να πει ο κ. Καρατζαφέρης. Κοιτούσε το δημοσιογράφο με χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά. Αλλά αν αποδέχεται κανείς όλη την προπαγάνδα της εθνικιστικής ακροδεξιάς, ακόμα και την προβοκατόρικη ψευδολογία, για ποιό λόγο άραγε να μη συμφωνεί με τα συλλαλητήρια;

Παρόμοια στάση ακολουθείται από τους τηλεσχολιαστές όλου του εικοσιτετραώρου. Κρατούσαν μέχρι προχτές αποστάσεις από τα συλλαλητήρια, αλλά στην πραγματικότητα ενίσχυαν όλη την παραφιλολογία περί «προκλήσεων», «εθνικιστών», «προτεκτοράτου», «κρατιδίου», χαϊδεύοντας τα αυτιά των τηλεθεατών που είναι πρόθυμοι να αποδώσουν στους άτιμους τους ξένους όλα τα δεινά της καθημερινής ζωής. Και δεν ήταν μόνο οι καλτ φιγούρες της πρωινής ζώνης. Ακόμα και ο θεωρούμενος κορυφαίος πολιτικός συντάκτης των βραδινών δελτίων, ο Γιάννης Πρετεντέρης ταυτίστηκε κι αυτός με τις απόψεις Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε ότι «το 80% του λαού πιστεύει αυτά τα οποία πρεσβεύω εγώ», για να ακολουθήσει η σύμφωνη γνώμη του σχολιαστή του MEGA: «Ναι κύριε πρόεδρε. Είναι άλλο να τα πρεσβεύει. Αυτό που λένε οι άλλοι είναι ότι δεν έχουν διαφορετική άποψη, ενδεχομένως. Λένε ότι πολύ σωστές είναι αυτές οι απόψεις. Ετσι πρέπει να γίνει. Το 80% αυτά τα πράγματα λέει. Αλλά δεν βοηθούν τα συλλαλητήρια».

Ετσι, λοιπόν. Ολοι συμφωνούν με τον κ. Καρατζαφέρη, αρκεί να μη γίνουν συλλαλητήρια.

Μετά απ’ όλα αυτά ήταν επόμενο ότι κανείς δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί στο παραλήρημα του κ. Θεοδωράκη με τα φιλοπολεμικά σαλπίσματα και τις συκοφαντίες για όσους Ελληνες επιστήμονες δεν συμφωνούν με τις απόψεις του. Κανείς δεν διανοήθηκε να του θυμίσει ότι αυτά που λέει τώρα, ότι δηλαδή οι «αντιφρονούντες» είναι «προδότες» και «πράκτορες», τα έχει υποστεί ο ίδιος πριν από μισό αιώνα. Είναι, βέβαια, γνωστό ότι το πολιτικό ταλέντο του κ. Θεοδωράκη είναι αντιστρόφως ανάλογο προς το μουσικό. Η τελευταία, άλλωστε, άμεση πολιτική του ένταξη ήταν η ανάληψη υπουργείου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990, που κατά σύμπτωση χειρίστηκε το «Σκοπιανό» με τη γνωστή επιτυχία. Το μόνο κόμμα από όσα εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή, από το οποίο δεν έχει περάσει ως μέλος ή συνεργαζόμενος ο κ. Θεοδωράκης, είναι το ΛΑΟΣ. Αρα ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό που συνέβη. Δικαίωμά του. Οπως δικαίωμά του είναι να θεωρεί τις εφημερίδες εξαρτημένες από συμφέροντα και τα κανάλια ανεξάρτητα!

Αλλά με όλα αυτά δεδομένα, για ποιό λόγο δεν πήγαν όλοι αυτοί –με τον Μίκη επικεφαλής- στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης; Ποιόν κοροϊδεύουν; Εμάς ή τον εαυτό τους;

 

(Ελευθεροτυπία, 8/3/2008)

 

 

www.iospress.gr