Φτηνοί όμηροι

"Κατατίθεται οσονούπω νόμος για τη μετανάστευση"
            
 («ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», 3/3/2005)

Μετά από δύο νόμους-απαρτχάιντ για τη μετανάστευση στην Ελλάδα (το 1991 και το 2001), έρχεται και ο τρίτος για να ανανεώσει το καθεστώς αβεβαιότητας και ημιπαρανομίας εις βάρος τους, με στόχο τη στυγνότερη εκμετάλλευσή τους. Το κυβερνητικό σχέδιο υπόκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (4-5/11/2004), σύμφωνα με τις οποίες, πέρα από τη γνωστή πολιτική καταστολής («θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.»), επιβάλλονται «διαδικασίες ικανές να ανταποκρίνονται ταχέως στις κυμαινόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας». Με λίγα λόγια οι μετανάστες είναι απαραίτητοι (και) για την ελληνική οικονομία, αρκεί να βρίσκονται τις συγκεκριμένες στιγμές και στους συγκεκριμένους κλάδους που η οικονομία τούς χρειάζεται και μετά, αφού αφήσουν πίσω τούς την υπεραξία που εξασφάλισαν για τα αφεντικά τους, να εξαφανίζονται...

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που έχει ετοιμαστεί δεν αφήνει αμφιβολίες. Ακόμα και όσοι μετανάστες ήδη ζουν νόμιμα στη χώρα μας πάνω από πέντε χρόνια δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τις απροειδοποίητες, εξευτελιστικές, ασαφείς και πανάκριβες διαδικασίες αλλεπάλληλων «νομιμοποιήσεων». Το νομοσχέδιο τους κάνει τη χάρη μετά το 2011 να τους δώσει το δικαίωμα αυτόματης ανανέωσης των αδειών παραμονής τους και εφόσον -βεβαίως- δεν θα έχουν αλλάξει, για μια ακόμα φορά, οι «κυμαινόμενες ανάγκες της εθνικής οικονομίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου το 41% του συνόλου των μεταναστών, δηλαδή κοντά στους 400.000 ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν ετησίως στο ΙΚΑ κυρίως, αλλά και στον ΟΓΑ και το ΤΕΒΕ, πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, Φεβρουαρίου 2005), θα συνεχίσουν να ζουν στη δεύτερη κατηγορία. Ανασφαλείς, φτηνοί, όμηροι των γηγενών ορθοδόξων γνησίων Ελλήνων, αποκλεισμένοι από τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη, τηρουμένων των αναλογιών, σε θέση ανάλογη με τους εισαγόμενους από τα «μπαντουστάν» μαύρους της πάλαι ποτέ λευκής ρατσιστικής δικτατορίας της Νοτίου Αφρικής.

Οπως σημειώνει ο Χρ. Ζέρβας («Ε», 16/3) δεν είναι μόνο αυτό. Για να δοθεί κάποτε αυτό το «ευνοϊκό» καθεστώς διαμονής στους μακροχρόνιους μετανάστες απαιτείται να αποδείξουν (τότε, μετά το 2011) με ειδικές εξετάσεις την επάρκειά τους στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, με την επιπλέον προϋπόθεση να είναι σε θέση να πείσουν και μια 5μελή Επιτροπή Μετανάστευσης του νομού στον οποίο κατοικούν και εργάζονται, ότι διαθέτουν το απαιτούμενο «ήθος» και την προσήκουσα «προσωπικότητα».

Ας μην κρυβόμαστε. Το νέο νομοσχέδιο θα ευνοήσει την εισαγωγή των εποχικά εργαζομένων με «άδειες περιορισμένης διάρκειας», οι οποίοι θα προορίζονται για τις «επιχειρήσεις-σκούπα» και θα απελαύνονται από τις δυνάμεις καταστολής. Διαφορετικό καθεστώς διαμονής -με προφανή ταξικά κριτήρια- επιφυλάσσεται σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες (αρκεί να εισάγουν κεφάλαια πάνω από 300.000 ευρώ), σε στελέχη επιχειρήσεων, αθλητές, καλλιτέχνες κ.λπ, αλλά και σε μοναχούς προοριζόμενους για το Αγιον Ορος.

Η πιο πρόσφατη εικόνα των μεταναστών από άποψη «νομιμότητας», όπως την κατέγραψε η μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ τον Δεκέμβριο του 2004, είναι η εξής: Το 17% των μεταναστών δεν διαθέτει κανένα διοικητικό έγγραφο, το 10% έχει μόνο κάποια νομιμοποιητική βεβαίωση, ενώ άδεια παραμονής έχει καταφέρει να πάρει (ή περιμένει να παραλάβει) περίπου το 50% και άδεια εργασίας μόλις το 24%. Στο διάστημα που μεσολάβησε η εικόνα αυτή έχει ασφαλώς επιδεινωθεί. Αδειες έχουν λήξει, βεβαιώσεις έπαψαν να ισχύουν και συνεπώς η επικείμενη «τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης» είναι βέβαιο ότι θα πετάξει στο περιθώριο και θα οδηγήσει σε βίαιες απελάσεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η κυβέρνηση προχωρά σε απάνθρωπες πρακτικές, έχοντας ωστόσο σύμμαχό της ένα άνευ προηγουμένου ξενοφοβικό κλίμα στην κοινωνία: το 87,48% των Ελλήνων πολιτών, αν πιστέψουμε τη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την παρακολούθηση του Ρατσισμού (Μάρτιος 2005), δεν θέλει τους μετανάστες. Και να φανταστείτε ότι άλλα «έγραφε» το DNA μας.

 

(Ελευθεροτυπία, 19/3/2005)

 

www.iospress.gr