Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά

"Σε απόγνωση οι πτηνοτρόφοι"
       
(«Η Χώρα», 09/10/05)

Οσες κραυγές κατά της παγκοσμιοποίησης κι αν ακούστηκαν μέχρι τώρα, όσα φόρουμ κι αν προσπάθησαν να αντισταθούν στη μονοκρατορία των ΗΠΑ, τίποτα δεν συντάραξε αυτή τη ρημάδα τη «νέα τάξη πραγμάτων» όσο η περίφημη γρίπη των πτηνών.

1. Η επικινδυνότητα του φαινομένου και ο πανικός που προκαλεί δεν οφείλεται στην πραγματική θανατηφόρο δράση του ιού, αλλά στη μαύρη προοπτική που προδιαγράφουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο. Μιλάμε όμως για «επιδημίες» και «πανδημίες» επειδή αυτή τη φορά (όπως συνέβη και με τον SARS) η μεταδοτική ασθένεια απειλεί τη Δύση.

Επί δεκαετίες οι επιδημίες θερίζουν τον πληθυσμό της Αφρικής, χωρίς να ασχολείται κανένας. Τα θύματα φτάνουν τα 11 εκατομμύρια, αλλά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι μήπως περάσει κανένας μετανάστης στο ευρωπαϊκό φρούριο.

Ομως τα αποδημητικά πουλιά δεν είναι δυνατόν να μπουν σε καραντίνα εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ. Τώρα κάποιοι καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί να χτίζεις γύρω σου ψηλά τείχη.

2. Αλλά οι απαντήσεις που τείνουν να δώσουν οι κυβερνήσεις της πολιτισμένης Δύσης είναι κι αυτές προσαρμοσμένες στα κυρίαρχα νεοφιλελεύθερα προτάγματα. Τον πρώτο λόγο έχει η ιδιωτικοποίηση, η ιδιώτευση και η ιδιωτεία. Ούτε περνά από το μυαλό τους ότι πρέπει να επανεξεταστεί το φαρμακευτικό μονοπώλιο. Ούτε λόγος για την παραγωγή φτηνών και μαζικών εμβολίων. Κανείς δεν διανοείται την ιεροσυλία να διαταράξει τους συσχετισμούς των φαρμακευτικών κολοσσών. Πάνω απ' όλα οι πατέντες! Οταν ένας εκπρόσωπος της ταϊλανδικής κυβέρνησης πρότεινε σε μια διεθνή σύσκεψη να επιτραπεί η παραγωγή του περιζήτητου Tamiflu και από άλλες εταιρείες (πέραν της Roche) για να αυξηθούν τα αποθέματα και να πέσει η τιμή, έπεσαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Γαλλίας να τον φάνε. Το τραγικό είναι ότι στις ΗΠΑ οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αποφεύγουν την παραγωγή εμβολίων, διότι θεωρείται από τις λιγότερο αποδοτικές επενδύσεις του κλάδου.

3. Αλλά και οι κοινωνίες της Δύσης ακολουθούν την ίδια αυτοκαταστροφική πορεία. Οι πολίτες κάνουν ουρά στα φαρμακεία για να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους. Το όραμά τους είναι να σωθούν αυτοί κι ας πεθάνει ο συμπολίτης τους. Παρά τις εκκλήσεις ότι πρέπει να προηγηθούν στη χορήγηση των εμβολίων οι ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού, συνωθούνται όλοι στα φαρμακεία και εξαντλούν τα αποθέματα. Κι όσοι απογοητεύονται από τα φαρμακεία καταφεύγουν στη μαύρη αγορά του διαδίκτυου.

4. Και ποια απάντηση δίνουν οι υπεύθυνες κυβερνήσεις; Ούτε λόγος για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων υποστήριξης των σημείων του πλανήτη όπου επωάζονται οι ιοί αυτοί, για λόγους γνωστούς που σχετίζονται με την οικονομική ανέχεια και την απουσία συνθηκών υγιεινής. Ενώ η γρίπη των πτηνών ενδημεί στη νοτιοανατολική Ασία από το 1997, τίποτα δεν έχει αλλάξει σ' εκείνη την περιοχή. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εξαρχής υποδείξει κάποια άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της, τα οποία όμως κανείς διεθνής οργανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει. Από δύο χρόνια παρακαλεί η κυβέρνηση του Βιετνάμ τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ελέγχου και αντιμετώπισης του ιού στην περιοχή και βρίσκει συνεχώς αντιμέτωπη την κυβέρνηση Μπους.

Εκτακτα μέτρα βέβαια σχεδιάζονται, αλλά προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Από τις 6 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Μπους ζητάει από το Κογκρέσο να λυθούν τα χέρια του ενόψει του ενδεχόμενου επιδημίας για να εφαρμόσει μέτρα στρατιωτικού νόμου. Παρά το τραγικό φιάσκο που προκάλεσε η επέμβαση του στρατού στη Λουιζιάνα, ο πρόεδρος και πάλι το μόνο προληπτικό μέτρο που διανοείται είναι η χρήση του στρατού και της εθνοφυλακής για την εφαρμογή μέτρων καραντίνας υπό την απειλή των όπλων. Οσο για τα φάρμακα, και σ' αυτά ο στρατός έχει τον πρώτο λόγο. Σύμφωνα με έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε, προτεραιότητα στη διανομή του Tamiflu θα έχει ο στρατός των ΗΠΑ ανά την υφήλιο.

 

(Ελευθεροτυπία, 22/10/2005)

 

www.iospress.gr