Τι τα θέλουμε τα όπλα...

"Πακέτο με φόρους σοκ"
       
(«ΤΑ ΝΕΑ»,18/6/2005)

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά των συλλογικών κατακτήσεων των «ρετιρέ» (διασπώντας την όποια ενότητα των εργαζόμενων στρωμάτων και την κοινωνική συνοχή), όλα δείχνουν ότι έρχεται και η μάχη για την επιβολή νέων φόρων.

Ηταν επόμενο, αν συνυπολογίσουμε και τις αναμενόμενες δραματικές περικοπές των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Η Ν.Δ., απαλλάσσοντας τα κέρδη του κεφαλαίου από φόρους, και έχοντας αποδεχτεί -προς όφελος των «δυνάμεων της αγοράς»- την εκτεταμένη ανομία των επιχειρήσεων, την εγκληματική εισφοροδιαφυγή και τη διόγκωση της παραοικονομίας (30%), οδηγείται μοιραία στη βίαιη εξασφάλιση πόρων. Διότι, παρά τις φιλελεύθερες κορόνες για την πάταξη του «αντιπαραγωγικού, φορομπηχτικού και σπάταλου κράτους» και του «υψηλού κόστους της εργασίας», είναι βέβαιο ότι στις συνθήκες (παρατεταμένης) οικονομικής ύφεσης που ζούμε, σύντομα θα χρειαστούν πολλά δισ. ευρώ και περισσότερος κρατικός τομέας για να στηριχθούν οι (μικρομεσαίες, ιδίως, που αποτελούν και τη μαζική εκλογική πελατεία του νεοφιλελευθερισμού) παραγωγικές δυνάμεις, τις οποίες συμπαρασύρει ανηλεώς, προς τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τη μερική καταστροφή τους, το παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ηδη το επιτελείο του κ. Αλογοσκούφη αναζητά πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2006, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει ομολογηθεί ότι το δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τριετίας (6.6 δισ. ευρώ), οι δαπάνες ανεβαίνουν παρά τις περικοπές των δημοσίων επενδύσεων και τα έσοδα μένουν στάσιμα. Οσο λοιπόν και να προσπαθεί η κυβέρνηση μαζεύοντας φόρους εισοδήματος, περισσότερα από 5,7 δισ. ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να εισπράξει. Και αυτό γιατί οι βασικοί αιμοδότες του φορολογικού συστήματος, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που αποδίδουν πάνω από το 50% του συνόλου των εισπραττομένων άμεσων φόρων, στα επόμενα χρόνια αναμένεται να συγκεντρώνουν όλο και μικρότερο εισόδημα, συνεπώς δεν θα αντέχουν περαιτέρω (άμεσο) φορολογικό άρμεγμα, ενώ η «συμμαχία» των μεσαίων στρωμάτων της παραοικονομίας και των «ανταγωνιστικών επιχειρήσεων» θα συνεχίσει να κερδοσκοπεί ανεξέλεγκτα.

Ποια, επομένως, συνταγή πρόκειται να ακολουθήσουν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης, αν όχι εκείνη του υπαρκτού «νεοφιλελευθερισμού»; Κλασικά πράγματα: οι πλούσιοι, πλουσιότεροι κι οι φτωχοί, φτωχότεροι. Καθώς θα συνεχίζεται η επιβολή των «ευέλικτων» (βλ. φτηνότερων) μορφών απασχόλησης, καθώς θα περιορίζεται η όποια σημασία της μισθωτής εργασίας (απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και περιορισμός της εφαρμογής τους), θα ισοπεδώνεται προς τα κάτω και το ασφαλιστικό, και τα άλλα (ήδη ετοιμόρροπα) δημόσια συστήματα κοινωνικής προστασίας. Με τον κόσμο της εργασίας κολλημένο στον τοίχο και ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων στρωμάτων συν τω χρόνω να ζει τις χαμένες προσδοκίες του και να αποζητά ...τη στοργή της πολιτείας, η κυβέρνηση θα χτυπήσει με τον πιο άδικο φοροεισπρακτικό τρόπο: Εμμεσοι φόροι (νέα αύξηση ΦΠΑ, βασικές υπηρεσίες, καύσιμα κ.λπ. που γεννούν ακρίβεια) και επίθεση στην ατομική μικρή και μεσαία ιδιοκτησία (κινητή και ακίνητη), το μόνο οικονομικό μέγεθος που μπορεί να εντοπιστεί με σχετική ακρίβεια, παρότι δεν διαθέτουμε (ούτε θα αποκτήσουμε) εθνικό κτηματολόγιο. Και όσο η «εταιρική ιδιοκτησία» -όπως και τα κέρδη ή η κίνηση του κεφαλαίου- δεν θα φορολογείται, αντιλαμβάνεστε προς τα πού θα πέσουν τα βάρη. Ο υφυπουργός Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζας υπήρξε σαφής. Θα αυξήσει τις «αντικειμενικές αξίες» στο ύψος των «αγοραίων τιμών», επιδιώκοντας από 1/1/2006 να «λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα». Και έπονται ...τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. και τα καύσιμα (θέρμανσης και κίνησης).

Αλλά υπάρχει και κάτι για να υπερηφανευόμαστε. Μετά το φέσι της Ολυμπιάδας, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI (Ιούνιος 2005), κατέκτησε επαξίως και την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη από άποψη σπατάλης για αγορές «συμβατικών αμυντικών συστημάτων».

 

(Ελευθεροτυπία, 25/6/2005)

 

www.iospress.gr