Ελλάς Ελλήνων εκβιαστών;

 

"Συνεχίζει τις επαφές για τη δημιουργία νέου κόμματος η Γιάννα Αγγελοπούλου"
    
  (Extra 3, 9/1/2007)

Προτού ακόμα αποδειχτεί καλά καλά αν υπήρξε και σε ποιο βαθμό πραγματικός εκβιασμός στην υπόθεση Ζαχόπουλου, γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς άλλων πολύ πιο επικίνδυνων εκβιασμών, που τείνουν να μετατρέψουν την πολιτική σκηνή σε πόλεμο πολιτικών συμμοριών.

Με μισόλογα, υπονοούμενα και ανταλλαγή «πληροφοριών» αμφίβολης αξίας, μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής και αναπαραγωγής κάθε λογής περίεργων «μηνυμάτων» διάφορων πολιτικών ή επιχειρηματικών φορέων προς την κυβέρνηση αλλά και του ενός προς τον άλλο. Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση μοιάζει αδύναμη να διαχειριστεί την κρίση και με τις σπασμωδικές κινήσεις της το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει το νοσηρό κλίμα και να συμμετέχει στην απαξίωση της πολιτικής στο σύνολό της.

Απελευθερωμένα από το βραχνά της απαξιωμένης και σχεδόν καταργημένης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αναζητούν την «αλήθεια» σε κάθε μυθομανή που επιδιώκει λίγες ώρες διασημότητας με τις δικές του «αποκαλύψεις». Μοναδικός όρος είναι αυτές οι «αποκαλύψεις» να έχουν γαργαλιστικό περιεχόμενο και να περιέχουν κάτι άλλο απ' αυτά που έχουν ήδη ακουστεί σε άλλα κανάλια. Οι ίδιοι άνθρωποι λένε τα ακριβώς αντίθετα με διαφορά λίγων λεπτών και κανείς δεν μοιάζει να ξαφνιάζεται ή να θεωρεί υποχρέωσή του να εντοπίσει αυτές τις αντιφάσεις. Αναδεικνύονται ως «ειδικοί» κάθε λογής αυτόκλητοι πληροφοριοδότες, με μοναδικό εφόδιο το δικό τους σενάριο.

Η μέθοδος που ακολουθείται είναι δοκιμασμένη. Την ευθύνη των «αποκαλύψεων» την παίρνουν πληροφοριοδότες δεύτερης διαλογής, αλλά όσα λένε φιλοξενούνται πρόθυμα από τους πρωτοκλασάτους τηλεοπτικούς σταρ και έτσι αποκτούν τη δική τους εγκυρότητα. Αν συγκεντρώσει κανείς τις διάφορες περιγραφές που ακούστηκαν για τον άνθρωπο που παρέδωσε το υλικό στον κ. Ανδριανό, θα δει ότι καλύπτονται όλα τα ενδεχόμενα: άντρας, γυναίκα, χοντρός, λεπτός, δημοσιογράφος, αρχαιολόγος... Η αποθέωση του πλουραλισμού στην «ενημέρωση».

Από πολλές πλευρές το κλίμα θυμίζει το καλοκαίρι του 2002, όταν τα μέσα ενημέρωσης διαγωνίζονταν σε ασκήσεις μυθομανίας για τους υπόπτους της υπόθεσης «17 Νοέμβρη». Μάλιστα, εκείνη την περίοδο πρωταγωνίστησαν ως κάτοχοι αποκλειστικών πληροφοριών περίπου οι ίδιοι σταρ του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου που μονοπωλούν και σήμερα τον τηλεοπτικό χρόνο. Μόνο που τότε υπήρχε, όπως αποδείχτηκε, ένα πολιτικό κέντρο που διοχέτευε αυτές τις πληροφορίες, με συγκεκριμένο σχεδιασμό και σαφή στόχευση. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα το ίδιο πράγμα. Η κυβέρνηση, βέβαια, διοχετεύει τα δικά της, αλλά δεν είναι το μοναδικό κέντρο «διαρροής».

Στο φόντο αυτής της υπόθεσης παραμένει η γνωστή εκκρεμότητα. Θυμίζουμε τη μεγάλη σύμπτωση: στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή την επομένη της απόπειρας του Χρήστου Ζαχόπουλου, έληγε η δημόσια διαβούλευση για την ανακατανομή του φάσματος συχνοτήτων, δηλαδή ολοκληρωνόταν το πρώτο βήμα για την οριστική αδειοδότηση των καναλιών που ακόμα εκκρεμεί, ενόψει της παραχώρησης αδειών για ψηφιακές εκπομπές.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες των μέσων που ενδιαφέρονται για την υπόθεση. Πίσω από πολλές «αποκαλύψεις» των ημερών δύσκολα κρύβονται οι προσδοκίες επιχειρηματικών συμφερόντων για μια καλύτερη τύχη στην αναδιανομή της πίτας των σχετικών κονδυλίων. Αλλά ο τρόπος που διεκδικούν αυτό το μεγαλύτερο μερίδιο οι αναστημένοι «νταβατζήδες» περνά αναγκαστικά από χτυπήματα κάτω απ' τη ζώνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αυτή, λοιπόν, η υπόθεση δεν έχει ροζ περιεχόμενο. Αν θέλει κάποιος να τη χρωματίσει, θα ταίριαζε περισσότερο το μαύρο. Μόνο που η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται γι' αυτή την εξέλιξη. Είναι η ίδια που έδωσε το έναυσμα, με τη διακίνηση του περιβόητου DVD και τις σκοτεινές συναλλαγές που το περιβάλλουν. Γιατί όταν το γραφείο του πρωθυπουργού γίνεται αποδέκτης προϊόντων εκβιασμού και αποφασίζει να καλύψει τους εκβιαστές, τότε το μήνυμα προς όλους είναι σαφές: μπορείτε κι εσείς να κάνετε για όλους τους πολιτικούς και πρώτα πρώτα για τον πρωθυπουργό, αυτό που έκανε το Μαξίμου για τον στενό του φίλο, τον κ. Ζαχόπουλο.

 

(Ελευθεροτυπία, 12/1/2008)

 

 

www.iospress.gr