Το μυστικό του κ. Βουλγαράκη


Τελικά, για να βγάλεις είδηση δεν είναι απαραίτητο να έχεις ειδική πληροφόρηση. Μελετώντας τα κείμενα του κ. Βουλγαράκη που περιέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (www.ydt.gr), πέσαμε πάνω σ' ένα περίεργο ντοκουμέντο. Μιλώντας στην τελετή παράδοσης-ανάληψης της διοίκησης της ΕΥΠ (22.11.04), ο κ. Βουλγαράκης αισθάνθηκε την ανάγκη ν' αποχαιρετήσει τον απερχόμενο προϊστάμενο της υπηρεσίας (και) με τα παρακάτω λόγια:

«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που συνεργάστηκα αυτούς τους 8 μήνες με τον Παύλο Αποστολίδη. Είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τη χώρα, σε μια περίοδο που όσο κι αν ο πολύς κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι συνέβαινε και φαντάζομαι ότι θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη εκείνη την περίοδο. [...] Το εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν ούτε απλό ούτε πολύ περισσότερο απλοϊκό. [...]

Αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο θεώρησα τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με τον Παύλο τον Αποστολίδη, ο οποίος και με την εμπειρία και με τη θετική του γνώμη, αλλά και με την εκτίμησή του για τα πράγματα πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι με βοήθησε σε πολύ κρίσιμες στιγμές και σε στιγμές που από την απόφαση την οποία σαν υπουργός θα έπαιρνα θα δεσμευόταν όχι μόνο το υπουργείο ή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά ουσιαστικά η ίδια η χώρα.

Θα δεσμευόταν δηλαδή η θέση της χώρας σε σχέση με ζητήματα για τα οποία καλούμουν να αποφασίσω και στα οποία δεν υπήρχε περισσότερος χρόνος αλλά και για τα οποία θεσμικά σαν πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας ήμουν εγώ ο υπεύθυνος να αποφασίσει. Πάνω από μένα ήταν μόνο ο πρωθυπουργός.

Θέλω λοιπόν, Παύλο, να σε ευχαριστήσω, γιατί αυτή την περίοδο πραγματικά ήσουν ένας εξαίρετος συνεργάτης, ο οποίος με τον θετικό τόνο που κινήθηκες όλη αυτή την περίοδο μου έδωσες τη δυνατότητα να μπορέσω κατ' αρχήν να σταθώ στις κρίσιμες περιστάσεις όρθιος και να λειτουργήσω επ' ωφελεία, θέλω να πιστεύω, και της πατρίδας και του υπουργείου και της Υπηρεσίας».

Ποια είναι η είδηση που -έστω και «κρυπτογραφικά»- εμπεριέχει η παραπάνω ενδοϋπηρεσιακή «εξομολόγηση»;

* Ο υπουργός Δημ. Τάξης, ως πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας, κλήθηκε στις παραμονές της Ολυμπιάδας ν' αποφασίσει «για ζητήματα που δεσμεύουν τη θέση της χώρας», σε θέματα που δεν κατονομάζονται, αλλά προφανώς αφορούν τις υπηρεσίες της αρμοδιότητάς του (ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ).

* Ο κ. Βουλγαράκης δεν δείχνει απόλυτα σίγουρος («θέλω να πιστεύω») ότι οι αποφάσεις που πήρε στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι «επ' ωφελεία και της πατρίδας και του υπουργείου και της Υπηρεσίας» (δηλ. της ΕΥΠ).

* Για τη λήψη των εν λόγω αποφάσεων «δεν υπήρχε περισσότερος χρόνος», ούτε φυσικά προηγήθηκε η παραμικρή συζήτηση σε επίπεδο Βουλής ή -έστω- υπουργικού συμβουλίου.

* Η σχετική απόφαση πάρθηκε σε στενό κύκλο. «Θεσμικά υπεύθυνος» θεωρήθηκε ο υπουργός Δημ. Τάξης, με αρμόδιο βοηθό του τον τότε διοικητή της ΕΥΠ. Το τελικό οκέι το έδωσε μάλλον ο κ. Καραμανλής: «Πάνω από μένα», εξηγεί ο κ. Βουλγαράκης, «ήταν μόνο ο πρωθυπουργός».

* Ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα αλλά «θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη εκείνη την περίοδο» (δηλ. το 2004).

Αν πιστέψουμε τον αρμόδιο υπουργό, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να περάσει στο ντούκου. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα (άρθρο 28,3), «περιορισμοί της εθνικής κυριαρχίας» μπορούν να επιβληθούν μονάχα με νόμο που θα ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η όποια ρύθμιση «δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος». Εστω και κατόπιν εορτής, οι κύριοι Βουλγαράκης, Αποστολίδης και Καραμανλής μας οφείλουν τουλάχιστον κάποιες διευκρινίσεις.
 

(Ελευθεροτυπία, 28/1/2006)

 

www.iospress.gr