Τρίτη ευκαιρία αγριανθρωπισμού

"Φιλικότερος νόμος για μετανάστες"
       
("Καθημερινή", 25/6/2005)

Ανάμεσα στις άλλες "μεταρρυθμίσεις" που επιβάλλει αυτή την εποχή η κυβέρνηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι κι αυτή για τη δήθεν "τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών", όπως την χαρακτήρισαν την περασμένη βδομάδα, κατ' εντολήν του αρμοδίου υπουργού κ. Παυλόπουλου, πολλά ΜΜΕ (και όχι μόνο συμπολιτευόμενα). Η φράση αυτή: "τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών", δεν είναι καθόλου αθώα. Δεν είναι μια ακόμα δημοσιογραφική επιπολαιότητα των Μέσων Ενημέρωσης. Πρόκειται για τη συμπυκνωμένη εκδοχή της ρατσιστικής προπαγάνδας που θα επιτρέψει μεθαύριο να περάσει αδιαμαρτύρητα το νέο και βιαιότερο κύμα εκμετάλλευσης και καταδίωξης χιλιάδων αλλοδαπών συμπολιτών μας: Αφού δώσαμε και "τρίτη ευκαιρία" στους "παράνομους" και εκείνοι δεν την εκμεταλλεύτηκαν, θα μας πούνε, καλά τους κάνουν τα παλικάρια μας, των σωμάτων ασφαλείας, και τους απελαύνουν κακήν κακώς.

Το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του Πρ. Παυλόπουλου (μεταξύ άλλων ψευδεπίγραφων διατάξεων, σαδιστικού χαρακτήρα), ρητά αφήνει εκτός οποιασδήποτε "ευκαιρίας νομιμοποίησης" ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών "χωρίς χαρτιά", δηλαδή εξαιρεί από την "τρίτη ευκαιρία" όσους δεν "εισήλθαν νομίμως, με βίζα, στη χώρα", ή όσους είχαν περάσει τα ...ευρωπαϊκά μας σύνορα έχοντας μεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη (τουριστική βεβαίως) βίζα, αλλά δεν έτυχε να βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους για τουλάχιστον 12 μήνες. Συνεπώς τα περί "νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών" είναι πέρα για πέρα ψέματα. Το νομοσχέδιο θα βάλει ξανά στην πρίζα της συλλογής των άπειρων και αντιφατικών δικαιολογητικών, των πανάκριβων παραβόλων και των εξευτελιστικών πολύχρονων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όσους μετανάστες τις είχαν ήδη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υποστεί τα προηγούμενα χρόνια (με τους παρόμοιους και εξίσου ψευδεπίγραφους νόμους του ΠΑΣΟΚ).

Η χρήση του όρου "λαθρομετανάστης" επιλέγεται συνειδητά, έτσι ώστε όχι μόνο να επιτευχθεί ο στόχος της απαξίωσης και της ενοχοποίησης των φτωχών μεροκαματιάρηδων που συνεχίζουν να οικοδομούν την "ισχυρή Ελλάδα", αλλά και να συσκοτιστεί το γεγονός ότι πουθενά στον κόσμο καμιά ελληνική προξενική αρχή δεν εκδίδει βίζα μετανάστευσης στον οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει νομίμως στη χώρα για να εργαστεί (πλην ίσως μερικών καλλιτεχνών και αθλητών). Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις εισόδου στη χώρα μας καταταλαιπωρημένων προσφύγων -με την απόλυτη έννοια του όρου που τους αποδίδουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί- οι οποίοι καταφέρνουν να περνούν τα, κατά τ' άλλα παράνομα, ναρκοπέδια των βορείων συνόρων μας και τις πάνοπλες ακταιωρούς στο Αιγαίο, προερχόμενοι από εμπόλεμες περιοχές ή ζώνες πείνας αρρώστιας και αυταρχισμού, πολλά Μέσα Ενημέρωσης πάλι θα μιλήσουν για την "απειλή των λαθρομεταναστών".

Με αυτά τα φαινόμενα καθημερινού και "από τα 'πάνω" ρατσισμού και βαρβαρότητας έχουμε ασχοληθεί, εδώ και χρόνια. Δυστυχώς τα πράγματα επιδεινώνονται. Ενα παράδειγμα από τα έγκριτα "ΝΕΑ" (26/4/2005) τη Μεγαλοβδομάδα, είναι χαρακτηριστικό: Με τον απίθανο τίτλο "3.000 λαθρομετανάστες περιμένουν να μπουν στην Ελλάδα", παρουσιάζεται μια (ακόμη) τραγωδία έξω από τη Χίο. Αγνωστο πλοίο εμβόλισε μικρό ξύλινο σκάφος με 32 "λαθρομετανάστες" (χωρίς να αναφέρεται η εθνικότητα τους) από τους οποίους πνίγηκαν τουλάχιστον επτά, μεταξύ τους και παιδάκια.

Ο ρόλος του Τύπου στην υπόθεση της συνύπαρξής μας με τους μετανάστες, η ανάδειξη της προσπάθειας για την αλληλοαποδοχή και την αξιοπρεπή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας είναι αναμφίβολα καθοριστικός. Καθήκον μας είναι να περιγράφουμε με ακρίβεια, και προπαντός δίχως άδικους, και κατασκευασμένους, χαρακτηρισμούς, τα γεγονότα και να μην αποκρύπτουμε σοβαρές πλευρές της πραγματικότητας. Τα κατά καιρούς πανομοιότυπα δημοσιεύματα περί "λαθρομεταναστών" και για τη δήθεν μεγαλόκαρδη προσπάθεια της πολιτείας για την αποκατάστασή τους, όπως τα υπαγορεύουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της πολιτικής εξουσίας και τα συγγενή της οικονομικά συμφέροντα, είναι ασφαλώς επικίνδυνα.

 

(Ελευθεροτυπία, 2/7/2005)

 

www.iospress.gr